Το περίγραμμα των ματιών είναι γνωστό ότι είναι μία από τις πιο ευαίσθητες περιοχές του προσώπου. Η ευθραυστότητά του οφείλεται στο λεπτότερο δέρμα, με χαμηλή περιεκτικότητα σε σμηγματογόνους αδένες, λιγότερο πλούσιο σε κολλαγόνο και ελαστίνη και πάντα καταπονημένο από τις εκφράσεις του προσώπου (ανοιγοκλείνουμε τα μάτια έως και τριάντα φορές το λεπτό!).
Για τους λόγους αυτούς, αν δεν θέλουμε να πολλαπλασιαστούν τα σημάδια της γήρανσης ή του ανθυγιεινού τρόπου ζωής, η περιοφθαλμική περιοχή χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, από στοχευμένες θεραπείες μέχρι ουσίες που εξασφαλίζουν σφριγηλότητα, σύσφιξη και ενυδάτωση.
Ανάμεσα στις πιο συνηθισμένες «ατέλειες» που κάνουν τα μάτια να φαίνονται κουρασμένα και γερασμένα είναι οι ρυτίδες, οι γραμμές έκφρασης, οι μαύροι κύκλοι και οι σακούλες. Αυτές οι τελευταίες είναι ιδιαίτερα επίμονες στην αντιμετώπισή τους, προκαλώντας μας κάποια «δυσφορία» όταν κοιταζόμαστε στον καθρέφτη. Αν και το να τις εξαφανίσουμε εντελώς είναι αρκετά δύσκολο, είναι δυνατόν να τις ελαχιστοποιήσουμε μέσω φυσικών θεραπειών, καλλυντικών και, σε πιο κρίσιμες περιπτώσεις, μέσω χειρουργικής επέμβασης.
Τι είναι οι σακούλες κάτω από τα μάτια;
Οι σακούλες κάτω από τα μάτια είναι ένα συνηθισμένο ζήτημα, ιδιαίτερα διαδεδομένο καθώς το άτομο μεγαλώνει, αλλά όχι πάντα. Εμφανίζονται ως ένα ελαφρύ πρήξιμο επειδή το δέρμα λεπταίνει, οι μύες χαλαρώνουν και οι δομές που στηρίζουν τα βλέφαρα αποδυναμώνονται. Χωρίς αυτή τη στήριξη, παρατηρείται κατακράτηση υγρών, προκαλώντας πρήξιμο και απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος στο λιπώδες μαξιλάρι του κάτω βλεφάρου.
Οι σακούλες των ματιών μπορεί να είναι μια προσωρινή και περιστασιακή κατάσταση λόγω έλλειψης ξεκούρασης, για παράδειγμα, ή μπορεί να οφείλονται σε γενετική προδιάθεση. Αν και είναι πιο συχνές με την πρόοδο της ηλικίας, μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμη και σε πολύ νέους ανθρώπους. Ευτυχώς, μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις αποτελούν σύμπτωμα ορισμένων παθήσεων, όπως επιπεφυκίτιδα, υποθυρεοειδισμός, ηπατικά ή νεφρικά προβλήματα. Ωστόσο, αν κάτι φαίνεται να μην πάει καλά, είναι πάντα καλύτερο να συμβουλευτείς έναν γιατρό.
View this post on Instagram
Οι αιτίες
Οι σακούλες κάτω από τα μάτια, σχηματίζονται λόγω διάφορων παραγόντων υγείας και συμπεριφοράς. Για παράδειγμα, τα πρησμένα μάτια το πρωί μπορεί να είναι αποτέλεσμα κακής στάσης ύπνου, όπως ο ύπνος μπρούμυτα, χωρίς μαξιλάρι ή με μαξιλάρι που δεν είναι αρκετά ψηλά, όλα στοιχεία που επιδεινώνουν το πρήξιμο. Σε αυτή την περίπτωση, μια λύση είναι η ανύψωση του κεφαλιού με ένα επιπλέον μαξιλάρι για την προώθηση της λεμφικής αποστράγγισης, κατά προτίμηση μετά την εφαρμογή μιας κρέμας ματιών με απαλές κινήσεις κατά μήκος του κόγχου.
Ακολουθούν άλλες συχνές αιτίες για τις σακούλες κάτω από τα μάτια:
Γήρανση και γενετική προδιάθεση: Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι σακούλες κάτω από τα μάτια εμφανίζονται λόγω της μειωμένης παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης (ουσίες που βοηθούν στη διατήρηση του δέρματος σφριγηλού και λείου) και της απώλειας όγκου κάτω από τα μάτια λόγω της φυσικής διαδικασίας γήρανσης. Αφυδάτωση: Η έλλειψη σωστής ενυδάτωσης οδηγεί σε κατακράτηση υγρών γύρω από τα μάτια, η οποία μπορεί να συμβάλει στη διογκωμένη εμφάνισή τους. Έλλειψη ύπνου: Ο ύπνος της ομορφιάς και οι οκτώ ώρες του δεν είναι μύθος. Μια καλύτερη ρουτίνα ύπνου καθιστά λιγότερο επιρρεπή στο να ξυπνά κανείς με πρησμένα μάτια και μαύρους κύκλους. Διατροφή: Όπως συμβαίνει με πολλά δερματικά προβλήματα, η διατροφή μπορεί να επηρεάσει το πρήξιμο και τις σακούλες κάτω από τα μάτια. Η κατανάλωση υπερβολικού αλατιού ή άλλων τροφών πλούσιων σε νάτριο, προάγει την κατακράτηση υγρών, προκαλώντας συσσώρευση υγρών κάτω από τα μάτια και σε άλλα σημεία του σώματος. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα είναι επίσης επιζήμια.
Άλλες περιβαλλοντικές αιτίες, λόγω των οποίων δημιουργούνται οι σακούλες κάτω από τα μάτια περιλαμβάνουν το άγχος, τις αλλεργίες, την κόπωση και την καταπόνηση των ματιών.
Θεραπείες που θα σε βοηθήσουν να μειωθεί το πρήξιμο κάτω από τα μάτια
Μπορούν να εξαλειφθούν οι σακούλες κάτω από τα μάτια; Η απάντηση ποικίλλει ανάλογα με τις αιτίες και τη σοβαρότητα. Χωρίς να καταφύγεις σε χειρουργική επέμβαση, δεν υπάρχει κάποιο θαυματουργό καλλυντικό ή θεραπεία που μπορεί να τις εξαφανίσει. Ωστόσο, υπάρχουν διάφορες λύσεις για την ελαχιστοποίησή τους, δίνοντας στα μάτια μια πιο υγιή, ξεκούραστη και νεανική εμφάνιση.
Μεταξύ των επαγγελματικών θεραπειών είναι τα fillers για να προσθέσουν στρατηγικά όγκο κάτω από τα μάτια- θεραπείες με λέιζερ, όπως η επιφανειακή θεραπεία με λέιζερ που αναδιαμορφώνουν το δέρμα για να βοηθήσουν στη σύσφιξη, λείανση και φωτεινότητα της περιοχής κάτω από τα μάτια- microneedling που δημιουργεί μικρο-λεμφαδένες στο δέρμα για να διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, βοηθώντας έτσι στη βελτίωση της εμφάνισης του πρηξίματος κάτω από τα μάτια. Μεταξύ των σπιτικών θεραπειών για τις σακούλες κάτω από τα μάτια, είναι τα κρύα φακελάκια χαμομηλιού, τα κατεψυγμένα κουτάλια, τα αγγούρια και οι πατάτες, τα φακελάκια τσαγιού. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορείς να δοκιμάσεις στο σπίτι κατά του πρηξίματος και της κατακράτησης υγρών στην περιοφθαλμική περιοχή:
Μια κρέμα ματιών με καφεΐνη: Η καφεΐνη είναι αγγειοσυσπαστικό, δηλαδή στενεύει τα αιμοφόρα αγγεία για να μειώσει την εμφάνιση των φλεβών και το πρήξιμο.
Κρυοθεραπεία: Η χρήση επιθεμάτων κάτω από τα μάτια, κρεμών, παγοσφαιρών προσώπου και ψυχόμενων ή κατεψυγμένων εργαλείων βοηθά στην προσωρινή συρρίκνωση των αιμοφόρων αγγείων και στη γρήγορη μείωση του πρηξίματος.
Επιθέματα κάτω από τα μάτια: τα patches σε σχήμα μισοφέγγαρου που εφαρμόζονται κάτω από τα μάτια είναι εξαιρετικές θεραπείες της τελευταίας στιγμής. Είναι καλύτερα αν περιέχουν καφεΐνη, νιασιναμίδη και άλλα ενυδατικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά όπως υαλουρονικό οξύ ή εκχύλισμα φύλλων αλόης.
Ύπνος με το κεφάλι ψηλά: αν οι σακούλες των ματιών προκαλούνται από κατακράτηση υγρών, ο ύπνος με ένα ελαφρώς ψηλότερο μαξιλάρι μπορεί να βοηθήσει στην αποστράγγισή τους και στη σταδιακή μείωσή τους.
Δοκιμάζοντας ρετινοειδή: επειδή μπορούν να ενισχύσουν το κολλαγόνο, συσφίγγοντας και πυκνώνοντας το δέρμα γύρω από τα μάτια.
Κάνε μασάζ με gua sha και ρολό νεφρίτη στο κάτω βλέφαρο: σε συνδυασμό με έναν ορό ή μια κρέμα ματιών, βελτιώνουν τη λεμφική αποστράγγιση. Εναλλακτικά, ακόμη και το μασάζ με τα χέρια σε κυκλικές κινήσεις βοηθά στην επανενεργοποίηση της μικροκυκλοφορίας και στην αποσυμφόρηση της περιοχής.
Αλλαγή του τρόπου ζωής: μείωση της πρόσληψης νατρίου, περισσότερος ύπνος και μείωση των κύριων παραγόντων στρες.