Eίναι γνωστό ότι το έντερο αποτελεί τον δεύτερο εγκέφαλο. Έννοιες όπως το μικροβίωμα του εντέρου, τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά, σίγουρα είναι αρκετά διαδεδομένες σήμερα.

Τι είναι όμως τα μεταβιοτικά και πόσα γνωρίζεις για αυτά;

Αρχικά, τα προβιοτικά είναι όλα εκείνα τα ευεργετικά βακτήρια που βρίσκονται σε μεγάλο πληθυσμό στο γαστρεντερικό μας σύστημα, και είναι υπεύθυνα για την πεπτική, την ανοσοποιητική και τη συνολική μας υγεία. Υπάρχουν 2 τρόποι να ενισχύσουμε το μικροβίωμα του εντέρου, είτε μέσω των τροφίμων (κυρίως με προϊόντα ζύμωσης) είτε μέσω των συμπληρωμάτων διατροφής. Τα πρώτα αποτελούν μια φυσική πηγή προβιοτικών, ενώ τα συμπληρώματα διατροφής προτείνονται για να θεραπεύσουν συγκεκριμένες παθήσεις και δεν ενδείκνυνται για καθημερινή χρήση, καθώς πολλές φορές αντί να αποκαταστήσουν την ισορροπία του μικροβιώματος ενδέχεται ακόμη και να την διαταράξουν.

Τα προβιοτικά, δεν μπορούν να επιβιώσουν μόνα τους και χρειάζονται τα “πρεβιοτικά” που στην ουσία είναι “η τροφή των πρόβιοτικών”. Τα πρεβιοτικά ορίζονται ως οι αμυλούχες τροφές με αδιάλυτες ίνες, τις οποίες χρησιμοποιούν τα προβιοτικά για να κάνουν τις ζυμώσεις στο πεπτικό σύστημα. Τέτοιες τροφές είναι τα φρούτα, τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι γλυκοπατάτες, ορισμένα λαχανικά. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές φορές η πρόσληψη προβιοτικών σε συμπλήρωμα δεν αρκεί για ένα υγιές μικροβίωμα. Επομένως, η διατροφή είναι καίριας σημασίας για την διατήρηση του πληθυσμού τους. Στη συνέχεια ο πληθυσμός των προβιοτικών θα παράξει τα μεταβιοτικά.

Τα μεταβιοτικά είναι ενώσεις, όπως λιπαρά οξέα, βιταμίνες, χρήσιμα ένζυμα, νευροδιαβιβαστές (π.χ σεροτονίνη), που ο ρόλος τους είναι σπουδαίος για το βιολογικό ρολόι του οργανισμού. Επιδρούν στη διάθεση, στον ύπνο, στον μεταβολισμό αλλά και στην αίσθηση της πείνας και του κορεσμού.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιστημονική Ένωση Προβιοτικών και Πρεβιοτικών (ISAPP), μια σαφής διάκριση μεταξύ προβιοτικών και μεταβιοτικών είναι ότι τα προβιοτικά αποτελούνται από ζωντανούς μικροοργανισμούς, ενώ τα μεταβιοτικά είναι μη ζωντανά, αν και εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά.

Συγκεκριμένα, όταν τα προβιοτικά τρέφονται με ορισμένους τύπους μορίων ινών προκειμένου να ευδοκιμήσουν, αφήνουν πίσω τους “απόβλητα” που ονομάζονται μεταβιοτικά. Επομένως, το μικροβίωμά του εντέρου απελευθερώνει με φυσικό τρόπο μεταβιοτικά, τα οποία με τη σειρά τους συμβάλλουν στη ρύθμιση της σύνθεσης του μικροβιώματος.

Ορισμένες από τις καλύτερες πηγές μεταβιοτικών είναι:

1. Σπιρουλίνα και χλωρέλλα

2. Μυκήλιο μανιταριών

3. Στέμφυλα σταφυλιών

4. Ζυμωμένη αλόη

5. Μηλόξυδο και ξύδι καρύδας

6. Βακτηριακή πρωτεάση

7. Ένζυμα σακχαρομύκητα

Τα μεταβιοτικά φαίνεται ότι επιδρούν ευεργετικά στον οργανισμό, προστατεύοντας τον από φλεγμονώδεις παθήσεις εντέρου, αλλεργικές αντιδράσεις όπως δερματίτιδα ή επιπεφυκίτιδα, δερματικά προβλήματα όπως έκζεμα και ακμή.

Επομένως, μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε πρεβιοτικές ίνες, υποστηρίζει τα προβιοτικά και τη δράση τους. Αυτά με τη σειρά τους, συμβάλλουν στη δημιουργία μεταβιοτικών ενώσεων, και εξασφαλίζουν μία υγιής εντερική χλωρίδα.