Εσύ ξέρεις τι είναι το “white coat syndrome”; Ουσιαστικά είναι ένας όρος που περιγράφει τον τρόμο που νιώθουμε κάποιοι από εμάς όταν βρισκόμαστε στο γραφείο ενός γιατρού. Και πριν βιαστείς να πεις πως «όλοι φοβούνται τους γιατρούς, άρα είναι φυσιολογικό» μάθε πως πολλοί άνθρωποι έχουν ακόμη και ανησυχητική αύξηση της αρτηριακής τους πίεσης όταν επισκέπτονται κάποιον γιατρό, με αποτέλεσμα να το αναβάλλουν. Όπως σίγουρα καταλαβαίνεις όμως, το να αναβάλεις συνέχεια τις επισκέψεις στον γιατρό είναι ακόμα πιο ανησυχητικό από το white coat syndrome, αφού ενδέχεται έτσι να θέτεις σε κίνδυνο την υγεία σου.
Εκτός από το ότι φοβόμαστε τους γιατρούς με την πρακτική έννοια του φόβου, τον πόνο δηλαδή, κάποιοι έχουμε και άλλα “συμπτώματα” σε αυτές τις επισκέψεις μας. Για παράδειγμα, δεν ρωτάμε όλα όσα θα θέλαμε να ρωτήσουμε, δεν υποστηρίζουμε τη γνώμη μας όταν κάτι που μας λέει ο γιατρός μας παραξενεύει, και φυσικά αποχωρούμε με περισσότερες απορίες από όσες πήγαμε.
Αλλά μια επίσκεψη στον γιατρό δεν πρέπει να είναι έτσι για κανέναν μας.
Η επίσκεψη στον γιατρό μπορεί να είναι μια αγχωτική διαδικασία. Αλλά μπορούμε να μάθουμε να υποστηρίζουμε τον εαυτό μας και να επικοινωνούμε ανοιχτά με τους γιατρούς μας.
Αρχικά βρες έναν γιατρό που να τον εμπιστεύεσαι
Το πρώτο βήμα είναι να βρεις έναν γιατρό που να σου ταιριάζει. Παρόλο που η επιλογή του γιατρού πολλές φορές γίνεται με βάση τα σχόλια κάποιου τρίτου ή την περιοχή που μένουμε, αυτά δεν θα πρέπει να είναι τα μοναδικά κριτήρια. Κάνε και τη δική σου έρευνα, δες εάν έχει κάποια μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τι σχόλια υπάρχουν εκεί.
Επίσης, το ότι ξεκίνησες να πηγαίνεις σε ένα γιατρό δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να αλλάξεις γιατρό εάν δεις πως δεν σου ταιριάζει. Πως δεν νιώθεις άνετα να μιλάς για ότι σκέφτεσαι, ή δεν αισθάνεσαι ασφάλεια.
Ρώτα, ρώτα και στο τέλος ξαναρώτα!
Εάν αυτή είναι η πρώτη σου επίσκεψη σε αυτόν τον γιατρό, θυμήσου ότι είναι εντάξει να κάνεις ερωτήσεις για περαιτέρω διευκρινίσεις. Οι γιατροί σου παρέχουν μια υπηρεσία και είναι εκεί για να σε βοηθήσουν. Πολλές φορές ντρεπόμαστε να ρωτήσουμε κάτι που μας απασχολεί γιατί νιώθουμε πως θα δείξουμε ανόητοι μπροστά στον γιατρό. Ο γιατρός δεν είναι εκεί για να κρίνει τις δικές σου γνώσεις, ούτε περιμένει από εσένα να τα ξέρεις όλα.
Μια υγιής σχέση με έναν γιατρό είναι μια σχέση που βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, το σεβασμό και την κατανόηση.
Φτιάξε ένα πλάνο
Μόλις αποφασίσεις ότι αυτός ο γιατρός είναι κατάλληλος για εσένα, το επόμενο βήμα είναι να εξασκηθείς στο πώς να μιλάς για τις ανάγκες σου. Μπορεί να είναι εύκολο να αμφισβητείς τον εαυτό σου ή να πιστεύεις ότι αντιδράς υπερβολικά. Για αυτό ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να σε βοηθήσουν να μιλήσεις για τις ανάγκες σου και να γίνεις κατανοητή:
Φέρε μαζί τις σημειώσεις σου. Σημείωσε όλες τις απορίες σου πριν πας στον γιατρό και έχε τες μαζί σου. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει (ειδικά εάν φοβάσαι πως θα ξεχάσεις κάτι). Μια λίστα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαμόρφωση της συζήτησης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.
Ρώτα τον γιατρό εάν μπορείς να καταγράψεις ηχητικά το ραντεβού σας. Εάν σου είναι εξαιρετικά δύσκολο να θυμάσαι τι σου λένε οι γιατροί, πράγμα καθόλου απίθανο εάν σκεφτείς και την ιατρική ορολογία, μπορείς να ζητήσεις να καταγράψεις τη συνάντησή σας. Έτσι μπορείς επιστρέφοντας στο σπίτι, και αφού έχεις ηρεμήσει από το έντονο άγχος, να ακούσεις με προσοχή τι σου είπε ο γιατρός και τι πρέπει να κάνεις.
Να ακούς το ένστικτό σου. Όπως σε όλες τις σχέσεις έτσι και στη σχέση με τον γιατρό σου πρέπει να ακούς το ένστικτό σου. Εάν νιώσεις φόβο, ανασφάλεια ή ακόμη και ότι δεν σου δίνει την προσοχή που θα ήθελες είναι εντάξει να φύγεις και να αναζητήσεις κάποιον άλλον.
Αν κάτι δεν σου φαίνεται σωστό, πάρε μια δεύτερη γνώμη. Εσύ είσαι υπεύθυνη για το σώμα και για την υγεία σου. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να αρνηθεί το σχέδιο και τις συμβουλές ενός γιατρού και να λάβει μια δεύτερη γνώμη.
Το να μάθεις να μιλάς με γιατρούς δεν είναι μια ικανότητα με την οποία γεννιόμαστε. Είναι κάτι που χρειάζεται εξάσκηση. Όσο πιο συχνά μιλάς για τις ανάγκες σου σε επαγγελματίες υγείας, τόσο πιο εύκολο γίνεται και τόσο πιο γρήγορα θα μπορείς να εντοπίσεις τον ιδανικό για εσένα.