Το 2015, η Pixar καθήλωσε το κοινό με την κυκλοφορία του Inside Out, μιας ταινίας που εξυμνήθηκε για τη φανταστική και επιστημονική προσέγγισή της στην απεικόνιση των συναισθημάτων. Η ταινία ακολούθησε την 9χρονη Riley σε μια σημαντική αλλαγή στη ζωή της, καθώς μετακόμιζε από τη Μινεσότα στο Σαν Φρανσίσκο, με ό,τι συνεπάγεται αυτό συναισθηματικά για ένα παιδί. Αυτά τα συναισθήματαΧαρά, Θλίψη, Θυμός, Φόβος και Αηδία- έγιναν οι πρωταγωνιστικοί χαρακτήρες της ταινίας να προσωποποιούνται ως χαρακτήρες που την καθοδηγούν σε αυτή τη μετάβαση. Τοποθετημένα κυρίως μέσα στο μυαλό της Riley, σε ένα μέρος που ονομάζεται Αρχηγείο, αυτά τα συναισθήματα συνεργάστηκαν για να τη βοηθήσουν να προσαρμοστεί στο νέο της περιβάλλον και να επιτύχει συναισθηματική ισορροπία.

Το Inside Out ήταν κάτι περισσότερο από μια ταινία κινουμένων σχεδίων- ήταν μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης συναισθηματικής εμπειρίας. Υπογράμμισε τη σημασία όλων των συναισθημάτων, όχι μόνο της ευτυχίας, για τη συνολική ευημερία. Παρουσιάζοντας τον εσωτερικό κόσμο της Riley δημιουργικά και με ενσυναίσθηση, η ταινία τόνισε τη σημασία της κατανόησης και της υιοθέτησης ενός ευρέος φάσματος συναισθημάτων για την ενίσχυση της αίσθησης ασφάλειας και του ανήκειν.

Μετά την επιτυχία της ταινίας, λοιπόν, η Pixar επέστρεψε με το Inside Out 2, που αποτελεί τη συνέχεια της ιστορίας. Στη νέα ταινία, η Riley είναι πλέον 13 ετών και ξεκινά το ταραχώδες ταξίδι της εφηβείας. Αυτό το στάδιο της ζωής την εισάγει σε νέα συναισθήματα: Άγχος, Ανησυχία, Νοσταλγία και Αμηχανία, καθένα από τα οποία απεικονίζεται ως πολύπλοκος χαρακτήρας. Καθώς το σώμα, το μυαλό και ο κοινωνικός κόσμος της Riley εξελίσσονται, τα συναισθήματά της αντανακλούν αυτές τις αλλαγές, επηρεάζοντας τις καθημερινές της συμπεριφορές. Μέσα από αυτό το ταξίδι, η Riley βιώνει πόνο, πληγή, τύψεις και, βασικά, θλίψη για τον προηγούμενο εαυτό της, αναδεικνύοντας τη δύναμη που απαιτείται για τη θεραπεία και τις προκλήσεις του να αγαπά κανείς άνευ όρων το νέο του εαυτό.

Η επιστήμη των συναισθημάτων στην οθόνη

Η συνεργασία της Pixar με επιστήμονες εξασφάλισε ότι και οι δύο ταινίες αποτύπωσαν με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια τα ανθρώπινα συναισθήματα σε κάθε φάση της ζωής. Οι ταινίες συνδυάζουν αριστοτεχνικά την επιστήμη και την τέχνη, παρουσιάζοντας πώς τα συναισθήματα διαμορφώνουν τις αλληλεπιδράσεις, τις σκέψεις και τις συμπεριφορές μας.

Η πρώτη ταινία απεικόνιζε πώς οι παιδικές εμπειρίες επηρεάζουν τη συναισθηματική κατανόηση και συμπεριφορά. Η συνέχεια εξελίσσει αυτή τη διερεύνηση, δείχνοντας πώς τα συναισθήματα της Riley εντείνονται από τις κοινωνικές προσδοκίες και τους κανόνες, καθώς προσπαθεί να διατηρήσει παλιές φιλίες και να συνδεθεί με νέες ομάδες συνομιλήκων. Η ταινία δείχνει πώς τα συναισθήματα είναι ζωτικής σημασίας για την επικοινωνία και τη δημιουργία σχέσεων, με χαρακτήρες όπως ο Φόβος, η Αηδία, ο Θυμός και η Αμηχανία να λειτουργούν ως σήματα για την προστασία της Riley σε διάφορες καταστάσεις.

Ενώ το Inside Out 2 ευθυγραμμίζεται με τις σύγχρονες επιστημονικές απόψεις για τα συναισθήματα, αγγίζει επίσης κοινωνιολογικές προοπτικές. Οι κοινωνιολόγοι διερευνούν εδώ και καιρό τον ρόλο των συναισθημάτων στα ανθρώπινα κίνητρα και τις κοινωνικές δομές, υποστηρίζοντας ότι ενώ τα συναισθήματα είναι βιολογικά κληρονομημένα, διαμορφώνονται επίσης από ιστορικά, κοινωνικά και πολιτικά πλαίσια. Η έννοια της “Συναισθηματικής Εργασίας” και των “Συναισθηματικών Κανόνων”, που εισήγαγε η κοινωνιολόγος Arlie Hochschild, αντανακλάται διακριτικά στην ταινία. Οι προσπάθειες της Riley να διαχειριστεί τα συναισθήματά της, ώστε να ταιριάζει στις κοινωνικές προσδοκίες αποτελούν παράδειγμα αυτών των ιδεών, καταδεικνύοντας πώς η συναισθηματική εργασία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό βάρος.

Παρά τα δυνατά του σημεία, το Inside Out 2 έχασε την ευκαιρία να αναδείξει κρίσιμα συναισθήματα όπως η αγάπη και η ενσυναίσθηση. Παρ’ όλο που ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η αγάπη δεν είναι συναίσθημα με την αυστηρή επιστημονική έννοια, μαζί με την ενσυναίσθηση, παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανθρώπινη ανάπτυξη και τη σύνδεση με την κοινότητα. Για παράδειγμα, στο Inside Out 2, οι καλύτερες φίλες της Riley, Bree και Grace, προσφέρουν ακλόνητη αγάπη και υποστήριξη, βοηθώντας την να αισθάνεται ασφαλής. Αυτή η απεικόνιση υπογραμμίζει τη ριζοσπαστική δύναμη της αγάπης στην προώθηση της φροντίδας, της συμπόνιας και του ανήκειν.

Σίγουρα, το Inside Out 2 εστίασε περισσότερο σε κάποιες έννοιες και παραγκώνισε άλλες, κατόρθωσε όμως να συγκινήσει εκ νέου και να αποτυπώσει με τον πιο γλυκό τρόπο τον πολύπλοκο συναισθηματικό μας κόσμο.