Το Phubbing σού είναι πιο γνώριμο απ’ όσο νομίζεις. Ίσως όμως είναι η στιγμή για να κατανοήσεις ακριβώς περί τίνος πρόκειται και γιατί εξαιτίας του phubbing μπορεί να κινδυνεύσει η σχέση σου.
Όλοι γνωρίζουμε αυτό το συναίσθημα. Ένας φίλος, φίλη, σύντροφος λέει μια μεγάλη και ίσως όχι πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία και έχεις μια ακαταμάχητη επιθυμία να κοιτάξεις το Instagram σου.
Το phubbing είναι αυτό που συμβαίνει όταν κάποιος είναι πολύ απασχολημένος με το κινητό του για να δώσει σημασία ή προσοχή στο τι συμβαίνει γύρω του ή για το τι λέει κάποιος φίλος ή ο σύντροφός του.
Η ψυχολόγος Leanne Hall εξηγεί ότι είναι κάτι για το οποίο οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, είμαστε ένοχοι.
«Μια πρόσφατη μελέτη υποδηλώνει ότι το 90 τοις εκατό των ερωτηθέντων χρησιμοποιούσαν το smartphone τους κατά τη διάρκεια της πιο πρόσφατης κοινωνικής τους αλληλεπίδρασης και σχεδόν οι μισοί ανέφεραν ότι το είχαν βιώσει από τον σύντροφό τους.»
Το Phubbing μπορεί να προκαλέσει καταθλιπτικά επεισόδια ή να βλάψει τη σχέση σου.
Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Baylor στο Τέξας, η οποία εξέτασε την επίδραση του phubbing στην ικανοποίηση από τη σχέση και την προσωπική ευημερία, διαπίστωσε ότι μπορεί όχι μόνο να βλάψει τις ρομαντικές σχέσεις αλλά και να οδηγήσει σε κατάθλιψη.
«Είναι ειρωνικό το γεγονός ότι τα κινητά τηλέφωνα, που σχεδιάστηκαν αρχικά ως εργαλείο επικοινωνίας, μπορεί πραγματικά να εμποδίσουν παρά να προωθήσουν την ικανοποίηση στις σχέσεις μεταξύ ρομαντικών συντρόφων», σημείωσαν οι επιστήμονες που μελέτησαν το φαινόμενο.
Ακόμη και οι άνθρωποι που φαντάζονταν πως είχαν πέσει στην παγίδα του phubbing από κάποιον κατά τη διάρκεια μίας προσομοίωσης αισθάνονταν άσχημα ακόμα και για την εικονική αλληλεπίδραση.
Μάλιστα μία έρευνα του 2012 διαπίστωσε ότι η απλή παρουσία ενός smartphone στο τραπέζι κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας – ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιείται – ήταν αρκετή για να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο συνδεδεμένοι μεταξύ τους.
«Το πρόβλημα είναι ότι πλέον το phubbing θεωρείται ο “κανόνας”, εν μέρει επειδή οι άνθρωποι που λαμβάνουν αυτήν τη συμπεριφορά ασχολούνται επίσης με το phubbing», λέει η Leanne, σημειώνοντας ότι και για τις δύο πλευρές υπάρχουν επιπτώσεις.
«Για τους ανθρώπους που τους συμβαίνει το phubbing, τους κάνει να αισθάνονται αποκλεισμένοι και αποκομμένοι, ενώ για όσους το κάνουν, το αποτέλεσμα είναι να αισθάνονται λιγότερο συνδεδεμένοι».
«Μακροπρόθεσμα, καθώς η συμπεριφορά επαναλαμβάνεται αποκόβονται από παρέες ή ακόμα και τη σχέση τους», διαπίστωσε η Leanne Hall.
Το όριο είναι απαραίτητο
«Ενώ τα smartphones είναι κομμάτι της καθημερινότητας και προσφέρουν πολλά εκπληκτικά οφέλη, είναι σημαντικό να έχουμε όρια και να προσπαθούμε να είμαστε “παρόντες” κατά τη διάρκεια των προσωπικών αλληλεπιδράσεων», προειδοποιεί η Leanne.
Τα τηλέφωνά μας είναι μικρές μεταλλικές συσκευές που μας οδηγούν σε έναν διαφορετικό κόσμο, έναν κόσμο που συχνά είναι δύσκολο να αντισταθείς. Στην πραγματικότητα όμως, πιο πολύ μας αποκόπτουν από την πραγματική ζωή και τις μικρές στιγμές ευτυχίας.
Καλύτερα άλλωστε, να απολαύσεις μία συναυλία, παρά να τη δεις αργότερα αποσπασματικά σε βίντεο στο κινητό σου.