Ο έρωτας σου χτυπάει την πόρτα ξαφνικά. Δε σε ρωτά αν σε βολεύει η ώρα ή ο τόπος. Δεν ενδιαφέρεται εάν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές. Ο φτερωτός θεός σε χτυπά με τα βέλη του και σε αφήνει μετέωρ@, να προσπαθείς να ξεπεράσεις τα εμπόδια και να τον ζήσεις στο έπακρο.
Κατά πόσο, όμως, κάτι τέτοιο είναι εφικτό όταν ο έρωτας θα σε βρει μέσα στους γκρίζους, ψυχρούς χώρους του εργασιακού σου περιβάλλοντος; Ενός χώρου που διέπεται από αυστηρούς κανόνες και που οι έρωτες είναι μάλλον ανεπιθύμητοι;
Στην αρχή, μπορεί να ξεκινήσει ως αστείο: Ένα αθώο φλερτ στο γραφείο, που κάνει τις ώρες της παραμονής σου εκεί πιο ευχάριστες. Ως εκεί καλά. Τι γίνεται, όμως, αν η έλξη μεταξύ δύο ανθρώπων γεννήσει ατελείωτες συζητήσεις, κοινές εξόδους και, τελικά, ένα έντονο συναίσθημα;
Αν νομίζεις ότι πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο, μια πρόσφατη έρευνα του Forbes αποκάλυψε ότι το 60% των ενηλίκων συμμετεχόντων έχουν βιώσει τουλάχιστον ένα ειδύλλιο στο γραφείο, ενώ το 43% εξ αυτών των ερωτικών ιστοριών κατέληξαν σε γάμο. Ενδιαφέρον είναι κι ένα ακόμη εύρημα: Το 40% των ανθρώπων που απάντησαν είπαν ότι έχουν απατήσει έναν σύντροφο με έναν συνάδελφο.
Στην μεταπανδημική εποχή των αποστάσεων, αλλά και στην εποχή των γνωριμιών μέσω εφαρμογών, το ζωντανό φλερτ είναι πραγματικά αναζωογονητικό, έστω και μέσα σ’ ένα περιβάλλον που δεν προωθεί τις ερωτικές σχέσεις. Ταυτόχρονα, όμως, πρόκειται και για το περιβάλλον στο οποίο περνάμε μεγάλο μέρος της ημέρας μας, με ανθρώπους με τους οποίους μοιραζόμαστε σημαντικά κοινά, με αποτέλεσμα μια έλξη να είναι, τελικά, ένα αρκετά πιθανό ενδεχόμενο.
«Η βασική συνταγή για την έλξη είναι η εγγύτητα, η οικειότητα και η ομοιότητα», λέει στο The Kit η Shan Boodram, ειδικός της Bumble σε θέματα σχέσεων και σεξ. Μια συναδελφική σχέση χαρακτηρίζεται, σε κάποιο βαθμό και από τα τρία αυτά στοιχεία.
Σύμφωνα με την ειδικό, ο ερωτισμός σε έναν εργασιακό χώρο είναι κατά κανόνα πράγματι ένας τρόπος να προστεθεί ενδιαφέρον στη δουλειά, χωρίς να υπάρχει απαραίτητα η πρόθεση να πάει κάπου. «Πιστεύω ότι το παιχνίδι είναι η σωστή λέξη. Τις περισσότερες φορές, πρόκειται απλώς για φλερτ, που κάνουν την καθημερινότητα στο γραφείο πιο ενδιαφέρουσα», λέει η Boodram. «Ενώ γενικά μας αποθαρρύνουν να σκεφτόμαστε ερωτικά κάποιον που γνωρίζουμε από ένα περιβάλλον όπως το εργασιακό, η αλήθεια είναι ότι τα συναισθήματα συχνά αναπτύσσονται εκεί που δεν το περιμένουμε», συμπληρώνει.
Θα πρέπει, όμως, να το σκεφτείς καλά, πριν προχωρήσεις πέρα από τα όρια του αθώου φλερτ.
«Πριν βάλεις σε πρώτο πλάνο τα συναισθήματά σου, αναλογίσου τους πιθανούς κινδύνους. Υπάρχει πιθανότητα να μην λειτουργήσει η σχέση και να δημιουργηθούν πληγές στη μία ή και τις δύο πλευρές. Ενδέχεται, επίσης, να θέσεις σε κίνδυνο την επαγγελματική σου φήμη», επισημαίνει η ειδικός.
Ίσως, το πρώτο πράγμα που θα σκεφτείς είναι να κρατήσεις αυτή την υπόθεση μυστική. Η Boodram λέει, όμως, ότι στην πραγματικότητα είναι καλύτερο να κάνεις το αντίθετο: Ενημέρωσε τους κατάλληλους ανθρώπους, ώστε να μάθουν από σένα τι συμβαίνει. Αυτό θα διαφυλάξει πιο αποτελεσματικά την επαγγελματική σου εικόνα.
«Δεν αξίζει να θέσεις σε κίνδυνο το εργασιακό σου μέλλον για ένα επιπόλαιο φλερτ, επομένως καλό είναι να μάθεις πώς θα αντιμετώπιζε η εργοδοσία σου ένα τέτοιο σενάριο πριν προχωρήσεις», προτείνει η Boodram.
Φυσικά, όπως είπαμε, ο έρωτας δεν ακολουθεί κανόνες. Και καλά κάνει. «Αν τα συναισθήματά σου για έναν συνάδελφο εξελιχθούν τελικά σε κάτι σοβαρό, είναι σημαντικό να επικοινωνήσεις τις προθέσεις σου από την αρχή», λέει ο Boodram. «Ο χώρος εργασίας δεν χαρακτηρίζεται από περιστασιακές συναναστροφές, οπότε βεβαιώσου ότι και οι δύο βρίσκεστε στην ίδια σελίδα αναφορικά με το τι θέλετε από τη μεταξύ σας σχέση μακροπρόθεσμα. Το να προχωρήσετε με προσοχή και ειλικρίνεια θα σας προετοιμάσει για έναν δυνατότερο δεσμό σε βάθος χρόνου», καταλήγει η ειδικός.