Σκοπός δεν είναι να αναφερθούμε σε κάποιο λάθος της προσωπικής σου ζωής, αλλά στην προσωπική σου βελτίωση μέσα από τα όσα έχεις βιώσει εντός μιας σχέσης ‘εξάρτησης’. Γιατί όπως πολύ εύστοχα έχει πει και ο σοφός λαός: Το ‘πάθημα’ πρέπει να γίνεται ‘μάθημα.
Πώς μεταφράζεται όμως αυτό σε μια σχέση ‘εξάρτησης’;
Μεταφράζεται ως εξής: Eφόσον έπαθες, πόνεσες, πληγώθηκες, συνήθισες ή συνεχίζεις να παθαίνεις, να πονάς, να πληγώνεσαι και τελικά να συνηθίζεις, μπορείς να συνεχίσεις να μαθαίνεις και εν τέλει να προχωράς τη ζωή σου ένα βήμα παρακάτω τη φορά. Στόχος εδώ λοιπόν δεν είναι να επικρίνουμε συμπεριφορές και καταστάσεις. Στόχος είναι να φτάσεις την προσωπική σου εξέλιξη εκεί που της αξίζει. Εκεί που δεν θα στερείται την ευτυχία της. Με ή χωρίς σύντροφο.
Βήμα 1 – Αναγνώριση
Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα είναι να προσπαθήσεις να αναγνωρίσεις ότι οι δικαιολογίες και οι υπεκφυγές που έχεις δημιουργήσει για να κρατήσεις τον γάμο ή την σχέση σου, είναι ‘ψεύτικες’. Δες λοιπόν την κατάσταση μέσα στην οποία βρίσκεσαι ρεαλιστικά, αντίκρισε την κατάματα και παραδέξου (τουλάχιστον στον εαυτό σου) πως αυτό που σου συμβαίνει στην πραγματικότητα συμβαίνει και σε εκατοντάδες, χιλιάδες, εκατομμύρια άλλους ανθρώπους στον πλανήτη.
Παρατήρησε. ‘Αν χρειαστεί κατέγραψε. Κατέγραψε τις εμπειρίες σου, καλές και κακές και δώσε τους ένα όνομα. Μη προσπεράσεις καμία από αυτές με ένα: «Τουλάχιστον με αγαπάει». Όσο κι αν καμιά φορά ακούγεται περίεργο, η αλήθεια πάντα βοηθάει κι ας πονάει. Βοηθάει γιατί προσφέρει εσωτερική απελευθέρωση και μάλιστα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Βήμα 2 – Αποδοχή
Αποδέχομαι δεν θα πει ότι δέχομαι εφόρου ζωής κάτι. Αποδέχομαι θα πει πως αυτή τη στιγμή υπό αυτές τις συνθήκες και σε αυτή τη φάση της ζωής μου, συμβαίνει να βρίσκομαι σε μια σχέση ‘εξάρτησης’. Δεν χρειάζεται να λες ψέματα στον εαυτό σου, ούτε να τον κατακρίνεις, ούτε να τον καταδικάζεις μπαίνοντας στη διαδικασία αρνητικών εσωτερικών διαλόγων. Πες λοιπόν καλύτερα αυτό: «’Εκανα μια επιλογή συντρόφου, στη πορεία των πραγμάτων όμως δεν αισθάνομαι πως είναι η πιο σωστή».
Να ξέρεις πως κάθε φορά που θα επιλέγεις να μιλάς στον εαυτό σου με καλοσύνη και με αγάπη, αλλά κυρίως με αντικειμενικότητα, θα παύεις να βλέπεις τον εαυτό σου ως ‘’θύμα’’ και έτσι θα αρχίσεις να πορεύεσαι σε ένα δρόμο πιο ρεαλιστικό γιατί θα είσαι τελικά ένας άνθρωπος που βρίσκεται σε μια πολύ συγκεκριμένη κατάσταση. Είτε καλή είτε κακή καμία σημασία δεν έχει, εφόσον τελικά θα παραμένει απλά μια κατάσταση.
Βήμα 3 – Προτεραιότητα σε εσένα
Αυτό δεν θα πει πως αυτή τη στιγμή θα χρειαστεί να σηκωθείς από την καρέκλα ή από οπουδήποτε βρίσκεσαι και να πας να χωρίσεις τον σύντροφο σου. Όχι. Προτεραιότητα θα πει ότι βάζεις τον εαυτό σου πρώτο και όχι τον σύντροφο σου ή άλλες καταστάσεις και πράγματα. Προτεραιότητα είναι αυτό ακριβώς που κάνεις τώρα. Το γεγονός δηλαδή ότι διαβάζεις αυτό εδώ το κείμενο και μάλιστα επειδή το διάλεξες. Διάλεξες ασυναίσθητα να αλλάξεις αυτή τη στιγμή τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεσαι για κάτι που πιθανόν σε βαραίνει. Και όταν αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο σκέφτεσαι, τότε αλλάζει και ο τρόπος με τον οποίο νιώθεις. Και όταν νιώθεις διαφορετικά ξέρεις τι συμβαίνει; Τότε επιτέλους καταλήγεις και σε διαφορετικές πράξεις!
Βήμα 4 – Συνειδητοποίηση ‘προτύπων’ και ‘μοτίβων’
Πολλές φορές οι δύσκολες ενήλικες σχέσεις προκύπτουν από τα λανθασμένα πρότυπα αλλά και μοτίβα της παιδικής μας ηλικίας. Ακόμα λοιπόν κι αν αυτές οι συμπεριφορές είναι λανθασμένες επειδή είναι οικίες στα μάτια σου, πιθανόν να υπάρχει η τάση να τις επαναλαμβάνεις ξανά και ξανά. Κοινώς, έχουν γίνει δεύτερη φύση σου και ενώ μπορεί να λες μέσα σου «Έτσι είναι το σωστό», τελικά κάθε φορά διαπιστώνεις ότι κουβαλάς μαζί σου το λάθος αποτέλεσμα από αυτό που αρχικά επιδίωκες.
Μέσα από κάθε δύσκολη σχέση ωστόσο μπορείς να μάθεις σπουδαία πράγματα. Το πιο σημαντικό; Να θέλεις το καλύτερο δυνατό για τον εαυτό σου! Αφού αυτό και μόνο αυτό εν τέλει θα φέρει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο την ομορφιά, την γαλήνη και την εσωτερική ηρεμία αλλά και αμοιβαιότητα στις σχέσεις σου.
Ποιο είναι το ‘ισοζύγιο’ των σχέσεων μου;
Είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχεις δίπλα σου ανθρώπους με τους οποίους να μπορείς να αισθάνεσαι όμορφα. Άνθρωποι που σε ενθαρρύνουν και που σε βοηθάνε να κυνηγήσεις τα όνειρα σου, άνθρωποι που σου μεταδίδουν ένα αίσθημα αισιοδοξίας για τη ζωή. Αυτό είναι το ισοζύγιο σου για να επανέλθεις σε ισορροπία αλλά και για να βρεις την αλήθεια σου. Υπάρχουν λοιπόν μερικοί τέτοιοι άνθρωποι στη ζωή σου;
Καλλιέργησε και επένδυσε χρόνο αποκλειστικά σε αυτές τις σχέσεις
Γιατί αυτές οι σχέσεις θα σε βοηθήσουν να απομακρυνθείς από την ‘τοξικότητα’ και την ‘εξάρτηση’. Θα φέρουν ισορροπία αλλά και όλη την θετική ενέργεια που αυτή τη στιγμή πραγματικά χρειάζεσαι να έρθει στη ζωή σου. Κι αν δυσκολεύεσαι να βρεις έναν τέτοιο άνθρωπο, τότε γίνε εσύ ένας από αυτούς και πρόσφερε του απλόχερα ότι καλό έχεις να του δώσεις.
Κλείνοντας, αναρωτήσου: Στο ‘εδώ και τώρα’ ποια πράγματα σηματοδοτούν μια όμορφη πορεία για εμένα; Πως θα ήθελα να είμαι σε μια εβδομάδα, σε έναν μήνα ή και σε έναν χρόνο από τώρα; Με τον άνθρωπο που είμαι, χωρίς δέσμευση ή μήπως τελικά με κάποιον άλλο; Οι ερωτήσεις αυτές όσο απλές κι αν φαίνονται, ειλικρινά θα σε βοηθήσουν να δεις καθαρά το ‘τοπίο’ που ολοένα και περισσότερο τείνει να μοιάζει ‘θολό’ στα μάτια και στη ψυχή σου!