Ένας από τα ουσιαστικότερους παράγοντες που καθορίζουν το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα μιας συνολικής εμφάνισης, είναι το μήκος του παντελονιού. Παρ΄ότι ακούγεται παράξενο, αυτή η λεπτομέρεια που το εύρος της συνήθως κυμαίνεται ανάμεσα σε μερικά εκατοστά, τείνει να φανερώνει πολλά περισσότερα στοιχεία για το προσωπικό στίλ του καθενός/μιας μας, πέρα από τις υπόλοιπες προφανείς στιλιστικές επιλογές.
Ας προσεγγίσουμε λοιπόν το θέμα από μια διαφορετική οπτική πλευρά. Πολλές φορές κατά τις μετακινήσεις μας με τα ΜΜΜ, έχουμε γίνει μάρτυρες κάποιου κυρίου, που ενώ μέχρι το ύψος των αστραγάλων του παρουσιάζει μια αρμονική, κομψή και άκρως επαγγελματική εικόνα, το μήκος του παντελονιού του τείνει να αγγίζει οριακά τα παπούτσια του, φανερώνοντας το χρώμα της κάλτσας του, όταν εκείνος αποφάσισε να καθίσει. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται κατά το βάδισμα, όπου λόγω της κίνησης το λανθασμένο μήκος μεγενθύνει την ένταση του, καθώς οι διασκελισμοί του απαιτούν το επιπλέον πολύτιμο απαραίτητο ύφασμα της “τσάκισης” που το παντελόνι πρέπει να εμφανίζει κατά την όρθια στάση μας.
Αντίθετα πολλές φορές έχουμε παρατηρήσει κυρίες και δεσποινίδες κάθε ηλικίας, να “σέρνουν” ή να πατούν οριακά το ύφασμα του παντελονιού τους κατά τη διάρκεια λανθασμένης επιλογής τακουνιού ή απλά ράφτη. Σαφέστατα στη γυναικεία γκαρνταρόμπα όπου το ύψος των τακουνιών ποικίλλει, το σωστό μήκος ενός παντελονιού δεν είναι ένα τόσο απλό θέμα όσο στην αντίστοιχη ανδρική υπόθεση. Αυτό όμως παρέχει τη δυνατότητα για επιπλέον πειραματισμούς καθώς το θέμα στυλ αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις, δίνοντας σε κάθε γυναίκα την ευκαιρία να τηρήσει ή να παραβεί τα μήκη (αλλά και τα πλάτη) κάθε περίστασης μέσα από τις επιλογές της. Ουσιαστικά πρόκειται για μια λεπτή γραμμή όπου ένα ζευγάρι γόβες με το “σωστό” ύψος τακουνιών μπορούν να αναδείξουν στο έπακρο τόσο τη σιλουέτα σας (το μήκος ενός παντελονιού, επηρεάζει την αίσθηση που ο κάθε σωματότυπου δίνει) όσο το ίδιο το παντελόνι, που πιθανότατα δεν έδειχνε στα καλύτερα του, λόγω λανθασμένου κοντέματος. Βέβαια η εικόνα ενός στενού denim με μεγάλο άνοιγμα (τύπου “καμπάνα”), δεν μπορεί να δείξει αυθεντική και να αποπνέει τον αέρα των 70’s, αν δεν σέρνεται στο πάτωμα!
Επιπλέον το ρεβέρ είναι ένας ακόμη ιδιαίτερης σημασίας κεφάλαιο, όπου η συνολική εικόνα του/της καθενός/μιας βρίσκεται κυριολεκτικά στα ίδια του/της τα χέρια. Ο τρόπος που αποφασίζουμε να “γυρίσουμε” το μπατζάκι ενός παντελονιού, το πάχος του και η απόσταση του από το έδαφος, διαχωρίζουν το επιτηδευμένο στυλ από την προχειρότητα, επιδεικνύοντας όλες εκείνες τις λεπτομέρειες που επιθυμούμε να παρουσιάσουμε “τυχαία” σε διακριτικά αλλά και σε αδιάκριτα βλέμματα. Λεπτομέρειες στα ρεβέρ όπως οι πολύχρωμες εσωτερικές ραφές, διακριτικές ή έντονες στάμπες, σιδερωμένα ή ατημέλητα στριφώματα, ξέφτια, κρόσια κτλ, αποτελούν ζωντανές κινούμενες δηλώσεις σχετικά με τον τρόπο που προβάλουμε τη δική μας πραγματικότητα.
Η μόδα ουσιαστικά αποτελεί για όλους μας το αλφάβητο που έχουμε στη διάθεση μας, για να συντάξουμε τη δική μας προσωπική εκδοχή γύρω από τους κανόνες και τις προτάσεις των τάσεων, που παρουσιάζονται μέσα από τις πασαρέλες και τα περιοδικά. Ο/η καθένας/μια λοιπόν έχει τη δυνατότητα να “γράψει” ότι έχει ανάγκη να μοιραστεί με γνωστούς και αγνώστους, επιλέγοντας απλά ότι τον/την κάνει να νοιώθει ο/η εαυτός του. Αν λοιπόν η μόδα είναι το αλφάβητο, τότε το σωστό μήκος κάθε παντελονιού, θα μπορούσε να αποτελέσει τα σημεία στίξης, προκειμένου η κάθε πρόταση να γίνει αντιληπτή και ευανάγνωστη από τον καθένα γύρω μας. Καλή συγγραφή σε όλους.