Ζούμε σε μια εποχή που το συναίσθημα του άγχους κυριεύει σε μεγάλο βαθμό πολλές πτυχές της καθημερινότητάς μας. Και σίγουρα υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν και οδηγούν σ’αυτό. Συνήθως όλα ξεκινούν από την πίεση που δεχόμαστε, είτε από τη δουλειά, είτε από τις ανθρώπινες σχέσεις των οποίων αποτελούμε σημαντικό κομμάτι.
”Το άγχος είναι μια φυσιολογική αντίδραση που συμβαίνει στον κάθε άνθρωπο όταν αντιμετωπίζει καταστάεις. Γίνεται πρόβλημα όταν εμφανίζεται εκεί που δεν υπάρχει πραγματικό πρόβλημα ή συνεχίζεται και μετά την λήξη μιας πιεστικής κατάστασης. Συνήθως έρχεται ως αποτέλεσμα του συνδυασμού της πίεσης που προκαλείται από τις απαιτήσεις της ζωής και του τρόπου που σκέφτεσαι/ενεργείς όταν αντιμετωπίζεις τις καταστάσεις αυτές. Τα προβλήματα άγχους είναι πολύ κοινά και ένα από αυτά είναι και οι κρίσεις πανικού.’‘ εξηγεί η Αιμιλία Τσέρτου, ψυχίατρος.
Σκέφτηκα λοιπόν αυτή τη φορά να απευθυνθώ σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που περνούν ή έχουν βιώσει κάποια στιγμή αυτή τη διαδικασία. Και θα μιλήσω εκ πείρας, ως άτομο που έχει περάσει την ίδια ακριβώς κατάσταση. Πλέον, πιο δυνατή από ποτέ, και λίγες μέρες πριν κλείσω τα 26 μου χρόνια, θα μπορούσα να πω πως το να βιώνεις τις κρίσεις πανικού είναι πολλές φορές μια επώδυνη διαδικασία. Αλλά ποτέ μη σκεφτείς ότι αυτό είναι και το τέλος του κόσμου.
Τι σημαίνει όμως κρίση πανικού και πως μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε αυτή την κατάσταση; Αρκεί να αναφέρουμε πως πρόκειται για μια «έκρηξη» συσσωρευμένου άγχους, μια αναπάντεχη επίθεση διαφόρων συναισθημάτων πανικού. Ίσως πολλές φορές να σκέφτηκες «γιατί σε μένα» ή «πως μου συμβαίνει αυτό, ενώ ήμουν πάντα δυνατός». Απολύτως λογική αντίδραση, γιατί η κρίση σε «επισκέπτεται» εκεί που δεν το περιμένεις. Κι αυτό γιατί εξωτερικεύει ξαφνικά όλα αυτά που τόσο καιρό έκρυβες μέσα σου.
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να σκεφτείς είναι: ψυχραιμία! Τίποτα –μα τίποτα- δεν τελειώνει με μια κρίση πανικού. Οφείλεις στον εαυτό σου να διαχειριστείς την κατάσταση με τους πιο απλούς τρόπους:
- Όταν νιώσεις αυτό το συναίσθημα, πες από μέσα σου: τώρα κάνω ένα επεισόδιο πανικού. Χρησιμοποίησε τη λέξη «κάνω» και όχι «παθαίνω»,δείχνοντας πως εσύ έχεις την κατάσταση στα χέρια σου.
- Δέξου ότι είναι μια κρίση άγχους και σε λίγο θα περάσει.
- Διώξε κάθε αρνητική σκέψη και χρησιμοποίησε τη λέξη STOP, απορρίπτοντας κάθε κατεύθυνση προς αυτή.
- Προσπάθησε να αναπνεύσεις ήρεμα από τη μύτη, εκπνέοντας από το στόμα και κάνοντας έτσι focus αποκλειστικά σε σένα.
- Στρέψε το νου σου αλλού.
- Μην ντραπείς να το μοιραστείς με τους φίλους σου ή με οποιονδήποτε είναι δίπλα σου εκείνη τη στιγμή.
- Προσπάθησε, αφού ηρεμήσεις, να κάνεις μια μικρή βόλτα σε έναν εξωτερικό χώρο, αποβάλλοντας κάθε αρνητικό στοιχείο που σε απασχολούσε μέχρι πριν.
Βασικότερο όλων στην προκειμένη περίπτωση είναι να διαχειριστείς μια κρίση και όχι να μπεις στη διαδικασία να την αντιμετωπίσεις. Αυτό βοηθά στο να μαθαίνεις να κρατάς τον εαυτό σου σε ένα ήρεμο balance. Επίσης εξίσου σημαντικό είναι να μιλάς ανοικτά γι’αυτό. Απευθύνσου σε έναν ειδικό και εξωτερίκευσε όλα αυτά που νιώθεις, χωρίς ντροπή και καμιά προκατάληψη. Πίστεψέ με θα λάβεις πολύ σημαντικά εφόδια και θα γνωρίσεις τις πιο όμορφες πτυχές του εαυτού σου.
”Σε μια κρίση πανικού μοιάζει δύσκολο να σκεφτείς καθαρά και να ενεργήσεις ψύχραιμα αλλά το σημαντικό είναι να μπορέσεις να την διαχειριστείς.” συμπληρώνει η κυρία Τσέρτου.
Προσωπικά μέσα από αυτή την εμπειρία έμαθα να με σέβομαι και να με αγαπώ πιο πολύ από ποτέ. Είναι αλήθεια πως η κρίση σε ρίχνει πολλές φορές ψυχολογικά. Παράλληλα όμως σε μαθαίνει να είσαι δυνατός και να στέκεσαι ξανά στα πόδια σου. Και όντως έπεσα 100 φορές και ξανασηκώθηκα παραπάνω απ τις διπλάσιες. Αντιλήφθηκα πως το οφείλω σε μένα να βγάλω απ τη ζωή μου ό,τι μου προκαλεί αρνητισμό και φυσικά ό,τι δεν με κάνει καλύτερο άνθρωπο. Έμαθα να εκτιμώ τα απλά, καθημερινά πράγματα και να σέβομαι κάθε άνθρωπο που στέκεται δίπλα μου και μου δίνει δύναμη. Κάποτε μου είπε κάποιος πως «η ανάσα μας είναι το πιο πολύτιμο δώρο και η βασικότερη πηγή ζωής». Και αυτή η εμπειρία μου δίδαξε πως αυτό ισχύει 100%! Θα είναι αστείο να κρύψω ότι φοβήθηκα και ιδιαίτερα όταν σκέφτηκα ότι θα στερηθώ π.χ. τα αγαπημένα μου ταξίδια με το αεροπλάνο. Για την ιστορία θα αναφέρω ότι στο διάστημα αυτού του έτους ταξίδεψα πάνω από 5 φορές στο εξωτερικό, μόνη και απόλυτα ψύχραιμη, αποδεικνύοντας πρώτα απ όλα σε μένα ότι όταν έχεις δύναμη και υπομονή, μπορείς να πετύχεις τα πάντα!
*Το κείμενο αυτό περιλαμβάνει την εμπειρία της συντάκτριας αλλά στα σημεία που κρίθηκε απαραίτητο -για την επιστημονική ορθότητα- μας βοήθησε η Αιμιλία Τσέρτου, ψυχίατρος (Δορυλαίου 8 Πλ. Μαβίλη 210 64.22.025)