Τα οικονομικά σου είναι ένα θέμα που πολύ πιθανόν να σε απασχολεί σε όλες τις φάσεις της ζωής σου, από την εφηβεία μέχρι και τα βαθιά γεράματα. Κάθε ηλικιακή περίοδος χρειάζεται διαφορετικό οικονομικό χειρισμό, αφού οι ανάγκες σου είναι πολύ διαφορετικές. Για να σε διευκολύνουμε σου δίνουμε μερικά tips αποταμίευσης ανάλογα με την ηλικιακή φάση που διανύεις.
Εφηβεία – early 20’s
• Αποταμίευσε τα δώρα: Σ’ αυτή την ηλικία είναι πολλές οι φορές που ως δώρο γενεθλίων, γιορτών, Χριστουγέννων κτλ κτλ θα πάρεις λεφτά από γιαγιάδες, παππούδες και συγγενείς γενικότερα. Τα λεφτά αυτά είναι μια καλή ιδέα να τα κάνεις αποταμίευση για κάτι που θες να αγοράσεις. • Κόψε τα έξοδα κοινωνικών υποχρεώσεων: Είσαι στο άνθος της ηλικίας σου και οι κοινωνικές υποχρεώσεις αρχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους. Χάρη στο νεαρό της ηλικίας σου είσαι σε θέση να οργανώνεις δραστηριότητες που δε χρειάζονται λεφτά όπως ένα home πάρτι με τους φίλους σου αντί για έξοδο σε κάποιο κλαμπ ή εστιατόριο. • Μάθε να λες όχι: Είναι η φάση της ζωής σου που θα έχεις αρκετές προτάσεις για εξόδους, πάρτι, γλέντια κτλ. Μάθε να λες όχι! Έτσι θα κάνεις αρκετή εξοικονόμηση από χαμένα λεφτά σε πράγματα που ίσως δε σ’ αρέσουν! Δεν είναι κρίμα να χάσεις μια συναυλία που θες πολύ να πας γιατί σπατάλησες τα λεφτά σου σε κάτι όχι και τόσο σπουδαίο;
20’s
• Μέτρο: Στα 20 και κάτι θα πάρεις για πρώτη φορά τον δικό σου μισθό στα χέρια σου. Και κάπου εκεί είναι που πρέπει να μάθεις το μέτρο. Μέτρο στις εξόδους σου, στα έξοδά σου, στα ψώνια σου και πάει λέγοντας. Όταν έχεις πλέον τα δικά σου λεφτά ίσως αναθεωρήσεις κάποια από τα έξοδά σου και αυτό θα είναι ένας τύπος αποταμίευσης σε αυτή την ηλικία. • Ξόδευε όσο το δυνατό λιγότερα: Σε αυτή τη φάση της ζωής σου θέτεις τις προτεραιότητές σου με βάση τα πολύ απαραίτητα που έχεις ανάγκη. Για παράδειγμα δεν παίρνεις ταξί ενώ μπορείς να κινηθείς με τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή δεν τρως άσκοπα σε καθημερινή βάση απ’ έξω ενώ μπορείς εύκολα και οικονομικά να μαγειρέψεις κάτι. • Κουμπαράς έκτακτης ανάγκης: Ο κουμπαράς έκτακτης ανάγκης είναι το απόλυτο must-have αυτής της ηλικίας. Όταν έχεις λεφτά τα πετάς μέσα για αποταμίευση, για μια περίπτωση ανάγκης, για ένα ταξίδι, για μια τσάντα, για το τέλος του μήνα που είναι δύσκολα τα πράγματα τελοσπάντων! • Όρισε τα must-have σου: Κάπου εδώ θα πρέπει να αποφασίσεις τι είναι σημαντικό να αποκτήσεις τα επόμενα χρόνια. Θα θέσεις τους μελλοντικούς σου στόχους και σιγά σιγά θα αρχίσεις να τους υλοποιείς δημιουργώντας ένα budget.
30’s
• Αύξησε τις αποταμιεύσεις σου: Αυτή η δεκαετία της ζωής σου είναι πιο σταθερή και οργανωμένη. Μπαίνεις σε ένα διαφορετικό lifestyle που τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται πιο καθοριστικά. Και κάπου εδώ ο κουμπαράς έκτακτης ανάγκης γίνεται μηνιαία κατάθεση ενός εύλογου ποσού στην τράπεζα. • Μην επηρεάζεσαι από τρίτους: Αυτή είναι μια παγίδα που εύκολα μπορείς να πέσεις! Μην επηρεάζεσαι από τις «επενδύσεις» που κάνουν σε διάφορα πράγματα οι φίλοι σου ή οι γνωστοί σου. Κρίνε και επεξεργάσου τη δικιά σου οικονομική κατάσταση και τότε προχώρησε σε μεγάλα ή μικρά βήματα αναλόγως. • Ζήσε «απλά»: Θυμήσου ότι το μεγαλύτερο δεν είναι πάντα και το καλύτερο! Ένα τεράστιο σπίτι έχει και πολύ περισσότερα έξοδα. Η μεγαλομανία είναι κάτι με το οποίο ίσως τσακώσεις τον εαυτό σου να φλερτάρει. Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να σκεφτείς λογικά και πρακτικά!
40’s
• Δούλεψε περισσότερο: Σ’ αυτή τη δεκαετία ίσως τα παιδιά σου βρίσκονται σε πιο μεγάλη ηλικία από τότε που σε χρειάζονταν για τα πάντα. Είναι καιρός να δώσεις λίγο περισσότερη σημασία στη δουλειά σου, αφού πλέον μπορείς να ελέγχεις τα πράγματα από κάποια απόσταση. Ψάξε ευκαιρίες που μπορείς να εκμεταλλευτείς στον εργασιακό σου τομέα. Αυτό εκτός από έξτρα έσοδα θα σου δώσει και μεγάλη ευχαρίστηση! • Βελτίωσε την αποταμιευτική σου δύναμη: Διανύεις την εποχή όπου θα υπάρξουν περισσότερες ιατρικές ανάγκες είτε για σένα είτε για τα παιδιά σου. Οι περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης σου τώρα είναι πιο σημαντικές από αυτές της δεκαετίας των 20, γι’ αυτό το λόγο πρέπει να είσαι σίγουρη ότι ανά πάσα στιγμή υπάρχει ένα κεφάλαιο που μπορείς να αξιοποιήσεις.
50’s – 50’s plus
Από τώρα και στο εξής έχεις λιγότερες οικονομικές υποχρεώσεις, αφού σιγά σιγά τα παιδιά σου φεύγουν από το σπίτι και γίνονται ανεξάρτητα. Παρόλο που τα έξοδα μειώνονται ίσως με τον καιρό μειωθούν και τα έσοδά σου. Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να θέσεις τους μελλοντικούς σου στόχους άλλη μια φορά. Πρωταρχικές σου ανάγκες είναι ό,τι έχει να κάνει με θέματα υγείας, ευεξίας και ασφάλειας. Επένδυσε τα χρήματά σου σε πράγματα που θα φροντίσουν τον εαυτό σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και βγάλε τις αχρείαστες δουλειές από το πρόγραμμα σου.