Για κάποιο λόγο οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε καταλήξει πως τα μαγαζιά που είναι πάνω στη θάλασσα, εκείνα τα πολύ γραφικά, είναι ακριβά και ανεπαρκή, με αμφίβολη ποιότητα. Σε μια αυθόρμητη αυτοκινητάδα στα νότια, ένα ανοιξιάτικο μεσημέρι Σαββάτου, πήρα το ρίσκο να δοκιμάσω μια ταβέρνα που έμοιαζε πολύ τέλεια για να είναι αληθινή.
Με το μπαλκονάκι της ακριβώς πάνω από την αμμουδιά, βρήκα εύκολα τραπέζι. Το πρώτο εντυπωσιακό πράγμα που ανακάλυψα μέχρι να έρθει κάποιος για παραγγελία είναι ότι όσοι έτυχε να κάθονται στα διπλανά τραπέζια ήταν ντόπιοι και ήξεραν πολύ καλά το μαγαζί. Ατάκες όπως ”να πάρουμε τα μπαρμπούνια που είχαμε πάρει και την άλλη φορά” ακούγονταν συνέχεια.
Το δεύτερο εντυπωσιακό πράγμα είναι ότι εδώ νιώθεις ωραία. Δεν βιάζεσαι και θες να απολαύσεις τη θέα.
Και μετά έρχονται τα πιάτα που έχεις παραγγείλει. Δεν έχεις φάει ποτέ πιο μαλακό χταπόδι και πιο ζουμερό τηγανητό καλαμάρι. Δεν έχεις δοκιμάσει πιο ωραία καβουροσαλάτα, ούτε μελιτζανοσαλάτα. Οι τηγανητές πατάτες είναι σαν εκείνες που σου έκανε η γιαγιά τα καλοκαίρια στο χωριό. Να δοκιμάσεις ψάρι αν πας, ο κύριος Βασίλης είναι ψαροντουφεκάς.
Το τέταρτο εντυπωσιακό πράγμα είναι οι ρεαλιστικές τιμές. Τελικά το στερεότυπο ότι τα γραφικά μαγαζιά είναι και ακριβά ας ξεπεραστεί. Οι τιμές εδώ είναι πολύ κανονικές αν και η ποιότητα των υλικών τους θα ήταν μια καλή δικαιολογία για να είναι αληθινά ακριβοί. Αλλά δεν είναι. Και επιτέλους εσύ τρως θαλασσινούς μεζέδες και τους απολαμβάνεις πραγματικά.
Στη Ψαροταβέρνα Βασίλης – Fishtavern Vasilis να πας με κάποιον που αγαπάς, να του δείξεις ότι μαζί του μοιράζεσαι το καλό φαγητό -που πρέπει να μοιράζεται με όσους αξίζουν- όπως και τα ηλιόλουστα Σάββατα σου που είναι άκρως πολύτιμα.