Θα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή… απάτησες. Ήσουν μόνη, ήσουν θυμωμένη με το σύντροφό σου, έκανες ένα λάθος, βαριόσουν. Ό,τι κι αν ήταν αυτό που σε οδήγησε σε αυτή τη πράξη, το θέμα είναι ποιο θα πρέπει να είναι το επόμενό σου βήμα.

Επειδή το να πέσεις στα πατώματα δεν θα σε βοηθήσει να πας παρακάτω, συμβουλευτήκαμε το βιβλίο της Dr. Tammy Nelson, “When You’re the One Who Cheats: Ten Things You Need to Know”.

Πάρε την ευθύνη των πράξεών σου (και σταμάτα να κατηγορείς τους άλλους)

Το πρώτο βήμα είναι να καταλάβεις τι ακριβώς έχεις κάνει: απάτησες. Όπως αναφέρει και η Nelson, “Μη σπαταλάς το χρόνο σου προσπαθώντας να δικαιολογηθείς ή να το απαρνηθείς”. Και σίγουρα μη ρίχνεις αλλού τις ευθύνες. Άσχετα με το τι συμβαίνει στη σχέση σου, δεν σταμάτησε να υπάρχει όταν τον απάτησες. Έτσι, μόλις το αποδεχτείς, θα μπορέσεις και να το λύσεις.

Αποφάσισε αν θα ομολογήσεις…

Αν δεν σε έπιασε, αποφάσισε αν θα το ομολογήσεις ή όχι. Αν έχεις αμφιβολίες για αυτό το κουτί της Πανδώρας που πρόκειται να ανοίξεις, σκέψου καλά όλα όσα πρόκειται να ακολουθήσουν. Τι θα κερδίσεις αν πεις την αλήθεια; Θα βοηθήσει τη σχέση σου να ξεπεράσει ό,τι κι αν περνάει ή απλώς θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα; Είσαι διατεθειμένη να το κάνεις και να διορθώσεις τα πράγματα; Αν όχι, οδηγούμαστε στο επόμενο.

…ή θα το κρατήσεις κρυφό

Σίγουρα δεν μιλάμε για κάτι ξεκάθαρο, αλλά μπορείς να κρατήσεις την απιστία για τον εαυτό σου. Η Nelson τονίζει πως πρέπει να τα “ζυγίσεις” πρώτα. Αυτό μπορεί να σε απομακρύνει από τη σχέση, να σε κάνει να ζεις διπλή ζωή και πάντα θα υπάρχουν πιθανότητες να το μάθει ο σύντροφός σου. Αν το κρατήσεις μυστικό, σκέψου τον πόνο που θα προκαλέσεις στον σύντροφό σου μόλις το μάθει. Θα νιώθεις καλά έχοντας αυτό το βάρος στη συνείδησή σου;

Αν αποφασίσεις να το πεις, καλό θα ήταν να έχεις ένα σχέδιο

Όσο κι αν περιμένεις την κάθαρση, φωνάζοντας “Σε απάτησα!”, καλό θα ήταν να μην το κάνεις. Σύμφωνα με την Nelson, καλό θα ήταν να κλείσεις ένα “ραντεβού” και ο σύντροφός σου να ξέρει ότι έχεις κάτι να του πεις. Ζήτησέ του λίγο χρόνο και πες του ότι πρόκειται για κάτι σοβαρό. Και όταν αποφασίσεις πια να του το πεις, “μπες κατευθείαν στο ψητό”.

Μην πεις ότι λυπάσαι για ό,τι έγινε, αν δεν ξέρεις το γιατί

Ας είμαστε ρεαλιστές, πολύ πιθανό να μη ξέρεις το γιατί. Με το να επαναλαμβάνεις ξανά και ξανά την ίδια δικαιολογία μέσα σε μία συζήτηση, γιατί έτσι δεν “προχωράει” παρακάτω. Στόχος σου είναι να είσαι ειλικρινής και υπάρχουν τρεις τρόποι για να το πετύχεις: 1| Μην κατηγορείς τους άλλους, 2| Μην το αρνείσαι, 3| Μην προσπαθήσεις να το καλύψεις.

Να είσαι προετοιμασμένη για το “γιατί;”

Στο τέλος της μέρας, αυτό το ερώτημα θα μείνει στον σύντροφό σου. Δεν είναι μία εύκολη απάντηση, αλλά όπως αναφέρει η Nelson, μέσω αυτής θα καταλάβεις τι είδους σχέση είχατε. Κάτι σημαντικό που πρέπει να ξέρεις: Όταν θα προσπαθήσεις να δικαιολογηθείς, θα πρέπει να αποφύγεις να συγκρίνεις το σύντροφό σου με τον περιστασιακό σου δεσμό.

Αποφάσισε αν θέλεις να μείνεις ή να φύγεις. Θέλεις να συνεχίσεις ή να διαλύσεις τη σχέση σου; Δεν είναι μία εύκολη απόφαση, είναι αρκετά αυτά που θα πρέπει να σκεφτείς. Όπως αναφέρει και η Nelson, λίγοι είναι αυτοί που καταλήγουν με το “τρίτο” πρόσωπο. Ακόμα όμως κι αν το να διορθώσεις τη σχέση σου θέλει δουλειά. Κοίταξε να κάνεις το καλύτερο και για τους δυο σας.

Απόκτησε “όραμα”

Αν αποφασίσεις όταν θέλεις να διορθώσεις τη σχέση σου, πρέπει αρχικά να οραματιστείς τους δυο σας πια ως ζευγάρι. Τι είναι αυτό που θα επαναφέρει τη χαρά; Ποιες είναι οι φοβίες σου; Τι είναι αυτό που πρέπει να αλλάξεις; Επικεντρώσου σε αυτά που θα “δουλέψουν”. Και πάνω απ’ όλα, όποιο κι αν ήταν το πρόβλημα που σε οδήγησε στην απιστία, ήρθε η ώρα να το λύσετε μαζί.

Δες ακόμα:

Ο λόγος που οι άνθρωποι καταφεύγουν στην απιστία είναι πιο αναπάντεχος από ό,τι αντέχεις


Πηγή & featured image: purewow.com Μετάφραση: Εύα Τόλιου