Το σύνδρομο του απατεώνα ή αλλιώς Impostor Syndrome είναι όρος που εφηύραν οι ψυχολόγοι και αναφέρεται ‘’σε φιλόδοξα άτομα που χαρακτηρίζονται από αδυναμία να εσωτερικεύουν τα επιτεύγματά τους’’.
Παρά τα αποδεικτικά στοιχεία της ικανότητας τους, εκείνοι που παρουσιάζουν το σύνδρομο αυτό είναι πεπεισμένοι πως είναι ‘’απατεώνες’’ και δεν αξίζουν την επιτυχία τους.
Μπορεί να σου έχει συμβεί να υιοθετήσεις το σύνδρομο αυτό σε κάποια καινούργια δουλειά ή προαγωγή, ακόμα και χωρίς να το αντιληφθείς, όμως το σύνδρομο αυτό μπορεί να κάνει την εμφάνισή του ακόμα και στις σχέσεις σου.
Στις σχέσεις, το Impostor Syndrome είναι η επαναλαμβανόμενη αίσθηση ότι δεν σου αξίζει να είσαι χαρούμενη ή πως ο σύντροφός σου είναι τυχαία μαζί σου. Αυτά τα συναισθήματα μπορούν να εμφανιστούν είτε σε μακροχρόνιες σχέσεις είτε στα πρώτα ραντεβού.
Πως μπορείς να το αναγνωρίσεις το Impostor Syndrome στη σχέση σου;
- Αμφισβητείς τις προθέσεις κάποιου όταν πρόκειται να βγείτε ραντεβού.
- Αμφιβάλλεις ότι είσαι ευπρόσδεκτη σε κάποια έξοδο ακόμα κι όταν σε προσκαλούν
- Θέλεις συνεχώς επιβεβαίωση για τα συναισθήματα του συντρόφου σου
- Αλλαγή συμπεριφοράς από φόβο για κάποια αντίδραση της σχέσης σου
Πως θα ξεπεράσεις το Impostor Syndrome
- Αυτογνωσία
Μόλις εντοπίσεις κάποιο συναίσθημα που να μοιάζει με τα παραπάνω, αναγνώρισέ αυτό που τα προκαλεί. Μόλις κατανοήσεις από πού προέρχονται αυτές οι σκέψεις, προσπάθησε να περιορίσεις τις αιτίες που τις προκαλούν. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν επίσης να αποτελέσουν συνηθισμένο έναυσμα.
Αν πιάσεις τον εαυτό σου να συγκρίνει τη σχέση σου με τις σχέσεις που βλέπεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ίσως θα πρέπει να κάνεις μερικά unfollow.
- Επικοινωνία
Καμιά φορά μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπίσεις την ισορροπία του να επικοινωνείς με το σύντροφό σου χωρίς να ζητάς επιβεβαίωση για τα συναισθήματά του όμως είναι αναγκαίο να βρεις τη χρυσή τομή. Καθώς η διαρκής ανάγκη για επιβεβαίωση είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του impostor Syndrome, να βρεις τον τρόπο ώστε να επικοινωνείς στο σύντροφό σου τα θέλω σου και τις ανάγκες σου χωρίς να βάζεις στην εξίσωση την επιβεβαίωση.
- Ζήτησε βοήθεια
Όπως και σε κάθε άλλο θέμα τέτοιας φύσης το να βρεις το κουράγιο να ζητήσεις βοήθεια είναι πολύ βασικό. Σίγουρα Υπάρχουν πολλά βήματα που μπορείς να κάνεις μόνη σου για να τονώσεις την αυτοπεποίθησή σου και να βελτιώσεις τον τρόπο που αισθάνεσαι για τον εαυτό ωστόσο δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να κάνεις τα πάντα μόνη σου.
Ένας ειδικός θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις τις βαθύτερες αιτίες αυτών των αισθημάτων και να απαλλαγείς μία και καλή από το impostor Syndrome.
Η αγάπη προς τον εαυτό σου και η αναγνώριση των επιτευγμάτων σου, όποια και να είναι αυτά είναι βασικά για κάθε πτυχή της ζωής σου. Και τον αναγνωρίζεις τους κόπους σου και τις προσπάθειές σου είναι απαραίτητο για να συνεχίζεις να προσπαθείς για την καλύτερη δυνατή εκδοχή του εαυτού σου.
Αξίζεις όλα όσα έχεις πετύχει κυρίως γιατί έχεις δουλέψει πολύ σκληρά γι’ αυτά, είτε είναι σχέση, είτε είναι καριέρα, είτε σπουδές. Μην αφήνεις τον ίδιο σου τον εαυτό να σου βάλει τρικλοποδιά.