Η εύρεση των κατάλληλων προϊόντων για το σωστό και αποτελεσματικό skincare, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ειδικά εάν πρόκειται για άτομα με ευαίσθητες επιδερμίδες. Δεν είναι τυχαίο που ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων στρέφεται προς “υποαλλεργικά προϊόντα”, όσον αφορά την ρουτίνα ενυδάτωσης και περιποίησής τους, με σκοπό να ανακαλύψουν να βρουν κάτι που είναι απαλό και δεν προκαλεί ερεθισμό.

Ωστόσο, στην πραγματικότητα, υπάρχει μια σύγχιση σχετικά με το τι σημαίνει πραγματικά ο όρος “υποαλλεργικό”

Ο όρος

Ο όρος υποαλλεργικό σημαίνει ότι ένα προϊόν έχει σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο πρόκλησης αλλεργικών αντιδράσεων. Ωστόσο, δεν εγγυάται ότι το προϊόν είναι εντελώς απαλλαγμένο από αλλεργιογόνα. Ενώ ο όρος υποαλλεργικό θα πρέπει να σημαίνει ότι το προϊόν δεν περιέχει συστατικά που συνήθως προκαλούν δερματικές αλλεργίες (όπως αρώματα, quaternium-15 και μεθυλισοθειαζολινόνη), πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα προϊόντα με την ένδειξη υποαλλεργικά περιέχουν συχνά κοινά αλλεργιογόνα.

Ποιοι πρέπει να χρησιμοποιούν υποαλλεργικά προϊόντα;

Θεωρητικά, τα υποαλλεργικά προϊόντα – αυτά που ελαχιστοποιούν πραγματικά τον κίνδυνο αλλεργικών αντιδράσεων – μπορούν να είναι μια καλή επιλογή για άτομα που εμπίπτουν στις ακόλουθες κατηγορίες:

  • Άτομα με ευαίσθητο δέρμα
  • Άτομα που είναι επιρρεπή σε αλλεργίες
  • Άτομα τα οποία έχουν βιώσει αντιδράσεις στον οργανισμό τους, από συγκεκριμένα συστατικά που εμπεριέχονται σε προϊόντα skincare
  • Άτομα με χρόνιες παθήσεις και αυτοάνοσα προβλήματα

Μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις εάν δεν εμπίπτεις σε μία από αυτές τις κατηγορίες;

Η απάντηση είναι, πως μπορείς! Τα υποαλλεργικά προϊόντα, μπορούν μόνο να λειτουργήσουν θετικά στο δέρμα σου, ακόμα και αν δεν είσαι επιρρεπής σε αλλεργίες. Αποτελούν μία καλή και ασφαλή επιλογή για τη ρουτίνα σου, εφόσον δεν περιέχουν βλαβερές και τοξικές ουσίες για τον οργανισμό.

Πώς θα καταλάβεις ότι είσαι αλλεργικός σε ένα προϊόν ή συστατικό

Εάν παρουσιάζεις αλλεργία σε κάποιο προϊόν ή συστατικό που περιέχεται μέσα σε αυτό, θα το καταλάβεις με την εμφάνιση ερυθρότητας, κνησμού, πρηξίματος, καψίματος ή κνίδωσης. Ωστόσο, τα συμπτώματα, μπορεί να εμφανιστούν αμέσως στην επιδερμίδα αλλά και μετά από μέρες, ή μετά από αρκετές φορές εφαρμογής του συγκεκριμένου προϊόντος. Ταυτόχρονα, συχνό είναι και το φαινόμενο της ανάπτυξης αλλεργίας σε κάποιο συστατικό που παλαιότερα δεν εμφάνιζε προβλήματα, οπότε εάν προκύψει κάτι τέτοιο, μη σου φανεί περίεργο.

Ένα tip για να καταλάβεις εάν είσαι αλλεργικός

Ένα σημαντικό tip που προτείνουν οι γιατροί, προκειμένου να καταλάβεις εάν έχεις αλλεργία σε κάτι συγκεκριμένο, είναι η εφαρμογή μικρής ποσότητας του προϊόντος στο εσωτερικό του χέρι σου κάθε μέρα για 2-4 εβδομάδες. Εάν εμφανιστεί ένα κόκκινο και κνησμώδες εξάνθημα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχεις αλλεργία σε αυτό το προϊόν. Ωστόσο, προτού πραγματοποιήσεις αυτό το πείραμα, είναι καλό να ενημερώσεις τον δερματολόγο σου, για να λάβεις και τη σωστή καθοδήγηση.

Τι να προσέξεις στην αναζήτηση προϊόντων

Αναζήτα ετικέτες που υποδεικνύουν ότι το προϊόν είναι απαλλαγμένο από γνωστά αλλεργιογόνα όπως αρώματα, βαφές ή συντηρητικά. Λάβε υπόψη ότι ο όρος υποαλλεργικό σε μια ετικέτα προϊόντος μπορεί να μην έχει τόσο νόημα. Καλό είναι επίσης, να αποφύγεις τα φυτικά προϊόντα που περιέχουν αιθέρια έλαια. Αυτά περιέχουν κοινούς ευαισθητοποιητές όπως το υδροϋπεροξείδιο της λιναλοόλης, το οποίο είναι μια κύρια αιτία δερματικών αλλεργιών αυτή τη στιγμή.