Όσο μεγαλώνεις καταλαβαίνεις ότι οι φιλίες διατηρούνται και εξελίσσονται δύσκολα. Ένα όμως ακόμα αρνητικό σενάριο, που αφορά τις διαπροσωπικές μας σχέσεις, είναι όταν ένας καλός σου φίλος αρχίζει να κάνει στενή παρέα με κάποιον που δεν συμπαθείς. Όσο κι αν θέλουμε να αποφύγουμε τέτοιες καταστάσεις, συμβαίνουν συχνά και δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμες.
Το πιο σημαντικό είναι να διατηρήσεις τη φιλία που έχεις χτίσει. Αν μιλάμε για μία υγιής σχέση που αξίζει να έχεις στη ζωή σου, σου προτείνουμε μερικές απλές συμβουλές για να μην έρθεις σε δύσκολη θέση.
Βρες τα καλά στοιχεία του φίλου σου ή της φίλης σου
Αυτό που σας ενώνει μπορεί να είναι οι κοινές αναμνήσεις ή ακόμα και το πώς σου στάθηκε σε μία δύσκολη περίοδο της ζωής σου. Όποιο κι αν είναι το θετικό στοιχείο που σας ενώνει, να σου το υπενθυμίζεις συχνά. Με αυτόν τον τρόπο, βάζεις τον καλύτερο εαυτό σου σε αυτή τη σχέση και δεν αφήνεις να μπει τίποτα ανάμεσά σας.
Να θυμάσαι, με όποιον κι αν κάνει παρέα ο φίλος ή η φίλη σου, αυτό δεν ορίζει ούτε την ποιότητα της σχέσης αυτής ούτε τον χαρακτήρα του φίλου ή της φίλης σου. Αν παρατηρήσεις κάτι που δεν σου αρέσει, μην το κρατάς μέσα σου γιατί το μόνο που μπορεί να καταφέρει είναι να “σπάσει” τη φιλία σας. Και μη ξεχνάς τα θετικά του φίλου ή της φίλης σου ώστε να διατηρήσεις τη φιλία σας χωρίς περισπασμούς.
Βάλε όρια στις συζητήσεις
Με το να μιλάς για τους άλλους δεν κερδίζεις τίποτα. Μπορεί να ακούσεις κάτι και να θέλεις να ενδώσεις (πίστεψέ με, όλοι μας), αλλά θα πρέπει να το αποφύγεις. Να δημιουργείς λογικά όρια που θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις τον σεβασμό των φίλων σου.
Αν σε κάποια συζήτηση αναφερθεί το όνομά του/της, τότε προσπάθησε να αποφύγεις τη συζήτηση ή απάντησε κάτι γενικό. Μην φέρνεις τον φίλο ή την φίλη σου σε δύσκολη θέση. Προσπάθησε να είσαι υποστηρικτική. Πάντα να του υπενθυμίζεις ότι τον υποστηρίζεις και τον σέβεσαι.
Μην πιέζεις τον φίλο ή την φίλη σου να “πάρει θέση”
Αντί να περιμένεις από τον φίλο σου να “πάρε θέση” και να επιλέξει στρατόπεδο, προσπάθησε να καταλάβεις γιατί έχει επιλέξει αυτό το άτομο. Άφησε στην άκρη τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες σου και μην ψάχνεις πώς να απαλλαγείς από αυτή τη φιλία. Όταν βρεθείς σε μία τέτοια κατάσταση, σίγουρα θα περιμένεις τον φίλο σου να δει τα πράγματα από την δική σου οπτική γωνία. Πρέπει όμως πάντα να θυμάσαι ότι ο καθένας έχει τη δική του άποψη που μπορεί να μην συμβαδίζει αυτή που έχει κάποιος άλλος.
Τι σου αρέσει και τι όχι, είναι ξεκάθαρα δική σου υπόθεση. Μην πιέζεις τους φίλους σου ώστε να αισθανθείς εσύ καλύτερα. Μπορεί να έχεις το δικαίωμα να μην συμπαθείς κάποιον, αλλά αυτό δεν αποδεικνύει τίποτα. Οι φίλοι σου έχουν το δικαίωμα να συμπαθούν όποιον θέλουν.
Με το να χειραγωγείς τα συναισθήματά σου, καταστρέφεις τη φιλία σας. Η “δουλειά” σου ως φίλη είναι να υποστηρίζεις και να συμπάσχεις μαζί του και πάντα να δείχνεις την αγάπη σου. Μια υγιής φιλία γεννιέται μέσα από τον αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση.