Για πολλούς από εμάς, μπορεί να είναι δύσκολο να φανταστούμε μια ζωή χωρίς καθόλου κρέας, γαλακτοκομικά και αυγά. Για άλλους, βέβαια η μετάβαση στον βιγκανισμό δεν είναι και τόσο δύσκολη, ειδικά, όταν προστεθούν και οι ηθικοί φραγμοί στην καταμέτρηση των υπέρ και των κατά.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να σκεφτείς λίγο καλύτερα τη μετάβαση από τον τωρινό τρόπο ζωής σου προς ένα vegan lifestyle και αυτά είναι τα βήματα για να ξεκινήσεις.

Έρευνα

Ξεκίνα πάντα με μία έρευνα για το τι είναι πραγματικά ο βιγκανισμός. Που αποσκοπεί; Τι αξίες προωθεί; Ποια τρόφιμα μπορείς να καταναλώνεις και ποια όχι; Στη συνέχεια, κάνε μια λίστα αγορών κάθε εβδομάδα, ώστε να διασφαλίσεις ότι θα γεμίζεις το ντουλάπι και το ψυγείο σου με τρόφιμα που ανήκουν στη vegan διατροφή. Εξερεύνησε τα τμήματα για vegan διατροφή στα τοπικά σούπερ μάρκετ και πειραματίσου με συνταγές, για να δεις τι σου αρέσει και τι όχι.

Ακόμη, ενημερώσου για το ποια εστιατόρια έχουν επιλογές vegan διατροφής, ώστε όταν βγεις έξω να μην μπεις στον πειρασμό να αγοράσεις το αγαπημένο σου burger.

Tί είδος vegan θέλεις να είσαι;

Ο βιγκανισμός διαθέτει πολλές υπο-ομάδες που έχουν εξελιχθεί από την ιδέα της πλήρους εξάλειψης των ζωικών προϊόντων από τη διατροφή. Δεν είναι απαραίτητο να αφαιρέσεις όλες τις ομάδες ζωικής προέλευσης με τη μία! Για παράδειγμα, η vegan διατροφή ολικής αλέσεως αποτελείται από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Η δίαιτα ωμών τροφίμων επικεντρώνεται σε ωμά φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους μαγειρεμένους σε θερμοκρασίες κάτω από 50 βαθμούς. Mία καλή αρχή μπορεί να αποτελέσει και η μέθοδος 80/10/10, όπου το 80% των θερμίδων σου προέρχεται από υδατάνθρακες (φρούτα και λαχανικά), το 10% από υγιή λίπη (όπως αβοκάντο και σπόρους) και το 10% πρωτεΐνη.

Ωστόσο, είναι καλό για την αρχή της μετάβασης σου στον vegan τρόπο διατροφής να πάρεις και τη συμβουλή κάποιου ειδικού διαιτολόγου-διατροφολόγου.

Το κλειδί της επιτυχία είναι το βήμα – βήμα

Το χειρότερο που μπορείς να κάνεις όταν αλλάζεις έναν τρόπο διατροφής είναι να σταματήσεις μέσα σε ένα βράδυ να καταναλώνεις οτιδήποτε ζωικό. Με αυτόν τον τρόπο οδηγείς τον οργανισμό σου σε κατάσταση σοκ, αφού δεν λαμβάνει πλέον τα ίδια μακροθρεπτικά συστατικά, όπως είχε μάθει τόσα χρόνια. Ένας από τους πιο επιτυχημένους τρόπους για να αρχίσεις να ζεις έναν vegan τρόπο διατροφής είναι με ένα vegan γεύμα την ημέρα ή αφαιρώντας ένα ζωικό προϊόν κάθε φορά.

Μπορείς, επίσης, να εξετάσεις το ενδεχόμενο να προσθέσεις στη διατροφή σου περισσότερα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα, πριν απομακρύνεις τα ζωικής για να διευκολύνεις τη μετάβαση. Μπορείς να ενσωματώσεις περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά, να ξεκινήσεις να πίνεις ρόφημα αμυγδάλου, βρώμης ή σόγιας αντί για γάλα. Τέλος, μπορείς να ξεκινήσεις ως vegetarian και σιγά – σιγά να μεταβείς στον βιγκανισμό.

Όποιον τρόπο κι αν επιλέξεις, η μετάβαση με baby steps είναι σημαντική. Ο καθένας είναι διαφορετικός: μερικοί άνθρωποι μπορεί να βρεθούν να μεταβαίνουν πλήρως στον βιγκανισμό σε λίγες εβδομάδες, ενώ για άλλους μπορεί να χρειαστούν έξι μήνες. Μην ξεχνάς, μόνο πως μιλάμε για το σώμα σου, για τον δικό σου οργανισμό! Δεν θέλεις να τον εξασθενίσεις από την πρώτη εβδομάδα.

Φάκελος θρεπτικά συστατικά

Ακριβώς επειδή μεταβαίνεις σε έναν vegan τρόπο ζωής δεν σημαίνει ότι είναι αυτόματα και ένας υγιεινός τρόπος ζωής. Υπάρχουν πολλές vegan εκδοχές επεξεργασμένων τροφίμων και πρόχειρων τροφίμων που μπορεί να σε ξεγελάσουν και να σκεφτείς ότι είναι πιο υγιεινό μόνο και μόνο επειδή βασίζεται σε φυτικής προέλευσης πρώτες ύλες, αυτό όμως να είναι τόσο επεξεργασμένο που να μην λαμβάνεις εν τέλει αυτά που χρειάζεσαι. Εστίασε στην κατανάλωση περισσότερων ολόκληρων και καθαρών τροφίμων, καθώς και φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και δημητριακών ολικής αλέσεως στη διατροφή σου για να ξεκινήσεις ομαλά. Τα μανιτάρια, επίσης, θα πρέπει να μπουν στη διατροφή σου. Ακόμη, οι vegans έχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές τροφίμων που χρησιμεύουν ως εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης: κινόα, όσπρια, φυστικοβούτυρο, κάσιους, φακές, φασόλια και μπρόκολο είναι όλοι εξαιρετικοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να βεβαιωθείς ότι λαμβάνεις αρκετή πρωτεΐνη.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί και στη λήψη βιταμινών του συμπλέγματος Β και του ασβεστίου που βρίσκεται συνήθως στα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας. Υπάρχουν εμπλουτισμένα φυτικά είδη γάλακτος, τόφου και ενισχυμένα μη γαλακτοκομικά γιαούρτια που είναι εξαιρετικές πηγές θρεπτικών συστατικών και βιταμινών φιλικές προς τους χορτοφάγους. Εναλλακτικά, μπορείς να αρχίσεις να παίρνεις συμπληρώματα διατροφής, με προσοχή όμως και συμβουλή από κάποιον ειδικό.

Μην ξεχνάς τις θερμίδες

Το να γίνεις vegan μπορεί να σε βοηθήσει αρχικά να χάσεις βάρος, αλλά, όσο το σώμα σου συνηθίζει στην αλλαγή και μπεις στον νόημα του τι πρέπει και τι δεν πρέπει να καταναλώνεις, τόσο οι επιλογές σου θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικές. Τα τρόφιμα που καταναλώνεις, τα επιδόρπια και τα σνακ, καθώς και το λευκό ψωμί και τα ζυμαρικά διευκολύνουν την αύξηση των θερμίδων άρα και του βάρους σου χωρίς να το καταλάβεις.

Η ενυδάτωση είναι εξίσου σημαντική

Η vegan διατροφή είναι μια από τις πιο πλούσιες σε φυτικές ίνες διατροφές. Όταν καταναλώνεις τόσες φυτικές ίνες, η πρόσληψη νερού είναι εξαιρετικά σημαντική. Θα βοηθήσει το φαγητό σου να κινηθεί με ασφάλεια σε όλο το πεπτικό σύστημα και θα μειώσει το φούσκωμα, τα αέρια και τη δυσκοιλιότητα. Ακριβώς επειδή θα καταναλώνεις τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, βλ. φρούτα και λαχανικά, δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνεις λιγότερο νερό.

Δέξου τον vegan τρόπο ζωής γενικά

Ο βιγκανισμός δεν αφορά μόνο την απομάκρυνση των ζωικών προϊόντων (κρέας, ψάρι, οστρακοειδή, γαλακτοκομικά, αυγά και μέλι) από τη διατροφή σου, αλλά και την εύρεση εναλλακτικών τρόπων διαχείρισης στα ρούχα, τα προϊόντα, την βιοηθική και το περιβάλλον. Ενημερώσου, ψάξε, μάθε και γίνε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 5 τρόποι να αυξήσεις την ενέργειά σου αν θέλεις να κόψεις την καφεΐνη