Έχοντας μοιραστεί ένα διαμέρισμα-σοφίτα 37 τετραγωνικών στην ηλικία των 23 μου έμαθε πολλά σχετικά με τη ζωή σε μικρούς χώρους.
Δέκα χρόνια αργότερα, όταν η οικογένεια μου και εγώ αποφασίσαμε να πουλήσουμε τα πάντα και να μετακομίσουμε στη Xαβάη, έμαθα ακόμη πιο καλά τι σημαίνει να ζεις απλά. Η μετακόμισή μας από την αξιολάτρευτη Ιντιάνα σε ένα τροπικό νησί στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού είχε ακριβώς αυτό ως σκοπό: μια πιο απλή ζωή. Θέλαμε περισσότερο χώρο για τον καθένα, για ο,τι είναι σημαντικό, για ο,τι αξίζει όντως τον χρόνο μας, την ενέργεια και την προσοχή μας.
Ορίστε τι διαπίστωσα στην πορεία:
1. Σταμάτα να συγκρίνεσαι με τους άλλους
Αδιαμφισβήτητα, αυτή είναι η πιο σημαντική συμβουλή για τη ζωή μας γενικότερα – ειδικά στη σύγχρονη εποχή όπου τα social media βρίσκονται παντού. Για μερικούς (μην πω για τους περισσότερους) τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι το πρώτο και το τελευταίο πράγμα που βλέπουμε καθημερινά. Περνάμε τις ημέρες μας κάνοντας scroll down, ποστάροντας, «καρφιτσώνοντας» φωτογραφίες, ανανεώνοντας σελίδες ενώ ταυτόχρονα, υποσυνείδητα, συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους influencers, αυτούς που ακολουθούμε, αυτούς που δεν ακολουθούμε, τις διαφημίσεις και οτιδήποτε άλλο. Ακόμη και αν ανήκεις στη μειοψηφία και δεν ασχολείσαι με τα social media, σίγουρα υπάρχουν πολλές «ευκαιρίες» για συγκρίσεις.
Όταν ήμουν στη Χαβάη, προσπαθώντας να προσαρμοστώ σε αυτό το νέο τρόπο ζωής, έπιανα τον εαυτό μου συνεχώς να συγκρίνεται με τις ζωές των άλλων. Ντρεπόμουν γιατί ένιωθα πως δεν είμαι όπως άλλοι που ζουν σε νησί – ανέμελοι και χαρούμενοι με τα λίγα. Μετακομίσαμε για να μάθουμε να ζούμε με λιγότερα, να διευρύνουμε τα όριά μας και να ακολουθήσουμε έναν πιο ήρεμο τρόπο ζωής. Ωστόσο, όσο ειρωνικό και αν ακούγεται, δυσκολευόμουν να νιώσω αληθινά ήρεμη και χαρούμενη.
Στο μεταξύ, συνέχισα να συγκρίνομαι με τον παλαιότερο γείτονα μας – με τη μεγάλη αποθήκη τροφίμων και τα όμορφα γυάλινα βάζα (τοποθετημένα σε αλφαβητική σειρά) – και την τεράστια βιβλιοθήκη, με τα βιβλία οργανωμένα έτσι ώστε τα χρώματα να σχηματίζουν ουράνιο τόξο ενός πασίγνωστου σχεδιαστή. Επίσης, ζήλευα το δωμάτιο-που-έγινε-βεστιάριο που είχα «καρφιτσώσει» στο Pinterest…
Το να θέλεις να ζήσεις με λιγότερα είναι αξιοθαύμαστο. Το να θέλεις περισσότερο χώρο ή λειτουργικότητα είναι επίσης ΟΚ. Όμως, πρέπει να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου για τους λόγους που τα θέλεις όλα αυτά. Το κάνεις επειδή το κάνουν και «οι άλλοι»; Μήπως σου δίνει το αίσθημα της «επιτυχίας»; Ή ίσως είναι μέρος της ταυτότητας σου; Το κλειδί είναι να ανακαλύψεις το νόημα και την επιτυχία χωρίς να χρειάζεται να αναμετρηθείς με τους άλλους.
2. Εκτίμησε την ελευθερία που σου δίνουν τα λιγότερα
Ζώντας σε έναν κόσμο όπου «όσο περισσότερο τόσο καλύτερα», η συνειδητοποίηση της ελευθερίας του να έχουμε λιγότερα αντικείμενα και χώρο μας καλεί να αλλάξουμε τρόπο σκέψης.
Λιγότερα πράγματα σημαίνει να ξοδεύεις λιγότερα χρήματα σε όσα πιθανότατα να μη χρειάζεσαι, θα ξεχάσεις ότι τα έχεις αργά ή γρήγορα ή θα τα βαρεθείς σε μερικούς μήνες. Σημαίνει επίσης λιγότερος χρόνος για να τα καθαρίσεις, οργανώσεις, συμμαζέψεις και αγοράσεις. Λιγότερη ανησυχία για χρόνο και χρήμα. Λιγότερη ακαταστασία. Λιγότερα σκουπίδια. Αυτή η εναλλακτική προσέγγιση αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς που υιοθετούν έναν πιο μίνιμαλ τρόπο ζωής. Βέβαια, το να εφαρμόσεις όλα αυτά δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Απαιτείται η συνειδητοποιημένη απόφαση πως το να ζεις με λιγότερα πραγματικά είναι καλύτερο καθώς επίσης και συνεχής ευγνωμοσύνη για την ελευθερία που σου δίνεται. Ένα ημερολόγιο όπου θα καταγράφεις καθημερινά τους λόγους για τους οποίους νιώθεις ευγνωμοσύνη ίσως σε βοηθήσει. Αφιέρωσε μερικά λεπτά κάθε μέρα για διαλογισμό. Προσπάθησε να καθιερώσεις έναν στόχο στην αρχή κάθε ημέρας ή σκέψου κάποιο μάντρα που θα σου υπενθυμίζει να μη συγκρίνεσαι κάθε φορά που νιώθεις πως θέλεις να το κάνεις.
3. Γίνε δημιουργική
Αν και η ιδέα του να ζεις με λιγότερα ξεκινά από το μυαλό, υπάρχουν μερικές πρακτικές προκλήσεις – όχι όμως τόσο μεγάλες που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με λίγη δημιουργικότητα. Το να βρεις έξυπνες λύσεις για αποθηκευτικούς χώρους είναι μια από τις προτεραιότητες όσων ζουν σε μικρούς χώρους – η μάχη με ένα σωρό από άπλυτα, γράμματα, χαρτιά κτλ. είναι πραγματική! Το μυστικό είναι να σκεφτείς μερικές πρακτικές λύσεις προτού συσσωρευτούν όλα αυτά.
Υπάρχουν εκατοντάδες -αν όχι χιλιάδες- ιστοσελίδες και άρθρα online αφιερωμένα στο να σε βοηθήσουν να ζήσεις «πιο απλά». Ο μινιμαλισμός έχει κάνει σίγουρα αισθητή την παρουσία του. Το Project 333 είναι μια ιστοσελίδα για να δημιουργήσεις τη δική σου γκαρνταρόμπα με λίγα ρούχα που σου δίνουν τη δυνατότητα να κάνεις πολλούς συνδυασμούς. Αυτή είναι μια ιδέα που μπορεί να αλλάξει ολοκληρωτικά τις ημέρες σου – ίσως και τη ζωή σου – και σίγουρα θα ανταποκριθεί στην ανάγκη σου για περισσότερο χώρο στη ντουλάπα. Εκτίμησα την αξία μιας απλής γκαρνταρόμπας ζώντας στη Χαβάη μόνο με μια βαλίτσα ρούχα. Ακόμη και όταν ταξιδεύω, προτιμώ να παίρνω λίγα ρούχα μαζί μου.
Αφιέρωσε χρόνο στο να ψάξεις λειτουργικές επιλογές για τις ντουλάπες και τα συρτάρια σου. Εκμεταλλεύσου τον χώρο κάτω από τα κρεβάτια, τις σκάλες ή τα παράθυρα.
Δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος ζωής. Μερικοί ίσως είναι πιο τυχεροί και έχουν περισσότερες επιλογές – με την έννοια της οικονομικής άνεσης. Ωστόσο, όλοι μπορούμε να επιλέξουμε τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε για τις ζωές μας. Επίλεξε λιγότερες συγκρίσεις, επίλεξε την ελευθερία, επίλεξε την ευγνωμοσύνη. Όλα αυτά θα κάνουν τη διαφορά.