H επιστήμη η ίδια, αποδεικνύει ότι το να έχεις μια “καψούρα” είναι καλό για την υγεία σου. Αλλά πρώτα, ας καθορίσουμε τι εννοούμε με τον όρο “καψούρα”. Η καψούρα συνήθως αναφέρεται σε ρομαντικά συναισθήματα για κάποι@ που παραμένουν ανέκφραστα. Πρόκειται για μια μονόπλευρη έλξη προς ένα άλλο άτομο, που βασίζεται στη φαντασία, στερούμενη κάθε πραγματικής ουσίας, πολύ διαφορετική από την αγάπη και την οικειότητα, που βασίζονται σε μια πραγματική σύνδεση.

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν ερωτευόμαστε;

Πεταλούδες στο στομάχι, ιδρωμένα χέρια, ταχυκαρδία και αδυναμία συγκέντρωσης σε οτιδήποτε ή οποιονδήποτε άλλο εκτός από το αντικείμενο του πόθου μας. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα σημάδια με τα οποία αντιδρά το σώμα μας όταν σκεφτόμαστε ή βλέπουμε τον “έρωτά” μας. Όλα ξεκινούν από τον εγκέφαλο. Σύμφωνα με την Gabija Toleikyte, νευροεπιστήμονα στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, ο εγκέφαλος χωρίζεται σε τρία μέρη: το λογικό ή «ανθρώπινο» μέρος, όπου επεξεργάζονται οι στρατηγικές- το υποσυνείδητο ή «ερπετοειδές» μέρος, όπου κυριαρχούν οι ενστικτώδεις και παρορμητικές αντιδράσεις- και το συναισθηματικό ή «θηλαστικό» μέρος, όπου βιώνεται το συναίσθημα της αγάπης και της σωματικής έλξης.

Αυτή η τελευταία περιοχή ενεργοποιείται όταν βλέπουμε την καψούρα μας. Η ντοπαμίνη, ο νευροδιαβιβαστής που είναι υπεύθυνος για την ευχαρίστηση και τον εθισμό, απελευθερώνεται, προκαλώντας αισθήματα προσμονής, ανταμοιβής, κινήτρων, ευτυχίας και ενθουσιασμού. Τα αυξημένα επίπεδα της ωκυτοκίνης, του νευροδιαβιβαστή που είναι υπεύθυνος για την εμπιστοσύνη και την προσκόλληση, και της σεροτονίνης εντείνουν τη συναισθηματική σύνδεση, την ευφορία και τον ενθουσιασμό.

Μας κάνουν καλό οι καψούρες;

Αυτή η εισροή ντοπαμίνης και ωκυτοκίνης που προκαλείται από τον έρωτα, επιφέρει μια σειρά από θετικά φυσιολογικά και ψυχολογικά οφέλη, ξεκινώντας από τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων του στρες. Η Toleikyte εξηγεί ότι “η ντοπαμίνη αυξάνει τα επίπεδα ενέργειάς μας, μας κάνει να δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή στο περιβάλλον μας και ενισχύει τις διανοητικές μας ικανότητες”, αλλά μας ωθεί επίσης να βρούμε κίνητρα, να πιστέψουμε ότι τα πράγματα έχουν νόημα και σημασία σε όλους τους τομείς της ζωής μας, όχι μόνο στον έρωτα.

Η κοινωνική ψυχολόγος Sandra Wheatley προσθέτει ότι “το να έχεις ένα φλερτ σε βοηθά να γυμνάσεις τους συναισθηματικούς σου μύες, αλλά σε ενθαρρύνει επίσης να σκεφτείς τι μπορείς να προσφέρεις σε αυτό το άτομο”, παρακινώντας τον καθένα μας να δουλέψει πάνω στον εαυτό του μέχρι να γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του. Έτσι, η καθημερινότητα γίνεται πιο συναρπαστική και εμείς εξελισσόμαστε. Δεν έχει σημασία αν αυτό το φλερτ δεν μετατραπεί ποτέ σε πραγματική σχέση ή αν εξιδανικεύουμε κάποιον που μπορεί να υπάρχει μόνο στις σκέψεις μας. Αρκεί να το συνειδητοποιούμε και να απολαμβάνουμε αυτή τη ζεστασιά, αυτά τα θετικά vibes που μας κάνουν να νιώθουμε ζωντανοί. Και αν είναι γραφτό να γίνει, θα ανθίσει.