Το να μην έχεις άγχος σήμερα το θεωρούμε ένα ουτοπικό σενάριο. Εσύ αλλά και όλοι οι άνθρωποι που γνωρίζεις καταβάλλονται καθημερινά από το στρες και τις αγχώδεις σκέψεις. Κάποιοι ίσως να έχουν βρει έναν τρόπο να συνεχίζουν τη ζωή τους καθώς διαχειρίζονται τα άγχη τους, ενώ για άλλους είναι αδύνατον.
Όσοι καταφέρνουν τα διαχειριστούν το άγχος τους απολαμβάνουν και κάποια άλλα πλεονεκτήματα
Μπορεί να έχουν καλύτερη ποιότητα ύπνου ή να διατηρούν σε καλή κατάσταση το ανοσοποιητικό τους σύστημα και να μην αρρωσταίνουν συνεχώς. Κάτι τέτοιο αποδεικνύει ότι η διαχείριση του άγχους δεν συντελεί απλά στη διατήρηση της καλής ψυχικής υγείας. Πολύ περισσότερο έχει να κάνει με την υγεία όλου του οργανισμού και τη γονιδιακή δραστηριότητα.
Κάθε οργανισμός διαθέτει περίπου 22,500 γονίδια. Από αυτά, κάθε φορά περίπου τα 1,500 είναι ενεργοποιημένα. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι σε έναν άνθρωπο που καταβάλλεται μονίμως από άγχος, τα “κακά” γονίδια είναι αυτά που παίρνουν τον έλεγχο στον οργανισμό. Αυτά μπορούν να επηρεάσουν την υγεία με ποικίλους τρόπους, από ορθοπεδικές μέχρι καρδιακές παθήσεις.
Η διαχείριση του άγχους μπορεί τελικά να επεκτείνει το προσδόκιμο ζωής ενός ανθρώπου
Κάθε οργανισμός χρειάζεται ισορροπία για να μπορέσει να αντέξει περισσότερο. Κι ακόμη κι αν αντέξει, αξίζει να έχει μία καλή ποιότητα ζωής. Συνήθως λέμε ότι είναι καλό κανείς να κόψει το κάπνισμα, το ανθυγιεινό φαγητό και να ξεκινήσει μία μορφή γυμναστικής. Αν, όμως, όλα αυτά συνδυάζονται με αυξημένα επίπεδα άγχους μπορεί και να μην έχουν κανένα απολύτως αποτέλεσμα.
Από εκεί και πέρα, χρειάζεται να βρεις τι είναι αυτό που πραγματικά σε βοηθά να διαχειριστείς το άγχος. Για πολλούς ανθρώπους είναι μερικές βαθιές αναπνοές στις δύσκολες στιγμές. Άλλοι βρίσκουν την ισορροπία σε λίγες ώρες ξεκούρασης. Το σημαντικότερο που έχεις να μάθεις από αυτό είναι να ακούς το σώμα σου. Αυτό είναι που θα ζητήσει την μία επιπλέον ώρα ύπνου ή τη μία μέρα ρεπό από τη δουλειά. Και είναι ΟΚ να σου την δώσεις, εφόσον έτσι θα ωφελήσεις την ψυχική και σωματική σου υγεία.