Όλοι μας, λίγο ή πολύ δίνουμε μεγάλη έμφαση στα πράγματα που κάνουμε για να βελτιώσουμε την υγεία μας – τι τρώμε, τι προπονήσεις κάνουμε, τι ώρα ξυπνάμε το πρωί και τι ώρα πηγαίνουμε για ύπνο το βράδυ.
Αλλά εστιάζοντας τόσο πολύ στο «τι» κάνουμε, ίσως ξεχνάμε μια ακόμα πιο βασική ερώτηση.
Αυτό σύμφωνα με την personal trainer Lucy Anne McConnell, η οποία έγραψε σε μια πρόσφατη ανάρτησή της στο Instagram:
«Νομίζω ότι κολλάμε πολύ στο τι… Μπορούμε να μιλήσουμε λίγο για το κομμάτι που λείπει; Το γιατί;».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Για εκείνη, το να ρωτάς τον εαυτό σου «γιατί» κάνεις κάτι έχει να κάνει με την κατανόηση των προθέσεων σου πίσω από τις πράξεις σου. Αν, για παράδειγμα, κάνεις κάτι μόνο επειδή είναι τάση, και όχι επειδή σε κάνει να νιώθεις καλά ή επειδή πραγματικά σου αρέσει.
Για να το καταλάβεις αυτό, συμβουλεύει να κάνεις στον εαυτό σου ερωτήσεις όπως: «Γιατί τρως με έναν συγκεκριμένο τρόπο; Γιατί είναι πραγματικά κάτι που σε γεμίζει ή επειδή είναι η τάση αυτό το διάστημα;»
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
«Γιατί ασκείσαι; Είναι επειδή η άσκηση σε κάνει να νιώθεις δυνατή και γεμάτη ενέργεια ή μήπως νιώθεις μια ψυχαναγκαστική ανάγκη να κινείσαι κάθε μέρα;».
Τέτοιες ερωτήσεις θα αποκαλύψουν μερικές σκληρές αλήθειες πίσω από τους λόγους για κάθε σου συνήθεια.
Αυτός είναι και ο λόγος που η Dottie Fildes, trainer στο SWTC και το Sweat It, ενθαρρύνει τους πελάτες της να ρωτήσουν τον εαυτό τους «γιατί». Πιστεύει ότι το να μάθεις το σκεπτικό ενός προπονητή σου δίνει κάποια ανεξαρτησία και σε βοηθά να αναλάβεις πραγματικά την ευθύνη του ταξιδιού σου για τη βελτίωση της φυσικής σου κατάστασης.
«Όσοι δουλεύουν με έναν προπονητή έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν λίγο καλύτερα τις προπονήσεις τους, ώστε να αποκτήσουν μια μέρα αρκετή αυτοπεποίθηση για να τις κάνουν μόνοι τους. Και είναι επίσης σημαντικό να υπάρξει μια ανοιχτή συζήτηση σχετικά με το γιατί χρησιμοποιούνται ορισμένες ασκήσεις ή τεχνικές προπόνησης».
Τελικά, ποιο είναι το νόημα να πεις σε κάποιον το στόχο σου και να τον αφήσεις να σε καθοδηγήσει σε μια προπόνηση, αν δεν καταλαβαίνεις πώς πραγματικά σε βοηθάει αυτό που κάνεις;
Το να κάνεις πράγματα που δεν καταλαβαίνεις γιατί τα κάνεις μπορεί να φαίνεται άσκοπο (έστω κι αν δεν είναι) – ενώ συχνά μπορεί να είναι πιο εύκολο να θέλεις να κάνεις κάτι αν ξέρεις πώς ακριβώς θα σε βοηθήσει. Υπό αυτή την έννοια, το να ρωτάς «γιατί» κάνεις κάτι είναι ένα κίνητρο.
first published: 06.12.2021