Τώρα που ετοιμάζεσαι για τα ταξίδια και τις καλοκαιρινές αποδράσεις, το πιάτο που χαρακτηρίζει και συμπληρώνει τις διακοπές σου περιλαμβάνει σίγουρα θαλασσινά, αλλά ακόμα και αν θέλεις απλώς να φέρεις τη θάλασσα σπίτι σου αυτή είναι η ιδανική επιλογή φαγητού.
Συχνά ακούμε να λένε πως εμφάνισε κάποιος γνωστός αλλεργία από θαλασσινά ή έπαθε κάποιος τροφική δηλητηρίαση στις διακοπές ή ακόμα και για τον συνδυασμό γαλακτοκομικών προϊόντων με θαλασσινά πως θα οδηγήσει σε κάποια ενόχληση.
Τι ισχύει στην πραγματικότητα, όμως; Και τι πρέπει να προσέξεις όταν καταναλώσεις τα καλούδια της θάλασσας;
Στην αγορά θα τα βρεις, είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα. Στα νωπά θα πρέπει να δώσεις σημασία στην οσμή τους (να μυρίζουν θάλασσα) και φυσικά η σάρκα τους θα πρέπει να είναι συμπαγής, ελαστική, γυαλιστερή. Ακόμη, τα πλοκάμια-βεντούζες τους θα πρέπει να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα. Από την άλλη, τα κατεψυγμένα πρέπει να συντηρούνται σε καταψύκτη στους -18oC, να πωλούνται συσκευασμένα και με υγειονομικό σήμα, δηλαδή με σφραγίδα.
Στη σφραγίδα θα πρέπει να αναφέρεται ο Κωδικός Αριθμός της επιχείρησης (π.χ. EL 30.A.60. EU). Επιπλέον, στη συσκευασία θα πρέπει να αναγράφονται όλες οι υποχρεωτικές ενδείξεις, που προβλέπονται από τη νομοθεσία, δηλαδή η ονομασία πώλησης, το καθαρό βάρος, η χρονολογία ανάλωσης, οι ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και χρήσης. Επίσης το όνομα, η εμπορική επωνυμία και η διεύθυνση του κατασκευαστή ή συσκευαστή και τέλος ο τόπος παραγωγής ή προέλευσης, αλλά και ο αριθμός και ο τρόπος αλίευσης (FAO). Να ξέρεις πώς δεν είναι πολύ εύκολο να σου συμβεί κάτι από τα κεφαλόποδα.
Αν και τα δίθυρα από μόνα τους δεν αναπτύσσουν αρρώστιες που μπορεί να προσβάλουν άμεσα τους ανθρώπους, μπορεί να φέρουν και να μεταδώσουν βακτήρια και ιούς, που υπάρχουν στη θάλασσα, όπως επίσης και χημικές ουσίες που βρίσκονται σε μεγάλη περιεκτικότητα στην περιοχή που μεγαλώνουν, π.χ. ο υδράργυρος. Αυτό συμβαίνει, καθώς τα μύδια, τα στρείδια και τα κοχύλια γενικότερα λειτουργούν ως «φίλτρα της θάλασσας».
Πιο συγκεκριμένα, φιλτράρουν και καθαρίζουν τεράστιες ποσότητες νερού, με αποτέλεσμα να συγκρατούν οτιδήποτε υπάρχει εκεί. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών αποβάλλεται από το στρείδι σε περίπου πέντε ώρες. Το είδος των μικροοργανισμών που μπορεί να φέρουν τα θαλασσινά διαφέρει από είδος σε είδος, αλλά η πιθανή συνέπεια από την κατανάλωσή τους είναι η κοινή τροφική δηλητηρίαση.
Τα δίθυρα πωλούνται σε μικρές συσκευασίες, οι οποίες πρέπει να φέρουν το υγειονομικό σήμα, καθώς και όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις. Σε κάθε περίπτωση τα οστρακοειδή πρέπει να είναι ζωντανά και φρέσκα πριν καταναλωθούν.
Ελέγχουμε τα κελύφη τους, τα οποία πρέπει να είναι κλειστά, ή, αν είναι μερικώς ανοιχτά, θα πρέπει να κλείνουν μόνα τους με την ελάχιστη πίεση που θα ασκούμε πάνω στο κέλυφος και να προσέξεις να είναι καθαρά από άμμο, πριν τα μαγειρέψεις. Τα μύδια πωλούνται με κέλυφος ή χωρίς και μπορείς να τα βρεις, φυσικά και κατεψυγμένα. Τα μύδια χωρίς κελύφη συσκευάζονται μέσα σε πλαστικές σακούλες με μια ποσότητα πόσιμου νερού.
Στη συσκευασία τους θα πρέπει να υπάρχει το υγειονομικό σήμα και όλες οι υποχρεωτικές ενδείξεις, όπως και στα κατεψυγμένα, ενώ η ημερομηνία ανάλωσης ορίζεται με ευθύνη του παραγωγού.
Γαστερόποδα (σαλιγκάρια της θάλασσας, a.k.a. γαρίδες, καραβίδες, καβούρια κ.λ.π.).
Διατίθενται στην αγορά, είτε ως νωπά, χωρίς συσκευασία, είτε ως κατεψυγμένα. Τα νωπά θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε ζωντανά, ενώ τα κατεψυγμένα θα πρέπει να φέρουν στη συσκευασία τους όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις. Ειδικότερα, τα εχινόδερμα (δηλαδή οι αχινοί), θα πρέπει να καταναλώνονται και αυτά ζωντανά. Το αν είναι ζωντανός ο αχινός είναι ξεκάθαρο από το κατά πόσο κινούνται τα αγκάθια του.
Όσον αφορά τα μαλακόστρακα (γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια, κ.λπ.), θα πρέπει και αυτά να κινούνται στις κεραίες και στα πόδια, να έχουν την οσμή της θάλασσας, τα αρθρωτά τους μέρη να είναι στερεά προσκολλημένα στο σώμα, η επιφάνειά τους να είναι γυαλιστερή, ενώ το κεφάλι τους δεν θα πρέπει να φέρει μαύρες κηλίδες ή να είναι μελανιασμένο. Τα κατεψυγμένα πρέπει να φέρουν όλες τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία τους.
Τα ψάρια που βρίσκονται σε αφθονία τους καλοκαιρινούς μήνες και μπορείς να τα προτιμάς ελεύθερα είναι: γόπα, γωβιός, κολιός, κουτσομούρα, λυθρίνι, μελανούρι, παλαμίδα, πέρκα, σαρδέλα, σάλπα, σκορπιός, σπάρος, στείρα, συναγρίδα, σφυρίδα, τσιπούρα.
Το savoirville.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη.
Functional
Always active
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.