Ένα από τα βασικά συστατικά κάθε επιτυχημένης σχέσης είναι να τα πηγαίνεις καλά με τ@ σύντροφό σου. Μπορεί να ακούγεται προφανές, αλλά το να μπορείς να «δουλεύεις» μαζί του αντί να ανταγωνίζεστε σε κάθε βήμα μπορεί να κάνει τη σχέση σας πολύ πιο εύκολη.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα πηγαίνεις καλά με τ@ σύντροφό σου 24/7. Όλοι γνωρίζουμε φυσικά εκείνους τους ανθρώπους που καυχιούνται ότι δεν είχαν ποτέ κάποια λογομαχία με τ@ σύντροφό τους, αλλά είναι γεγονός πως ακόμα και οι λογομαχίες είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι κάθε σχέσης.
Και, ενώ είναι μια δυσάρεστη στιγμή, μπορούν να οδηγήσουν σε συζητήσεις που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τον δεσμό σας ακόμα πιο ισχυρό.
«Οι καυγάδες μπορούν να επιτρέψουν και στα δύο μέρη σε μια σχέση να αποκαλύψουν τις αξίες, τις προτιμήσεις και τις ανάγκες τους», εξηγεί η Lucy Beresford, ψυχοθεραπεύτρια και ειδικός σχέσεων. «Οι διαφωνίες είναι απολύτως φυσιολογικές, καθώς κάθε μέρος διαπραγματεύεται μέσα σε μια σχέση ποιες είναι οι προτιμήσεις και οι ανάγκες του».
Το να μη μαλώνεις με τ@ σύντροφό σου μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι είστε και οι δύο αρκετά ώριμοι για να μην σκοντάφτετε σε μικρές λεπτομέρειες ή να έχετε πολλή συμπόνια ο ένας για τον άλλον. Μπορεί όμως να είναι και ένα σημάδι ότι υπάρχουν προβλήματα κάτω από την επιφάνεια που δεν αντιμετωπίζονται.
«Το να μη μαλώνετε ποτέ μπορεί να σημαίνει ότι ο ένας ή και οι δύο φοβούνται τη σύγκρουση με έναν ανθυγιεινό τρόπο – φοβούμενοι για παράδειγμα την απόρριψη», εξηγεί η Beresford.
Φυσικά, οι διαφωνίες μπορεί επίσης να είναι ανθυγιεινές για μια σχέση – εξαρτάται μόνο από το πώς γίνονται και από το αν θα μπορέσετε ή όχι να καταλήξετε σε μια λύση.
«Οι διαφωνίες γίνονται ανθυγιεινές όταν είναι μονόπλευρες ή έχουν να κάνουν με το να κατηγορείς το άλλο άτομο αντί να δηλώνεις τις προτιμήσεις σου», επισημαίνει η Beresford. «Αν βρίσκεστε στο να κάνετε κύκλους λογομαχιών για το ίδιο θέμα ξανά και ξανά, ίσως πρέπει να εξερευνήσετε τι κρύβεται πίσω από το θέμα, καθώς θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο ένας ή και οι δύο δεν εκφράζουν πραγματικά ίσως βαθύτερα ζητήματα ή δυσαρέσκεια.» Ενώ μερικές φορές είναι πιο εύκολο να προσποιηθείς ότι τα πράγματα είναι εντάξει ενώ δεν είναι, τα λόγια της Beresford υπογραμμίζουν τη σημασία της αντιμετώπισης των προβλημάτων κατά μέτωπο.
Πρέπει να έχεις στο μυαλό στο πως οι διαφωνίες και οι καυγάδες δεν είναι τα τόσο κακά πράγματα που νομίζουμε ότι είναι, και η αποφυγή από τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου προς τ@ σύντροφό σου μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα μακροπρόθεσμα.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: People-pleaser: 5 σημάδια ότι βγαίνεις με κάποιον που έχει το σύνδρομο του “καλού παιδιού”