Κάποια νέα τρόφιμα φαίνεται να συνεχίζουν τη μοδάτη πορεία τους και το 2016 και κάποια νέα εμφανίζονται στο προσκήνιο.
Ιδού η μόδα του 2016:
- souping. Ο νέος χυμός είναι η σούπα. Σε αντικατάσταση περισσότερο των green smoothies, η σούπα έχει δυνατότητες για περισσότερες εναλλαγές, ενώ μπορεί να αποτελέσει πιο εύκολα κυρίως γεύμα. Οι νεοϋορκέζοι πίνουν ζωμό κοτόπουλου για πρωινό και εμείς στην καθημερινότητα μπορούμε απλά να φτιάξουμε μια κολοκυθόσουπα και να την πάρουμε μαζί μας στη δουλειά.
- τρόφιμα σε μπολ. Εκτός από τις σούπες που αναφέρθηκαν, τα smoothies μπαίνουν σε μπολάκια μαζί με άλλα τρόφιμα και εμπλουτίζονται με δημητριακά, ξηρούς καρπούς, αυγά κλπ τα οποία δεν αλέθονται, αλλά συμπληρώνουν το γεύμα. Μια εξαιρετική ιδέα περιορισμού της ποσότητας (αρκεί το μπολάκι να μην είναι κατσαρολάκι), θυμίζει και λίγο από ασιατικές κουζίνες.
- βούτυρο και λίπος. Αρχίζει από πέρσι να απενοχοποιείται και επιστημονικά και στη συνείδηση των καταναλωτών. Από ό,τι φαίνεται το βούτυρο δεν είναι όσο βλαβερό θεωρούσαμε. Εκτός όμως, από το βούτυρο, η μόδα δίνει έμφαση στα καλά λιπαρά: αβοκάντο παντού, ξηροί καρποί (αυτούσιοι και σε μορφή βούτυρου πχ. αμυγδαλοβούτυρο, φουντουκοβούτυρο κλπ.)
- αποκλεισμός ζάχαρης. Αντίθετα με το λίπος η ζάχαρη φαίνεται πως είναι ίσως το χειρότερο τρόφιμο για το 2016. Δεν είναι βέβαια, κάτι καινούριο αυτό το δεδομένο, αλλά η μόδα συστήνει τον πλήρη αποκλεισμό της ζάχαρης! Να και κάτι πραγματικά ενδιαφέρον και χρήσιμο για την υγεία μας.
- πικάντικες σάλτσες. Μετά από τη σος sriracha που ενθουσίασε κάθε hipster τη χρονιά που μας πέρασε, τα καυτερά τρόφιμα φαίνεται να κερδίζουν έδαφος. Με βάση τους τη μεξικάνικη κουζίνα που ανεβαίνει διαρκώς, φαίνεται ότι θα φάμε αρκετά πικάντικα πιάτα το 2016.
- τα φύκια. Το σούσι είναι το νέο σουβλάκι. Βέβαια, τα φύκια σερβίρονται πλέον και σε άλλες μορφές, αλλά δεν ξέρω αν είμαστε ακόμα έτοιμοι να τις δοκιμάσουμε. Να πούμε ωστόσο, ότι πρόκειται για μια εξαιρετική τροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες και ιώδιο και ελάχιστες θερμίδες.
- αλεύρι από καρύδα. Με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, καλά λιπαρά, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες αντικαθιστά το κοινό αλεύρι σε διάφορες συνταγές και δεν περιέχει γλουτένη…
- φτιάχνουμε τα πάντα στο σπίτι. Ξεκινάμε με σπιτική μπύρα και συνεχίζουμε με kits για cocktails και φυσικά με μικρά μποστάνια για λαχανικά. Αυτό φαινόταν ότι θα γίνει από καιρό. Η τάση για επιστροφή στην παράδοση, αλλά και στην ποιοτικά/ βιολογικά προϊόντα, προμήνυαν τη νέα τάση!
One thought on “Τι θα φανε φετος οι foodies;”