Δυστυχώς μέχρι και σήμερα υπάρχουν πολλές αρνητικές πτυχές του εμμηνορροϊκού κύκλου: το ταμπού γύρω από τη συζήτησή της περιόδου, ο πόνος, η δυσφορία, η ακμή, η κόπωση, το υψηλό κόστος των προϊόντων εμμήνου ρύσεως, τα οποία πολλ@ εξακολουθούν να μην μπορούν να αντέξουν οικονομικά λόγω οικονομικών περιορισμών και η φτώχεια της περιόδου που παραμένει ένα ζήτημα. Δεν είναι όμως μόνο αυτά.

Μια επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental International διαπίστωσε την παρουσία τοξικών μετάλλων σε ταμπόν που αγοράστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αγγλία και την Ελλάδα. Τα αποτελέσματα φαίνονται ανησυχητικά, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι ο κολπικός ιστός είναι πιο διαπερατός από άλλα μέρη του σώματος και ότι κατά μέσο όρο ένα άτομο με έμμηνο ρύση θα περάσει περίπου πέντε χρόνια της αναπαραγωγικής του ζωής χρησιμοποιώντας περίπου 11.000 σερβιέτες, ταμπόν και άλλα προϊόντα περιόδου.

Βαρέα μέταλλα στα ταμπόν; Τι αποδεικνύει η νέα έρευνα

Οι ερευνητές του UC Berkeley εξέτασαν 30 εσωτερικά και εξωτερικά ταμπόν, βιολογικά και μη, από 14 διαφορετικές μάρκες (τα ονόματα των οποίων δεν αναφέρθηκαν), που αγοράστηκαν από καταστήματα λιανικής πώλησης στη Νέα Υόρκη, την Ελλάδα και το Λονδίνο μεταξύ Σεπτεμβρίου 2022 και Μαρτίου 2023. Διερευνώντας πιθανούς ρύπους, μέτρησαν τις συγκεντρώσεις μετάλλων στο μη υφασμένο εξωτερικό στρώμα των ταμπόν και στον εσωτερικό απορροφητικό πυρήνα, ο οποίος είναι κατασκευασμένος από υλικά όπως το βαμβάκι, το ρεγιόν ή η βισκόζη.

Βρήκαν μετρήσιμες συγκεντρώσεις τουλάχιστον 16 διαφορετικών μετάλλων: αρσενικό, βάριο, ασβέστιο, κάδμιο, κοβάλτιο, χρώμιο, χαλκό, σίδηρο, μαγγάνιο, υδράργυρο, νικέλιο, μόλυβδο, σελήνιο, στρόντιο, βανάδιο και ψευδάργυρο. Η ακριβής ποσότητα ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή από την οποία αγοράστηκαν τα προϊόντα και το υλικό από το οποίο ήταν κατασκευασμένα. Τα δεδομένα αναφέρουν κατά μέσο όρο 100 νανογραμμάρια ανά γραμμάριο μολύβδου και 2 νανογραμμάρια ανά γραμμάριο αρσενικού. Ειδικότερα, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα βιολογικά ταμπόν, παρά το γεγονός ότι προωθούνται τα τελευταία χρόνια ως βιώσιμη εναλλακτική λύση για την περιποίηση της περιόδου, περιείχαν υψηλότερα επίπεδα αρσενικού, ενώ τα μη βιολογικά είχαν υψηλότερα επίπεδα μολύβδου.

@unaginecologaperamica

E tu lo sapevi? #imparacontiktok #unaginecologaperamica #ciclo #assorbenti #ginecologia #losapeviche

♬ malibu – sangiovanni

Επομένως, είναι τα ταμπόν επικίνδυνα;

Η Jenni A. Shearston, PhD, MPH, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο UC Berkeley, τονίζει ότι “είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι πρόκειται για μικρές συγκεντρώσεις, αλλά ταυτόχρονα, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα ταμπόν για αρκετές ώρες κάθε φορά, για αρκετές ημέρες στη σειρά, για δεκαετίες της ζωής τους, οπότε ακόμη και μια χαμηλή συγκέντρωση μιας πραγματικά επιβλαβούς ουσίας μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα”.

Οι αρνητικές επιπτώσεις της έκθεσης σε βαρέα μέταλλα στην υγεία είναι καλά τεκμηριωμένες: βλάπτουν το καρδιαγγειακό, το νευρικό και το ενδοκρινικό σύστημα, βλάπτουν το ήπαρ, τα νεφρά και τον εγκέφαλο, αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας και καρκίνου και βλάπτουν την υγεία της μητέρας και την ανάπτυξη του εμβρύου. Η συσσώρευση μολύβδου στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα όργανα, επιληπτικές κρίσεις, ακόμη και θάνατο- ενώ το αρσενικό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου ή νευρολογικών ασθενειών. Παρά τους κινδύνους αυτούς, η μελέτη, η πρώτη του είδους της, παρατήρησε μόνο την παρουσία μετάλλων και δεν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα ταμπόν είναι ανασφαλή ή επικίνδυνα για την υγεία. Δεν μπόρεσε να προσδιορίσει αν ένα μέταλλο, ακόμη και αν απελευθερωθεί στον οργανισμό, θα μπορούσε να απορροφηθεί από τον κολπικό βλεννογόνο και στη συνέχεια στην κυκλοφορία του αίματος.

https://www.tiktok.com/@zerowastestore/video/7390147991568469278?embed_source=121374463%2C121442748%2C121439635%2C121433650%2C121404358%2C121351166%2C121331973%2C120811592%2C120810756%3Bnull%3Bembed_blank&refer=embed&referer_url=www.nssgclub.com%2Fen%2Fbeauty%2F37392%2Fmenstrual-tampons-heavy-metals-italy&referer_video_id=7390147991568469278

Πρέπει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τα ταμπόν;

Όπως αναφέρθηκε, η μελέτη του Berkeley δεν καθορίζει αν τα μέταλλα μπορούν να απορροφηθούν από τον οργανισμό, αν το ένα ταμπόν είναι καλύτερο από το άλλο ή αν είναι πραγματικά επικίνδυνο να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε ταμπόν. Ως εκ τούτου, η Kathrin Schilling, αναπληρώτρια καθηγήτρια περιβαλλοντικών επιστημών υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη και συν-συγγραφέας της μελέτης, συμβουλεύει να μην πανικοβληθούμε: “Δεν θέλω οι άνθρωποι να πανικοβληθούν, αλλά να γνωρίζουν απλώς ότι έχουν βρεθεί βαρέα μέταλλα σε αυτά τα προϊόντα εμμήνου ρύσεως”. Μόλις έμαθε για τη μελέτη, η Amanda Hils, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων, η οποία ρυθμίζει τα ταμπόν και άλλα προϊόντα εμμήνου ρύσεως ως ιατρικές συσκευές, δήλωσε ότι η υπηρεσία εξετάζει την έρευνα για να “λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας των καταναλωτών που χρησιμοποιούν αυτά τα προϊόντα”.

Υπάρχει τρόπος να προστατευτεί κανείς;

Όσον αφορά τα ταμπόν, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι οι κατασκευαστές και ο FDA συνιστούν να μην τα χρησιμοποιείς κατά τη διάρκεια της νύχτας ή για περισσότερες από οκτώ ώρες, επειδή αυξάνουν τον κίνδυνο του συνδρόμου τοξικού σοκ, μιας θανατηφόρας βακτηριακής λοίμωξης που μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια οργάνων και θάνατο εάν δεν αντιμετωπιστεί.

Με την είδηση της παρουσίας μετάλλων, ορισμέν@ μπορεί να αισθάνονται ασφαλέστερα χρησιμοποιώντας άλλα είδη υγιεινής της περιόδου, όπως το κύπελλο περιόδου. Ωστόσο, οι ερευνητές είναι επιφυλακτικοί ως προς τη δαιμονοποίηση αυτών των προϊόντων και υποστηρίζουν ότι το επόμενο βήμα θα είναι η έρευνα για να κατανοηθεί κατά πόσον αυτά τα μέταλλα μπορούν να διαρρεύσουν από τα ταμπόν και να απορροφηθούν από τον οργανισμό.

Η μελέτη του UC Berkeley είναι η πρώτη επί του θέματος και καταδεικνύει πώς η υγεία των γυναικών ιστορικά υποεκπροσωπούνταν, μελετούνταν και χρηματοδοτούνταν ανεπαρκώς, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αλλαγής αυτής της τάσης.