Με την πάροδο των χρόνων, παρατηρούμε τεράστια αύξηση στην αγορά για πληθώρα γεύσεων από τυρί που φτιάχτηκε με γάλα ξηρών καρπών. Και όχι άδικα, καθώς έχουν υπέροχη κρεμώδη γεύση και αντικαθιστούν άμεσα τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Παράλληλα, είναι κατάλληλα για τους vegan και τους vegetarians, αλλά και για αυτούς που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Η αλήθεια είναι, πως δεν είναι καθόλου δύσκολο να φτιάξεις τα δικά σου φυτικά ροφήματα στο σπίτι – και μάλιστα- χωρίς καθόλου συντηρητικά και περιεκτικότητα σε ζάχαρη ανάλογα τη δική σου προτίμησή. Να θυμάσαι, πως τα σπιτικό γάλατα ξηρών καρπών είναι γευστικότερα και πιο υγιεινά από αυτά της αγοράς, επειδή τα συσκευασμένα έχουν περάσει από μία μορφή παστερίωσης και περιέχουν συνήθως πυκνωτικά ή πρόσθετα και περισσότερη ζάχαρη (ακόμη και από τον ίδιο τον ξηρό καρπό).

Πώς να κάνεις nut milk στο σπίτι:

Το μόνο που χρειάζεσαι για να φτιάξεις σπιτικό γάλα ξηρών καρπών είναι 2 συστατικά: ξηροί καρποί και νερό. Θα χρειαστεί επίσης ένα μπλέντερ και μια (υφασμάτινη) πετσέτα, τούλι ή ένα σουρωτήρι.

Το πρώτο βήμα είναι η επιλογή των ξηρών καρπών, των σπόρων, ή άλλου κόκκου (π.χ. κινόα ή ρύζι) που θέλεις να χρησιμοποιήσεις.

Αρχικά, αφήνεις τους καρπούς να μουλιάσουν στο νερό για περίπου 24 ώρες. Έπειτα, στραγγίζεις και τους ξεπλένεις με τρεχούμενο νερό. Τους τοποθετείς στο μπλέντερ μαζί με νερό (σε γενικές γραμμές, η αναλογία είναι 1 φλιτζάνι ξηροί καρποί προς 2 ή 4 φλιτζάνια νερό). Η ποσότητα του νερού είναι προσωπική υπόθεση, καθώς αυτό το βήμα είναι που θα καθορίσει το πόσο πλούσια θα είναι η γεύση και πόσο κρεμώδες το τελικό προϊόν σου-πειραματίσου, λοιπόν. Συνεχίζοντας, σουρώνεις το homemade φυτικό γάλα στο σουρωτήρι-πετσέτα-τούλι πιέζοντας τον πολτό στα τοιχώματα μέχρι να πέσουν όλα τα υγρά. Η προσθήκη γλυκαντικών, σκόνης κακάο ή αρωματικών ουσιών είναι προαιρετική και γίνεται στο τελευταίο βήμα. And that’s it. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα είδος καρπού ή περισσότερα και να παίξεις με αρωματικές ύλες (π.χ. εκχύλισμα βανίλιας ή κανέλα) και γλυκαντικά (μέλι, ζάχαρη, σιρόπι σφενδάμου ή αγάυη, πετιμέζι, κ.α.).

Πώς να κάνεις nut cheese στο σπίτι:

Vegan Παρμεζάνα

Υλικά:

  • ½ κούπα ωμοί ξηροί καρποί χτυπημένοι στο μπλέντερ
  • 3 κ. σ. διατροφική μαγιά (θα δώσει την τυρένια γεύση)
  • ½ κ. γ. σκόνη κρεμμυδιού & ½ κ. γ. σκόνη σκόρδου
  • ½ κ. γ αλάτι
  • ½ – 1 κ. γ χυμό λεμονιού ή lime
  • Λίγο πάπρικα

Ανακατεύεις όλα τα υλικά σε ένα μπολάκι και προσαρμόζεις τις ποσότητες ανάλογα τις προτιμήσεις σου.

Kλασικό vegan τυρί αμυγδάλου

Υλικά:

  • 160 g αμύγδαλα (σε νερό για 6 ώρες)
  • 2 ½ κ. σ. χυμό λεμονιού
  • 3 κ. σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • ½ σκελίδα σκόρδο
  • 1 ¼ κ. γ. αλάτι
  • 2/3 φλιτζανιού νερό

Ξεκινάς στραγγίζοντας, ξεπλένοντας & τοποθετώντας τα αμύγδαλα στο μπλέντερ με το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το αλάτι και το νερό.

Αναμειγνύεις μέχρι να μετατραπούν τα αμύγδαλα σε μία κρέμα. Σε περίπτωση που το μείγμα δεν γίνεται ένα, πρόσθεσε 1 κ. σ. νερό μέχρι το μείγμα να αναμειχθεί σωστά. Όταν είναι λείο και κρεμώδες, τοποθετείς στο ψυγείο όλη νύχτα, αφού πρώτα ρίξεις το μίγμα σε ένα σουρωτήρι που σκεπάζεις με μία πετσέτα και πάνω σε ένα μπολ για να γίνει αποστράγγιση του νερού. Αυτό βελτιώνει τη γεύση και επιτρέπει στις γεύσεις να «δέσουν».

Την επόμενη ημέρα, τοποθετείς το τυρί σε ένα  λαδωμένο ταψί και ψήνεις στους 180°C για 30-40 λεπτά. Αφού κρυώσει, το βάζεις σε αεροστεγές δοχείο. Το τυράκι σου είναι έτοιμο και φυλάσσεται στο ψυγείο. Καλή απόλαυση!

Πληροφορίες ανακτήθηκαν από frommybowl.com/homemade-nut-milk/, elavegan.com/vegan-parmesan-cheese/www.landsandflavors.com/basic-almond-cheese/

featured photo:  The Spruce / Ashley Marti