Αισθάνεσαι κι εσύ μια αίσθηση δυσφορίας κι εξάντλησης μετά από μια βραδιά κοινωνικής επαφής; Αν ναι, τότε μπορεί να περνάς το λεγόμενο «κοινωνικό hangover».
Τι σημαίνει όμως ο όρος;
Γενικότερα το κοινωνικό hangover, είναι ένας όρος ο οποίος έκανε το «μπαμ» κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Ωστόσο, ενώ η έννοια αυτή είναι καινούργια για ορισμένους από εμάς, στην πραγματικότητα η ιδέα του κοινωνικού hangover δεν είναι νέα. Οι εσωστρεφείς φίλοι μας μπορεί ήδη να χρησιμοποιούν τον όρο ως μέρος του λεξιλογίου τους, ακόμη κι αν για την πλειοψηφία των ανθρώπων αυτό είναι ένα άγνωστο φαινόμενο.
Με απλά λόγια, ένα κοινωνικό hangover, μπορεί να παρουσιάζει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με το γνωστό burnout. Σύμφωνα με το Introvert Spring, το κοινωνικό hangover, είναι το αίσθημα της απόλυτης εξάντλησης και κούρασης, μετά από υπερβολική κοινωνικοποίηση. Το σώμα και το μυαλό αισθάνονται βαριά, δεν υπάρχει όρεξη για καμία επαφή και το μόνο που επιθυμείς είναι απλώς να μείνεις λίγο μόνος/η. Ίσως να σου ακούγεται λιγάκι οικείο τελικά.
Πως μπορείς να καταπολεμήσεις το κοινωνικό hangover;
Πήγαινε βήμα-βήμα
Για να καταπολεμήσεις αυτή την αίσθηση δυσφορίας του κοινωνικού hangover, μπορείς απλά να πηγαίνεις βήμα-βήμα. Δεν χρειάζεται να τους βλέπεις όλους την ίδια ημέρα, δεν χρειάζεται να φορτώνεις το πρόγραμμα σου με αμέτρητες συναντήσεις και μαζώξεις με φίλους. Μπορείς να κανονίζεις ένα πραγματάκι τη φορά, προκειμένου να αποφεύγεις αυτή την πίεση που μπορεί να αισθάνεσαι.
Πάτα pause κι επαναφόρτισε τις μπαταρίες σου
Κάνε ένα διάλλειμα από οτιδήποτε σου προκαλεί άγχος και στρες. Είναι ζωτικής σημασίας να αφιερώνεις λίγο χρόνο για να επεξεργαστείς τους προβληματισμούς και τα συναισθήματά σου. Βεβαιώσου ότι αφιερώνεις χρόνο στον εαυτό σου, και θέσε ως στόχο την καθημερινή επαφή με το μέσα σου, με το μυαλό σου και την καρδιά σου. Εξάλλου, μετά από τόσους μήνες εγκλεισμού, όλοι χρειαζόμαστε τον χρόνο μας για να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες.
Θυμήσου πως έχεις τον έλεγχο
Εάν υπάρχουν συγκεκριμένα άτομα ή ομαδικές συνομιλίες που σου προκαλούν αναστάτωση, θυμό, εκνευρισμό ή ακόμη κι απογοήτευση, μπορείς κάλλιστα να τους βάλεις στο mute, να απομακρυνθείς για λίγο, και να μη βιαστείς να κανονίσεις μια συνάντηση μαζί τους. Αξιολόγησε καλύτερα αν αυτή η σχέση/φιλία είναι αυτό που αναζητάς, αυτό που έχεις ανάγκη ή αν απλά πρόκειται για κάτι εφήμερο. Εσύ έχεις τον έλεγχο της ζωής σου, εσύ κρίνεις ποιος είναι σημαντικός για ‘σένα και ποιος όχι.
Δημιούργησε νέους κανόνες
Επειδή ίσως να μην έχεις συνηθίσει τους φρενήρεις ρυθμούς της μετά Covid-19 καθημερινότητας, δεν είναι ανάγκη να στρεσάρεις τον εαυτό σου. Έτσι, εάν είχες εισαγάγει νέες συνήθειες στην καθημερινότητά σου, όπως περισσότερο ήσυχο χρόνο, διαλογισμό, απογευματινούς περιπάτους, σεμινάρια, ανάγνωση βιβλίων και νέα χόμπι, μπορείς να δημιουργήσεις μια νέα ρουτίνα ή νέους κανόνες, ενσωματώνοντας όλα όσα έχεις ανακαλύψει ότι σε γεμίζουν.