Το λεγόμενο «healthy lifestyle» που επικρατεί γύρω μας είναι ένας πανέξυπνος τρόπος για να μεταμφιεστούν οι διάφορες διαταραχές που υπήρχαν τόσα χρόνια και άλλες νέες που εμφανίζονται από την τάση της εποχής.
Ο ψυχαναγκασμός και η τελειομανία βρίσκουν πλέον καταφύγιο στο υγιεινό πρότυπο της εποχής, τη στιγμή που μπορούμε για παράδειγμα να παραγγείλουμε σαλάτα για κυρίως πιάτο, χωρίς να μας κοιτάξουν (πολύ) περίεργα οι συνδαιτυμόνες μας, ισχυριζόμενοι πως προσέχουμε τη διατροφή μας.
Βαφτίζοντας δηλαδή τη διαταραχή μας κάπως που να βολεύει, μπορούμε να πείσουμε ακόμα και τον ίδιο μας το εαυτό ότι όλα είναι καλά. Με αυτή τη λογική μπορούμε δυστυχώς:
- να συνεχίσουμε να κάνουμε βουλιμικά επεισόδια ή επεισόδια υπερφαγίας, απλά ανεβάζοντας στο instagram την αντίστοιχη φωτογραφία, με #.. Υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν για να κρατήσουν μια ισορροπία και παλινδρομούν μεταξύ της υγιεινής διατροφής και του ξεσαλώματος, όντας στην πραγματικότητα υπερφάγοι ή βουλιμικοί, αλλά απόλυτα φυσιολογικοί για τα social media
- να πάσχουμε από ορθορεξία, δηλαδή από εμμονή για το απόλυτα καθαρή διατροφή, εγκλωβισμένοι σε ένα μοτίβο ιδιαιτέρως περιοριστικό. Υπάρχει πλέον τόσος βομβαρδισμός για τα βιολογικά προϊόντα και τα εξεζητημένα τρόφιμα, που απλά κάποιος που πάσχει από μια τέτοια διαταραχή, μπορεί να νιώθει και να φαίνεται μοδάτος.
- να εξαντλούμε σώμα (και πνεύμα) σε μια ρουτίνα φυσικής δραστηριότητας που καμία σχέση δεν έχει με αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Αρχικά υπάρχει η ανάγκη για την ευλάβεια με την οποία ακολουθείται αυτός ο τρόπος ζωής, αλλά υπάρχει και η αντιστάθμιση που απαιτείται μέσω της γυμναστικής, σε περίπτωση που η διατροφή ξεφύγει… Χωρίς έλεος όμως, με κίνδυνο τραυματισμών αλλά και την πιθανότητα να σιχαθούμε τόσο πολύ την άσκηση που να την παρατήσουμε για πάντα.
- να πάθουμε μια ακόμη διαταραχή, την «bigorexia». Πρόκειται για μια διαταραχή που πλήττει κυρίως το ανδρικό πληθυσμό (επιτέλους και κάτι προβληματικό δικό τους) και αφορά την εικόνα σώματος. Τα άτομα που πάσχουν από αυτήν, θεωρούν ότι οι μυς τους δεν είναι αρκετά ανεπτυγμένοι, όσο και αν έχουν φουσκώσει από τη γυμναστική και πασχίζουν να τους αυξήσουν και άλλο σε μέγεθος, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους. Η ανορεξία δηλαδή, στο ακριβώς ανάποδο.
Σε πόση ταλαιπωρία μπορούμε να βάλουμε τους εαυτούς, ακόμα και με στόχο την υγεία μας; Που ξεκινάει το fitness και πού η διαταραχή; Ας σταματήσουμε να μεταμφιέζουμε το πόσο δεν έχουμε αποδεχτεί το σώμα μας, με το πόσο το προσέχουμε και όλα θα αλλάξουν!