Και ποιος δεν θέλει να έχει τη δυνατότητα να αγοράζει το τελευταίο trend, να παίρνει φαγητό απ’ έξω αλλά και να αποταμιεύει χρήματα έτσι ώστε να κάνει σχετικά άνετες καλοκαιρινές διακοπές, να πηγαίνει σε ένα εστιατόριο παραπάνω και να κάνει shopping therapy χωρίς πολλές τύψεις και ενοχές;
Στα 20s μας, πολλοί από εμάς – και εγώ μαζί – δεν έχουμε θεμελιώσει ακόμη τη σχέση μας με τα χρήματα. Και αυτό είναι φυσιολογικό καθώς χρειάζεται εμπειρία, χρόνο και (αρκετές) αποτυχίες προκειμένου να συμφιλιωθούμε με τα οικονομικά και να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Ενδεχομένως να χρειάζεται και λίγη θέληση για να βρεις το κουράγιο να πάρεις συνειδητές αποφάσεις που θα ευνοήσουν το budget σου μακροπρόθεσμα. Τα παρακάτω tips θα σε βοηθήσουν να πάρεις την απόφαση να ξεκινήσεις.
Ο κανόνας 50-30-20
Η γερουσιαστής Elizabeth Warren διέδωσε τον πλέον γνωστό κανόνα «50-30-20» με το βιβλίο της All Your Worth: The Ultimate Lifetime Money Plan. Αυτός ο κανόνας αποτελεί ένα ρεαλιστικό αρχικό πλάνο που βοηθά άτομα να φτάσουν τους οικονομικούς τους στόχους. Ο κανόνας λέει ότι το 50% του μισθού ή της πηγής εσόδων σου προορίζεται για τα πάγια μηνιαία έξοδα που είναι αναγκαία για τη διαβίωσή σου (ενοίκιο, λογαριασμοί, σουπερμάρκετ κ.α.). Το υπόλοιπο 50% χωρίζεται σε 30% για τα προσωπικά έξοδα (shopping, σινεμά, Netflix, εστιατόρια κλπ.) και 20% για την αποταμίευση. Ίσως το 20% στην αποταμίευση να σου φαίνεται αστείο αλλά είναι το πρώτο βήμα που θα βοηθήσει για να μη βγάζει όλο το budget ξαφνικά φτερά.
Συμφιλιώσου με την Κατάσταση Λογαριασμού σου
Σε πιάνει και εσένα μια ταραχή όταν φτάνει η κατάσταση του λογαριασμού σου επειδή φοβάσαι ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσεις την «άσχημη αλήθεια»; Κι’ όμως, η κατάσταση του λογαριασμού είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για να κατηγοριοποιήσεις τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου και να δεις πόσα ξοδεύεις για το καθένα. Στη στήλη «ανάγκες» θα συμπεριλάβεις λογαριασμούς, βενζίνη, κοινόχρηστα, σουπερμάρκετ ενώ στη στήλη «επιθυμίες» θα βάλεις έξοδα για καφέ, delivery, εστιατόρια, αγορές, κλπ. Αν έχεις τη δική σου επιχείρηση, μπορείς να προσθέσεις μια τρίτη στήλη «έξοδα δουλειάς». Όταν βλέπεις όλα σου τα έξοδα μαζεμένα μαζί, μπορείς να τα παρακολουθείς ευκολότερα και να βλέπεις την πρόοδό σου.
Φτιάξε weekly budgets
Μπορεί όλοι να έχουμε δοκιμάσει να φτιάξουμε ένα εβδομαδιαίο budget και να μην έχουμε καταφέρει να το ακολουθήσουμε περισσότερο από 1 εβδομάδα, αλλά τώρα είναι η ώρα να το ξαναπροσπαθήσεις. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να βάζεις μικρούς και εφικτούς στόχους που θα σε βοηθήσουν να καταφέρεις τον απώτερο σκοπό: να διαχειρίζεσαι καλύτερα το budget σου. Υπενθύμισε στον εαυτό σου τους στόχους σου (να γίνεις οικονομικά ανεξάρτητος, να φύγεις σε καλοκαιρινές διακοπές με τους φίλους σου, να πας ένα ταξίδι κλπ.).
Αντάμειψε τον εαυτό σου κάθε φορά που βρίσκεσαι εντός του εβδομαδιαίου σου budget έτσι ώστε να έχεις κίνητρο να το ξαναπροσπαθήσεις την επόμενη εβδομάδα. Τέλος, δεν χρειάζεται να «αυτομαστιγωνόμαστε» κάθε φορά που κάνουμε ένα λάθος. Κάθε λάθος μπορεί να είναι μια ευκαιρία να μάθουμε κάτι παραπάνω για τον εαυτό μας. Ο καλύτερος προγραμματισμός θα βοηθήσει έτσι ώστε να μην επαναληφθεί.
Παρακολούθησε τις συνδρομές σου
Η ταραχή που παθαίνεις όταν βλέπεις ότι έχεις ξοδέψει 60 ευρώ σε ένα application γυμναστικής που δεν έχεις παρακολουθήσει ποτέ είναι τεράστιο. Αν συμπεριλάβεις και όλες τις συνδρομές Netflix, Apple, Amazon αυτό το ποσό μπορεί να φτάσει τα 100 ευρώ το μήνα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να βλέπεις και να παρακολουθείς τις συνδρομές σου ανά τακτά χρονικά διαστήματα έτσι ώστε να μην πέφτεις θύμα τους. Μπορείς να εξοικονομήσεις πολλά προσέχοντας τα επαναλαμβανόμενα έξοδά σου.
Εξοικονόμησε χρήματα στο φαγητό
Μεταξύ takeaway, σουπερμάρκετ, εστιατορίων και meal kit deliveries, αρκετά χρήματα ξοδεύονται στο φαγητό. Ωστόσο, υπάρχει τρόπος να τα εξοικονομήσουμε. Αυτό μπορεί να γίνει πηγαίνοντας σε ένα συγκεκριμένο σουπερμάρκετ και παίρνοντας μια κάρτα πόντων έτσι ώστε με κάθε αγορά να συλλέγεις πόντους και εν τέλει να καταφέρεις να παίρνεις προσφορές. Επίσης, μπορείς να προσέχεις να μην πετάς φαγητό κάνοντας καλύτερο προγραμματισμό του φαγητού που καταναλώνεις.
Έτσι, και θα εξοικονομείς χρήματα αλλά και το φαγητό δεν θα πηγαίνει χαμένο. Τέλος, κάνε μια έρευνα και δες αν σε ευνοεί καλύτερα να αγοράζεις πρώτες ύλες και να μαγειρεύεις στο σπίτι ή να παίρνεις απ’ έξω.
Μπορεί η διαχείριση budgeting να ακούγεται ακατόρθωτη αλλά τα πρώτα βήματα είναι να αφιερώσεις χρόνο και να δείξεις λίγη θέληση προκειμένου να πάρεις τον αέρα.