Το φιλότιμο είναι από τις ελληνικές λέξεις που δεν έχουν ακριβή ξενική μετάφραση. Ακριβώς επειδή ξεχωρίζει την κουλτούρα του λαού. Ή μήπως αυτό δεν αρκεί;
Λέξεις όπως φιλότιμο και μεράκι είναι αυτές που έχουμε μάθει πως ξεχωρίζουν κάποιον. Κάνει αυτό που κάνει επειδή το θέλει, επειδή του αρέσει και δίνει το 100% του εαυτού του. Μήπως όμως αυτό το ποσοστό κάποια στιγμή στερεύει; Μήπως το φιλότιμο σου εξαντλείται όταν ζητείται αρκετά; Μήπως δεν απομένει τελικά τίποτα για εσένα τον ίδιο;
Η τελευταία χρονιά σε έχει φέρει αντιμέτωπο με το χρόνο, τις σκέψεις και τις αντοχές σου. Περισσότερο από ποτέ. Αυτή η περίοδος λοιπόν είναι μία καλή ευκαιρία για να συνειδητοποιήσεις πράγματα που ήσουν πολύ απασχολημένος να δεις πριν. Καταστάσεις και ιδιότητες του χαρακτήρα σου που ίσως δεν σε βοηθούσαν όσο νομίζεις.
Και ναι, το υπερβολικό φιλότιμο σου ίσως είναι ένα από αυτά.
Σκέψου πως υπάρχει μία δεξαμενή γεμάτη από το φιλότιμο σου. Ο καθένας έρχεται με το καλαμάκι του για να καταναλώσει όσο επιθυμεί. Κι ακριβώς επειδή το έχεις, το δίνεις απλόχερα. Μερικοί από αυτούς όμως έχουν 2-3 καλαμάκια. Στο τέλος της ημέρας, η δεξαμενή έχει αδειάσει για να προσφέρεις λίγο φιλότιμο και σένα.
Η Ine Alexakis, έχει αποτυπώσει ακριβώς αυτή την ιδέα στο παρακάτω σκίτσο μέσα από το λογαριασμό της hack_into_english στο instagram. Και ναι, μπορείς να βρεις πράγματα στα social media που σε εμπνέουν, σε αφυπνίζουν και σου δείχνουν ακριβώς τι κάνεις με τη ζωή σου. Ακόμη και με ένα σκίτσο.
Σκέψου λοιπόν. Πόσο διατεθειμένος είσαι να είσαι πάντα πολύ καλός με όλους; Το φιλότιμο συνήθως συνοδεύεται με την ταμπέλα του “καλού παιδιού”. Η συγκεκριμένη ταμπέλα είναι καλή μέχρι να αρχίσει να γίνεται κατάχρηση της. Αν γνέφεις καταφατικά, καταλαβαίνεις για ποιο πράγμα μιλάμε. Και το ότι δεν είναι υγιές να διατηρείται πάντα αυτή ταμπέλα.
Κάποια στιγμή συνειδητοποιείς πως υπάρχουν κι άλλες πλευρές του εαυτού σου που δεν μπορούν να αναγνωριστούν γιατί μπαίνει στη μέση αυτή η ταμπέλα.
Κάποιες φορές, η ψυχική σου υγεία δεν “αντέχει” να εξυπηρετήσει τον καθένα γύρω σου.
Μπορείς να πεις όχι. Θα το ξεπεράσουν εκείνοι που σε σέβονται πραγματικά.
Θέσε προτεραιότητες στα θέλω και στα πρέπει σου. Μερικές φορές, απλά θέλεις να ασχοληθείς με το δικό σου δράμα.
Σταμάτα να αφήνεις τη γνώμη των άλλων να καθορίζει το πως θα φερθείς. Ίσως το φιλότιμο σου να έχει δημιουργηθεί από το πώς θέλεις να σε βλέπουν οι άλλοι. Από το πόσο αποδεκτή θες να είσαι. Δεν χρειάζεται όμως να σε συμπαθούν όλοι. Ούτε εσύ η ίδια δεν τους συμπαθείς όλους.
Δώσε λοιπόν μια ευκαιρία στον εαυτό σου, όπως δίνεις στους γύρω σου. Δώσε λίγο φιλότιμο και σε σένα για μια φορά.