Μπορεί ο κόσμος να είναι πολύ μεγάλος και να είναι λογικό αφού δε ζούμε σε ένα ουτοπικό σύμπαν να συμβαίνουν άσχημα πράγματα σε κάποια σημεία του πλανήτη μας, ωστόσο η ζωή μας είναι πολύ μικρή για να τα απορροφάμε όλα αυτά και να τα κάνουμε δικά μας, είτε επηρεάζουν ή όχι, τελικά τη δική μας καθημερινότητα.

Έτσι λοιπόν, πέσαμε όλοι στην παγίδα του “Doomscrolling”, που δεν είναι άλλο από το καθημερινό και ατέλειωτο scrolling στην αρχική σελίδα στα social media, με στόχο να ανακαλύψουμε κάθε δυσάρεστο νέο κυκλοφορεί στο internet. Έγινε σαν εθισμός και όταν δεν διαβάζουμε αρκετά νομίζουμε πως κάτι πάει λάθος, κάτι μας κρύβουν και μας πιάνει ανεξήγητο άγχος.

Τί είναι το doomscrolling και γιατί πρέπει ν σταματήσεις να το κάνεις (1)
unsplash.com/@liza_p

Αυτή η συμπεριφορά και αυτό το μόνιμο stress όμως, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ψυχική και σωματική μας υγεία, για αυτό και υπάρχουν κάποια tips για να το περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο.

#1. Αφοσιώσου σε όσα μπορείς να ελέγξεις

Μπορεί να είναι θλιβερό να ακούμε για τους πολέμους που συμβαίνουν σε άλλες χώρες, ωστόσο με το να βλέπεις τα δελτία ειδήσεων και να διαβάζεις ατέλειωτα ειδησεογραφικά blogs το μόνο που κάνεις είναι να σε ρίχνεις ψυχολογικά. Αντ’ αυτού, μπορείς να αφοσιωθείς σε όσα περνούν από το χέρι σου μέσα στη ζωή σου, ενώ αν θες πολύ να συνεισφέρεις υπάρχουν οργανισμοί που μπορείς να βοηθήσεις με διάφορους τρόπους όπως τρόφιμα, φάρμακα κλπ.

#2. Θέσε όρια στον «βομβαρδισμό» πληροφοριών

Αντί να είσαι όλη μέρα πάνω από ένα κινητό ή μπροστά από έναν υπολογιστή ή μια τηλεόραση, με φόβο μη και βγει κάποιο έκτακτο δελτίο για να μη το χάσεις, επίλεξε μια ώρα της ημέρας- κατά προτίμηση όχι πολύ κοντά στον βραδινό σου ύπνο- και διάλεξε μια αξιόπιστη πηγή και ενημερώσου για την επικαιρότητα. Η μεγάλη ποσότητα από ειδήσεις δε σημαίνει και ποιότητα και αληθινά γεγονότα. Η παραπληροφόρηση είναι ένα μεγάλο πλήγμα ειδικά στην περίπτωση του internet για αυτό και πρέπει να θέσεις όρια.

#3. Μάθε τι είναι το “Vicarious Trauma”

Όταν διαβάζουμε ή βλέπουμε σε μεγάλη συχνότητα δυσάρεστα γεγονότα σε όλο τον κόσμο, καταλήγουμε να «αρρωσταίνουμε» και εμείς μαζί τους ,να ταυτιζόμαστε σα να το ζούμε. Αυτό είναι το “vicarious trauma” και καλό είναι να προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε και να μην επιτρέπουμε να νιώθουμε δυσφορία και άγχος, να μη μπορούμε να κοιμηθούμε τη νύχτα επειδή έχουμε stress με όσα βλέπουμε στην επικαιρότητα κάθε μέρα.

#4. Άκουσε το σώμα σου

Είναι πολλές οι φορές που έχουμε ανεξήγητους πόνους στο σώμα μας, νευρικότητα ή και ακμή και ψάχνουμε να βρούμε το γιατί. Αυτό οφείλεται αρκετά συχνά στο συνεχόμενο άγχος που αναγκάζουμε το σώμα και το μυαλό μας να βρίσκεται, διαβάζοντας κάθε στιγμή τι συμβαίνει γύρω μας. Αν λοιπόν το σώμα σου ζητάει μια βόλτα στο πάρκο, μια έντονη προπόνηση για εκτόνωση ή χαλάρωση στη μπανιέρα, κάνε ένα διάλειμμα και δώσε του αυτό που σου ζητάει.

#5. Μην ξεχνάς να ξεκουράζεσαι

Πλέον, η ξεκούραση, είτε σωματική είτε ψυχική συνηθίζεται να μπαίνει σε τελευταία μοίρα, και αυτό γιατί έτσι μας έχουν μάθει με τους ρυθμούς που μεγαλώνουμε. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να μην παραλείπουμε να κοιμόμαστε σωστά και ποιοτικά αλλά και ποσοτικά, ενώ μικρά διαλείμματα μέσα στη μέρα, όταν υπάρχει η δυνατότητα λόγω υποχρεώσεων είναι απαραίτητα, για να ξεφεύγει έστω και σύντομα το μυαλό και να ανακτά δυνάμεις αλλά και δημιουργικότητα.