Σε έναν κόσμο που εύκολα μπορούμε να βάλουμε ο ένας τον άλλον σε κουτάκια, ένα καινούργιο trend σχετικά με το αλκοόλ άρχισε να καθιερώνεται και να τα αψηφά: Το κίνημα του sober curious. Με λίγα λόγια, το sober curious σημαίνει ότι πια ξέρεις από προσωπική εμπειρία πως το να πίνεις υπερβολικά δεν είναι και τόσο ωραία αίσθηση και καταλήγεις στο να μην πίνεις και τόσο συχνά, αλλά δεν διατίθεσαι να βάλεις την ταμπέλα του “όλα ή τίποτα”.

Μερικοί influencers, όπως η Lee Tilghman και η Jordan Younger, είναι θερμοί υποστηρικτές του κινήματος αυτού εξηγώντας στους χιλιάδες followers τους ότι καλό είναι να πίνουν μία στο τόσο όταν το απαιτούν οι περιστάσεις, αλλά καλό είναι επίσης και το να απέχουν – και αυτό γιατί το αλκοόλ δεν τους κάνει να αισθάνονται και τόσο καλά τελικά.

Πολλοί ήταν αυτοί που άρχισαν να το ακολουθούν.

Στις μέρες μας οι άνθρωποι επενδύουν περισσότερο στο γενικότερο καλό του εαυτού τους,” λέει στο Bustle ο Ruby Warrington, ιδρυτής του Club Söda NYC και συγγραφέας του βιβλίου ‘Sober Curious’ που θα βγει τον Δεκέμβριο. “Όπως αλλάζουμε συχνά τις διατροφικές μας συνήθειες, τη γυμναστική μας και υιοθετούμε άλλες υγιεινές συνήθειες, έτσι είναι δύσκολο να συμφιλιωθούμε με το πως μας κάνει να νιώθουμε αφού πιούμε. Πολλοί άνθρωποι ρωτάνε αν λίγες ώρες αποφόρτισης από το στρες, το άγχος ή τη μοναξιά αξίζουν τις αναπόφευκτες επιπτώσεις της επόμενης μέρας.

Γιατί το κίνημα του sober curious όμως έχει απογειωθεί με τέτοιο τρόπο; Ας κοιτάξουμε λίγο πιο προσεκτικά.

Γιατί παίρνουμε χωριστούς δρόμους με το αλκοόλ

Με πολλούς τρόπους, αυτό το συλλογικό μας “διαζύγιο” με το αλκοόλ ήταν επόμενο να συμβεί. Η άνοδος του “Κινήματος της Ευεξίας” παρακίνησε πολλούς από εμάς να μειώσουμε τις τοξίνες στις δίαιτές μας και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το αλκοόλ δεν μας κάνει καλό. Έρευνες έχουν δείξει ότι το αλκοόλ προκαλεί μια φλεγμονώδη αντίδραση στο σώμα και μια σύγχρονη παγκόσμια έρευνα έδειξε ότι ακόμα και μία μικρή ποσότητα αλκοόλ μπορεί να είναι βλαβερή για την υγεία μας.

Η Michelle Cady, health coach που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και συγγραφέας του Self-Care In the City, αναφέρει στο Bustle ότι όταν πολλοί από εμάς δοκιμάζουμε πώς είναι η ζωή χωρίς αλκοόλ, καταλαβαίνουμε ότι δεν αξίζει και τόσο τελικά. “Νιώθεις απίστευτη ελευθερία όταν πια δεν πίνεις και ξυπνάς το πρωί χωρίς hangover”, αναφέρει. “Το 2017 δεν έπινα για περίπου 100 μέρες και κάθε πρωί είχα απίστευτη ενέργεια. Ξυπνούσα στις 6:15 το πρωί χωρίς καν να βάλω ξυπνητήρι, έτοιμη να βγω έξω. Δεν θυμάμαι να είχα νιώσει ξανά έτσι.”

Πώς βοηθάει το να αποφεύγεις τις ταμπέλες

Λοιπόν, γιατί να μην κόψουμε το αλκοόλ όλοι μαζί; Aυτό που κάνει το κίνημα του sober curious τόσο ξεχωριστό -και αποτελεσματικό- είναι ότι οι άνθρωποι ξενερώνουν με το πώς νιώθουν, παρά να βάλουν το εαυτό τους σε κάποιο περιοριστικό κουτί.

Η κατανόηση του τι ακριβώς είναι το sober curious μας αποτρέπει από το να πέφτουμε σε έναν ασπρόμαυρο τρόπο σκέψης, αίσθησης και συμπεριφοράς,” λέει στο Bustle η ψυχοθεραπεύτρια Alison Stone. “Μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα τη σχέση που έχουμε με το αλκοόλ- πότε άραγε πίνουμε περισσότερο από ό,τι σκοπεύουμε; Πίνουμε επειδή το θέλουμε ή επειδή νιώθουμε ότι το χρειαζόμαστε; Το να αναρωτιέσαι ανοίγει τις πιθανότητες σε μια καλύτερη κατανόηση του εαυτού μας και των κινήτρων πίσω από αυτό.”

Η Stone προσθέτει ότι όταν κάνουμε κάτι απαγορευτικό, συνήθως μας γυρίζει μπούμερανγκ και καταλήγουμε να θέλουν ακόμα πιο πολύ το απαγορευμένο.Αυτό οφείλεται σε μια ψυχολογική επίδραση τού να παίρνεις κάποια υπερβολική για σένα απόφαση -συνήθως υπάρχουν κομμάτια του εαυτού μας που θέλουν ακριβώς το αντίθετο από αυτήν την απόφαση.

Με άλλα λόγια, το να λες στον εαυτό σου ότι μπορεί να πίνει αλκοόλ όποτε θες μπορεί στην τελική να σε βοηθήσει να το θες λιγότερο. Φυσικά, το να μπορείς να “επιλέξεις” πότε μπορείς να ανοίξεις ή να κλείσεις τον διακόπτη της νηφαλιότητας είναι ένα πλεονέκτημα και δεν είναι κάτι που μπορεί να κάνει ο καθένας. Αν ξέρεις ή υποψιάζεσαι ότι έχεις κάποιον εθισμό σχετικά με το αλκοόλ, είναι σημαντικό να ζητήσεις τη βοήθεια κάποιου ειδικού και να σκεφτείς να απέχεις τελείως από αυτό.

Μερικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου την επόμενη φορά που είναι να πιεις.

Υπάρχει μία καθοριστική στιγμή για πολλές καταστάσεις που είναι συνδεδεμένες με το αλκοόλ- είτε είσαι σε κάποιο μπαρ είτε βρίσκεσαι σε κάποιο εστιατόριο -όταν θα μπορούσες να πεις απλά ‘όχι’ και να παραγγείλεις ένα ανθρακούχο νερό. Αλλά είτε υπάρχει πίεση από την παρέα, είτε άγχος, είτε στρες, και έτσι πολλοί από εμάς υποκύπτουμε.

Η λύση; Κάνει μία παύση εκείνη τη στιγμή. “Αυτό που λέω στους πελάτες μου είναι ότι πρέπει να δώσουν χρόνο στον εαυτό τους πριν πάρουν την απόφαση να πιουν,” αναφέρει η Candy. “Να πιουν σιγά-σιγά λίγο νερό ή σόδα για τα πρώτα 45 λεπτά του πάρτι ή του δείπνου εργασίας που βρίσκονται, παρά να αποφασίσεις εκείνη τη στιγμή αν όντως θες να πιεις. Θα σε εκπλήξει το γεγονός ότι δεν θα θες να πιεις τελικά. Κάποιες φορές θα νιώσεις ένα βουητό χωρίς αλκοόλ, ακριβώς επειδή υπάρχει κόσμος τριγύρω που πίνει ήδη!

Οπότε αν νιώθεις χάλια εξαιτίας όλου αυτού του αλκοόλ που κατανάλωσες χωρίς να το χρειάζεσαι -και ίσως δεν θα ήθελες κιόλας να το κάνεις- σκέψου να δώσεις μία ευκαιρία στο κίνημα sober curious. Ίσως βρεις ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι.

Πηγή: bustle.com


featured image: Hannah Burton/Bustle