Σε ένα σπίτι υπάρχει το προφανές clutter: Η ξεχασμένη αλληλογραφία στο χολ, τα ξεφτισμένα παιχνίδια του σκύλου και πράγματα χαλασμένα που έχεις στο μυαλό σου ότι κάποια στιγμή θα φτιάξεις. Υπάρχει και το μη προφανές clutter. Αντικείμενα που μοιάζουν απαραίτητα ή που τέλος πάντων δεν φαίνεται εύκολο το να τα ξεφορτωθείς. Αυτά τα πράγματα έχουν θέση σχεδόν σε κάθε σπίτι, και παίρνουν χώρο από το σαλόνι ή το μυαλό μας χωρίς να είναι πραγματικά απαραίτητο.
Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελούν τα άπειρα καλώδια των ηλεκτρικών μας συσκευών, οι φορτιστές και τα αξεσουάρ τεχνολογίας που δεν χρησιμοποιούμε πια. Ξέρεις, αυτά που νομίζουμε πως όλο και κάπου θα χρειαστούμε κάποια στιγμή. Μαζί και με τις συσκευές που συνοδεύουν βεβαίως βεβαίως.
Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, είμαι σίγουρη πως γύρω σου υπάρχουν μικρές SD cards πάνω στο γραφείο και δίπλα από αυτό ένα μεγάλο καλάθι γεμάτο με καλώδια και φορτιστές. Κάποιοι από τους οποίους έχουν να χρησιμοποιηθούν και μήνες.
Είναι καιρός να ξεφορτωθείς όλο αυτό το ηλεκτρονικό clutter από το σπίτι σου:
Μάζεψε όλα τα καλώδια και τις άχρηστες συσκευές από όλο το σπίτι. Τοποθέτησε τις σε ένα τραπέζι. Ναι, τώρα θα πρέπει να τις αξιολογήσεις.
First things first
Προφανώς χρειάζεται να σιγουρέψεις ότι όλα αυτά τα καλώδια και οι συσκευές χρησιμοποιούνται. Όσα από αυτά τα αντικείμενα, λοιπόν, είναι όντως χρήσιμα, βάλε τα σε ένα σημείο όπου θα μπορείς να τα βρεις όταν θα τα χρειαστείς.
Στη συνέχεια, θα πρέπει να αποφασίσεις εάν κάποια από τις παλιές σου συσκευές αξίζει να μείνει στο σπίτι για (καθαρά) πρακτικούς λόγους. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι συνηθίζουμε να κρατάμε μια με δύο παλιές τηλεφωνικές συσκευές. Μαζί με τους φορτιστές τους. Αν αυτές είναι χρήσιμες είτε για μια ώρα ανάγκης είτε για να παίζουν τα παιδιά ή τα ανίψια σου όταν έρχονται στο σπίτι, καλώς. Όλα τα άλλα φεύγουν.
Πώς θα ξεφορτωθείς παλιές συσκευές και καλώδια:
Ξέρεις πολύ καλά πως δεν μπορείς απλά να πετάξεις όλο αυτό το ηλεκτρονικό χάος. Μια απλή λύση είναι να βρεις ένα κατάστημα που κάνει ανακύκλωση ηλεκτρονικών συσκευών. Μια άλλη είναι να βρεις έναν φορέα στον οποίο μπορούν να φανούν χρήσιμες. Για παράδειγμα, ένα σχολείο στο οποίο τα παιδιά κάνουν μικρά πειράματα με ηλεκτρονικές συσκευές ή έχει έναν γενικότερο τεχνολογικό προσανατολισμό.
Το να ξεφορτωθείς όλες τις άχρηστες ηλεκτρονικές συσκευές, πρακτικά, θα σε βοηθήσει σε δύο πράγματα:
*Θα απλουστεύσει τη ζωή σου αφού θα ξέρεις τι είναι χρήσιμο σε ποια περίπτωση.
*Θα σε γλιτώσει από μπέρδεμα του “ποιο καλώδιο ανήκει σε τι”.