Υπάρχουν μέρες που το να βάλεις τα αθλητικά σου και να πας για τρέξιμο σου φαίνεται βουνό. Όσο μεγάλη και αν είναι η επιθυμία σου για γυμναστική, θα σου έχει συμβεί πολλές φορές να αναβάλλεις προπονήσεις, εξαιτίας υποχρεώσεων ή κακής οργάνωσης του προγράμματός σου. Κάτι που σου προκαλεί επιπλέον άγχος αφού δεν θες να χάσεις την καλή φυσική σου κατάσταση.

Η ουσία, σαφώς, βρίσκεται στην αιτία εξαιτίας της οποίας σταματάς. Ενώ η συνέπεια έχει σημασία, για να έχεις πρόοδο και αποτελέσματα, ας είναι σε ένα λογικό πλαίσιο. Αν αναρρώνεις από κάποια ίωση, έχεις εξαντληθεί, πονάς, δεν κοιμάσαι καλά, τότε είναι ωφελιμότερο να ακούσεις το σώμα σου και να μην το επιβαρύνεις. Λειτουργώντας έτσι δεν θα χάσεις μελλοντικά περισσότερες προπονήσεις.

Τι συμβαίνει όμως στο σώμα, όταν βγαίνεις εκτός προπονητικού πλάνου και πόσο γρήγορα μπορείς να ξαναβρείς την φόρμα σου;

Αν το διάστημα αποχής σου είναι πάνω από δύο εβδομάδες, θα παρατηρήσεις μερικές φυσιολογικές αλλαγές. Η μυϊκή δύναμη φθίνει, η καρδιά χάνει την ικανότητα να αντλεί αποτελεσματικότερα το αίμα, το ίδιο και οι μυς να επεξεργάζονται το οξυγόνο, ενώ ο οργανισμός χρησιμοποιεί λιγότερους υδατάνθρακες για καύσιμα. Η φυσική κατάσταση σταδιακά μειώνεται με όλες τις συνέπειες στην αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και τα επίπεδα σακχάρου.

Η επιστροφή στην άσκηση και στα πρότερα επίπεδά σου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, ο χρόνος που ασκείσαι, το είδος της άσκησης που κάνεις και το διάστημα που έχεις σταματήσει. Δεν θα ήταν καλό να συνοδεύεται από υπερβολικές απαιτήσεις, γιατί ενέχει κίνδυνος τραυματισμού. Αν αρχίσεις να πιέζεσαι από τη συχνότητα των προπονήσεων ή πονάς, ξεκουράσου και επαναξιολόγησε τους στόχους σου.

Τα καλά νέα είναι ότι, όταν απλώς περιορίζεις και δεν διακόπτεις την άσκηση, οι συνέπειες αυτές ελαχιστοποιούνται. Προσπάθησε να ακολουθήσεις ένα σύντομο πρόγραμμα εκγύμνασης, αντί να σταματήσεις εντελώς ή δούλεψε τις μυϊκές ομάδες που δεν έχουν καταπονηθεί/τραυματιστεί. Άλλη λύση είναι να αυξήσεις λίγο την ταχύτητα στην επόμενη προπόνηση, αν, για παράδειγμα, χάσεις μια μέρα τζόκινγκ.

Σε όλα αυτά, όμως, πάντα καλό θα είναι να συμβουλεύεσαι έναν trainer. Αυτός δίνοντας την απαιτούμενη βάση στην φυσική σου κατάσταση, τις επιδιώξεις σου και σε τυχόν παλιότερους τραυματισμούς σου, θα σου φτιάξει ένα ατομικό πλάνο προπονήσεων που θα σου ταιριάζει, θα είναι συνεπές με τις υποχρεώσεις σου και θα περιλαμβάνει την σωστή αναλόγια ενδυνάμωσης, αερόβιας και αναερόβιας άσκησης βελτιώνοντας τις επιδόσεις σου. Επίσης, να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου. Συγκεντρώσου στο πώς αισθάνεσαι, την όποια εμπειρία έχεις και αν θα πρέπει να μεταβάλλεις τον χρονικό σου όριο. Η ουσία είναι να το διασκεδάζεις και να μην απογοητεύεσαι. Για να γλιτώσεις από κράμπες, πόνους και άγχος, τότε ναι μερικές φορές καλύτερα να απέχεις.

Σκοπός είναι η δια βίου άσκηση για καλή φυσική κατάσταση και μην ξεχνάς ότι πάντα θα υπάρχουν νέοι στόχοι!


featured image: Getty Images