Το ταξίδι του καφέ συνεχίζεται. Επόμενη στάση μας τα Starcbucks της Θεσσαλονίκης. Αυτή τη φορά συζητάμε με τον Βασίλη, ο οποίος μοιράστηκε μαζί μας και το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε εμείς -οι μη baristas- με τον καφέ.

Πότε ξεκίνησες να δουλεύεις ως barista στα Starbucks;

Δουλεύω στα Starbucks τον τελευταίο ένα χρόνο. Ωστόσο βάση των μελλοντικών μου σχεδίων επιθυμώ να συνεχίσω την συνεργασία μου με την εταιρεία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πώς έχεις εξελιχθεί μέσα στην εταιρεία αυτόν τον χρόνο;

Όσον αφορά τον καφέ έχω μάθει πολλά πράγματα, όπως πληροφορίες για το καφεόδεντρο αλλά και για τις μεθόδους εκχύλισης του καφέ. Επίσης, έχω αναπτυχθεί μέσα από την Starbucks τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Γενικότερα, θεωρώ ότι έχω διδαχτεί πολλά πράγματα στο πλαίσιο της ομαδικότητας, αλλά και της φιλοξενίας. Φυσικά, οι γνώσεις δεν σταματάνε ποτέ και η Starbucks σε βοηθάει δίνοντας σου καθημερινά καινούργιες πληροφορίες.

Ποιο είναι αυτό το ένα πράγμα που κάνει τον καφέ των Starbucks τόσο απολαυστικό;

Η αποστολή μας αρχικά είναι να εμπνέουμε και να καλλιεργούμε το ανθρώπινο πνεύμα, ένα άτομο, ένα φλιτζάνι καφέ και μία γειτονιά κάθε φορά. Συνεπώς, από το γεγονός αυτό κατανοεί κανείς πως το ρόφημα του κάθε επισκέπτη στο κατάστημά μας είναι μοναδικό και φτιαγμένο με αγάπη, φροντίδα και ειλικρινές χαμόγελο. Πέρα από αυτά είναι σημαντικό φυσικά, ότι χρησιμοποιούμε μια απίστευτη ποικιλία καφέ, κόκκου Arabica.

Περίγραψε μας τα 30 πρώτα λεπτά στη δουλειά.

Τα πρώτα 30 λεπτά στη δουλεία είναι τα πιο σημαντικά. Είναι το διάστημα εντός του οποίου δημιουργείται το πλάνο και η προετοιμασία που χρειάζεται ο καθένας να κάνει, ώστε να είναι «ετοιμοπόλεμος» από τη στιγμή που θα πει την πρώτη “καλημέρα”, έως και την τελευταία “καληνύχτα”.

Ποιο είναι το δικό σου προσωπικό αγαπημένο ρόφημα Starbucks;

Λόγω του πλήθους ροφημάτων η επιλογή είναι δύσκολη. Ωστόσο θα επέλεγα το Caramel Macchiato. Το Caramel Macchiato περιέχει φρέσκο γάλα στον ατμό με σιρόπι βανίλιας, πλούσιο espresso και βουτυρένια sauce καραμέλας. Αναμφίβολα δεν είμαι ο μόνος φανατικός οπαδός αυτού του ροφήματος. Ίσως σε μία άλλη εποχή θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί κάποιου είδους μαγικό φίλτρο, μιας και ο συνδυασμός του είναι πράγματι μοναδικός.

Ποιο είναι το πιο αστείο περιστατικό που έχεις βιώσει ως barista;

Το πιο αστείο περιστατικό που έχω βιώσει είναι το εξής: Πριν κλείσω το μαγαζί ένα βράδυ έρχεται μια κυρία, σίγουρη για τον εαυτό της, ζητώντας ένα cappuccino. Ωραία μέχρι εδώ, εφόσον καταλήγουμε στο μέγεθος του ροφήματος η ερώτηση έρχεται από μόνη της.

-Έχετε και άλλες επιλογές σε γάλα εκτός από το πλήρες;

-Φυσικά! Έχουμε γάλα με χαμηλά λιπαρά, βρώμης, αμυγδάλου, σόγιας και καρύδας.

-Μήπως έχετε γάλα κατσίκας;

Αν έπρεπε να μοιραστείς ένα μυστικό για τέλειο καφέ μαζί μας, ποιο θα ήταν αυτό;

Ακολουθώντας πάντα τις τέσσερις Θεμελιώδες Αρχές του καφέ για μια τέλεια κούπα καφέ, θα πρέπει να έχουμε τη σωστή αναλογία (10 γρ. αλεσμένου καφέ προς 180 ml νερού για καφέ φίλτρου). Το άλεσμα των κόκκων του καφέ με βάση της μέθοδο εκχύλισης που θα χρησιμοποιήσουμε, το φιλτραρισμένο νερό ή εμφιαλωμένο και η φρεσκάδα του καφέ μας.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε όταν φτιάχνουμε καφέ;

Το λάθος αφορά τη διάρκεια βάση της οποίας θα κρατήσουμε έναν καφέ στο σπίτι. Ο καφές από τη στιγμή που θα αλεστεί θα πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε μια εβδομάδα. Διαφορετικά θα «ξεθυμάνουν» τα αρώματά του. Βέβαια, το ιδανικό σενάριο θα ήταν να αλεθεί μονάχα η ποσότητα που επιθυμούμε να καταναλώσουμε εκείνη τη στιγμή. Ένα ακόμη βασικό λάθος που γίνεται στην παραγωγή καφέ, είναι ότι αποθηκεύεται σε δροσερά μέρη ή ακόμα και στο ψυγείο. Ο καφές χρειάζεται να προστατευθεί από το οξυγόνο, το φως, τη θερμότητα και την υγρασία και να αποθηκεύεται σε αδιαφανές και αεροστεγές δοχείο, σε θερμοκρασία δωματίου.

Περίγραψέ μας μια μέρα που ένας πελάτης σου έφτιαξε τη διάθεση.

Η αλήθεια είναι πως οι πελάτες καθημερινά μας φτιάχνουν τη μέρα, ιδίως όταν μας περιγράφουν πόσο ωραίο ήταν το ρόφημα που τους φτιάξαμε.

Ποιο είναι το πιο περίεργο όνομα που έχεις γράψει σε ποτήρι Starbucks;

Η αλήθεια είναι πως δεν θα μπορούσα να αρκεστώ σε ένα μόνο όνομα, γι’ αυτό θα αναφέρω ορισμένα απ’ τα πιο περίεργα: Σε γυναικεία την Παναΐλα, Τζιβαγέρα, Ωραιοζήλη. Σε αντρικά Χρυσογώνης, Παραδείσης, Συνάναρχος.


Φωτογραφίες: Ορφέας Χωρινόπουλος