Πόσες φορές έχεις ακούσει ή έχεις βρεθεί σε μία συζήτηση που σχολίαζαν το ντύσιμο μίας γυναίκας. «Αυτό δεν είναι για την ηλικία της», «Πρέπει να ντύνεται σύμφωνα με την ηλικία της»; Πόσα άρθρα αναλύουν με κάθε λεπτομέρεια το ντύσιμο που είναι κατάλληλο για κάθε ηλικία;

Θα γίνονταν άραγε ποτέ τα αντίστοιχα σχόλια σε έναν μεσήλικα άντρα; Θα τον προέτρεπαν να ντύνετε με έναν συγκεκριμένο τρόπο; Η απάντηση είναι όχι.

Από πολύ παλιά η γυναίκα ήταν αυτή που δεχόταν κριτική για τη γενικότερη εμφάνισή της, ειδικότερα όσο μεγάλωνε: «Μην αφήνεις μακριά μαλλιά, τα μακριά μαλλιά είναι για τα κοριτσάκια. Μην φοράς μίνι φούστες, δεν μπορείς να τις υποστηρίξεις πλέον. Μην βάφεις τα μαλλιά σου, άσε τα γκρίζα να βγουν. Το μπικίνι δεν κάνει για σένα. Φόρα πιο σκούρα χρώματα κι όχι τόσο έντονα», είναι κάποιες από τις ατάκες που ακούνε οι γυναίκες (αντίστοιχα σχόλια δέχονται και μικρά κορίτσια κοντά στην εφηβεία). Ατάκες που ένας άντρας, τουλάχιστον όχι πριν την ηλικία των εξήντα πέντε- εβδομήντα, δεν πρόκειται να ακούσει γιατί μεγαλώνοντας γίνονται ”γοητευτικοί”.

Η βιομηχανία της μόδα, από μόνη της, σταδιακά αποκλείει τις μεγαλύτερες ηλικιακά γυναίκες, εστιάζοντας στις νεαρότερες, όχι μόνο στα ρούχα που παράγουν αλλά στον τρόπο με τον οποίο τα παρουσιάζουν. Το ίδιο συμβαίνει και σε διαφημίσεις, ταινίες. Μόνο κορίτσια κοντά στην ηλικία των είκοσι επιτρέπεται να φορέσουν μίνι και ζωηρά χρώματα. Γυναίκες άνω τον σαράντα πέντε παρουσιάζονται με μουντά χρώματα και όσο το δυνατόν πιο ριχτά ρούχα.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Grece Ghanem (@greceghanem)

Τα social media φαίνεται πώς δεν ακολουθούν. Διάσημες προσωπικότητες και fashion influencers αλλάζουν το σκηνικό, χρησιμοποιούν νεανικά ρούχα, όπως τα έχει ορίσει η κοινωνία, δείχνοντας ότι είναι κάτι φυσιολογικό που δεν χρήζει σχολιασμού.

Δεν αρκεί μόνο αυτό όμως για να έρθει μία πραγματική αλλαγή. Πρέπει να σταματήσουμε να δίνουμε συμβουλές για το τι να φοράει και τι όχι μία γυναίκα, ακόμα κι αν κάτι δεν ταιριάζει στην προσωπική αισθητική μας. Δεν μας αφορά, ο καθένας θα ντύνεται όπως επιθυμεί και νιώθει όμορφα.

Η ηλικία είναι ένας αριθμός και θεωρείται αδιανόητο να αποφασίζει κάποιος άλλος για το τι θα βάλουμε. Είναι αντιληπτό πως όλο αυτό δεν μένει μόνο στο ντύσιμο αλλά περνάει στην όλη στάση και στον τρόπο που ζει στην προκειμένη περίπτωση μία γυναίκα. Είναι μία ακόμη κοινωνική κατασκευή που μας περνάνε υποσυνείδητα από μικρή ηλικία. Aς καταρρίψουμε όλα αυτά που μας ορίζουν χρόνια οι άλλοι και ας κάνουμε μία προσπάθεια για αλλαγή.