Η Ζέφη Ιωάννου είναι η δημιουργός κοσμημάτων που έδωσε μία νέα έννοια στο επίθετο ”απεγνωσμένος”. Για εκείνη -όπως και για τους περισσότερους από εμάς- τα χρόνια της οικονομικής κρίσης ήταν περίοδος που όλα έμοιαζαν με ατελείωτο βουνό. Η Ζέφη το βρήκε σαν ευκαιρία να εκφραστεί δημιουργικά. Πλέον το ”Desperate” έχει διπλή ανάγνωση. Θες απεγνωσμένα τα κοσμήματά της.
Ποιο συμβάν στην επαγγελματική ή την προσωπική σας ζωή σας έκανε να αλλάξετε πορεία και να ασχοληθείτε με την τέχνη;
Σπούδασα στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, παράρτημα Σύρου, συνεπώς επαγγελματικά ήμουν στο κομμάτι του σχεδιασμού. Από μικρή ήξερα ότι θέλω να κινηθώ στο χώρο της μόδας. Ύστερα από πρακτική στο περιοδικό Vogue, άρχισα να ψάχνω σε πιο κομμάτι με ενδιαφέρει περισσότερο να κινηθώ και έχοντας από πάντα μεγάλη αδυναμία στα κοσμήματα αποφάσισα να παρακολουθήσω μαθήματα αργυροχρυσοχοίας. Φυσικά οι σπουδές ήρθαν και συμπλήρωσαν αυτό που χρειαζόμουν για να δημιουργήσω αυτά που ονειρευόμουν εγώ να φοράω. Κάπως έτσι ξεκίνησα ερασιτεχνικά. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή κοσμήματος έχει μέσα του τη τέχνη όμως καθαρά η τέχνη για εμένα είναι η ζωγραφική, γλυπτική και μουσική. Οπότε δεν υπήρξε κάποιο συμβάν, από ό,τι φάνηκε όλα οδήγησαν ομαλά προς αυτή τη κατεύθυνση.
Υπάρχει κάποιο κρυφό νόημα πίσω από το «desperate» που χρησιμοποιείτε για το όνομα της συλλογής σας;
Το Desperate ξεκίνησε στην αρχή σαν αστείο διότι με την αρχή της κρίσης τότε όλα έμοιαζαν βουνό με παράλληλες δουλειές και δυσκολίες. Οπότε ήταν ο τρόπος για να εκφραστεί η πραγματική «απόγνωση» δημιουργίας. Τώρα πια έχει διττή έννοια εφόσον έχει καθιερωθεί επίσημα το brand name και εκπροσωπεί «αυτό που απεγνωσμένα θες να αποκτήσεις».
Σε ποια στοιχεία από τον ελληνικό και τον αιγυπτιακό πολιτισμό έχετε εστιάσει στα κοσμήματα σας;
Μεγάλο κοινό στοιχείο ανάμεσα και στους δύο είναι ο χρυσός, όχι απαραίτητα σαν μέταλλο αλλά η λάμψη του και το χρώμα του. Από τον ελληνικό πολιτισμό είναι το γεωμετρικό στοιχείο στην ιστορία της κατασκευής κοσμήματος και από τον αιγυπτιακό ο συνδυασμός των έντονων χρωμάτων από ημιπολύτιμες πέτρες.
Πόσο διαρκεί η δημιουργία ενός χειροποίητου κοσμήματος και τι είναι αυτό που σας εμπνέει να σχεδιάσετε ένα έργο;
Η διάρκεια κατασκευής ενός χειροποίητου κοσμήματος πάντα διαφέρει ακόμα και όταν φτάνεις σε στάδιο συνεχόμενης παραγωγής. Πάντα υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες. Ένα κομμάτι μπορεί να φτιαχτεί μέσα σε μία ώρα μπορεί και να χρειάζεται ακόμα και μέρες. Η έμπνευση είναι παντού και έρχεται κυρίως τις πιο ακατάλληλες ώρες, όπως πχ πριν πέσεις για ύπνο(χαχα).
Ποιο είναι το αγαπημένο κόσμημα των Ελληνίδων σήμερα;
Το αγαπημένο κόσμημα των Ελληνίδων είναι τα σκουλαρίκια, και μάλιστα δικαίως. Είναι το μοναδικό κόσμημα το οποίο πλαισιώνει το πρόσωπο και έχει δυνατότητα να μεταμορφώσει την εμφάνιση.
Σκέφτεστε να προωθήσετε τη δουλειά σας και στο εξωτερικό;
Το εξωτερικό είναι σημαντικός στόχος. Έχω ήδη συμμετάσχει σε μία μεγάλη έκθεση στο Λονδίνο και συνεργάζομαι με κάποια website και καταστήματα σε Ευρώπη και Αμερική. Υπάρχουν πολλά βήματα να γίνουν και θέλω πολύ να συμμετάσχω και σε άλλες διεθνείς εκθέσεις.
Υπάρχουν οι πόροι στην Ελλάδα για να ασχοληθεί κάποιος νέος/κάποια νέα καλλιτέχνης/καλλιτέχνιδα με το εμπόριο, όπως κι εσείς;
Οι πόροι υπάρχουν αρκεί να υπάρχει και όρεξη βέβαια για πολύ τρέξιμο. Η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες, το greek design είναι πια από τις μεγαλύτερες τάσεις, ο ίδιος ο Έλληνας μαθαίνει σιγά σιγά να στηρίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις και υπάρχει τόσο πολύ ταλέντο που αν έκανε ένα καλό η κρίση ήταν σίγουρα ότι το έφερε στην επιφάνεια. Είναι οι Desperate καταστάσεις μερικές φορές που μας ωθουν στα καλύτερα.
Τι θα συμβουλεύατε όποιον/α το επιχειρούσε;
Η μόνη συμβουλή είναι το πείσμα. «Μη μασάς!»
Σας έχουν βοηθήσει τα social media στην προώθηση της καλλιτεχνικής σας έκφρασης κι αν ναι ποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης περισσότερο;
Εκμυστηρευτείτε μας έναν μελλοντικό σας στόχο.
Aπόλαυσέ την εδώ www.desperateartists.com