Το φαγητό στη δουλειά είναι ένα πρόβλημα που σήμερα θα λύσουμε! Οι μισοί έχουμε βαρεθεί να τρώμε τοστ και οι υπόλοιποι να παραγγέλνουμε απ’έξω…
Οι σφολιάτες, τα σάντουιτς και τα σουβλάκια είναι φτηνά αλλά όχι ιδιαίτερα υγιεινά και οι σαλάτες και τα διαιτητικά γεύματα αρκετά ακριβά. Η λύση είναι μπροστά μας αλλά προσπαθούμε να την αποφύγουμε γιατί απαιτεί οργάνωση και γιατί ίσως πιστεύουμε πως αν φάμε κανονικά μετά θα νυστάζουμε. Να σας συστήσω λοιπόν το αγαπημένο τάπερ!
Βρίσκω εξαιρετική την ιδέα να παίρνουμε μαζί μας κάτι σπιτικό, το οποίο ξέρουμε τι περιέχει και κυρίως σε συγκεκριμένη ποσότητα. Σκοπός του τάπερ: να χορτάσουμε – να μην αρχίσουμε να χασμουριόμαστε – να έχουμε πνευματική διαύγεια!
Τον κορεσμό βοηθούν οι φυτικές ίνες αλλά και η παρουσία πρωτεϊνών. Καλό είναι δηλαδή, να παίρνουμε μαζί μας μια σαλάτα ή κάτι σε λαχανικό, ή αν αυτό ακούγεται δύσκολο να προσθέτουμε λαχανικά στα τοστ/ σάντουιτς και να φροντίζουμε να καταναλώνουμε προϊόντα ολικής άλεσης. Όταν λέμε πρωτεΐνες εννοούμε κυρίως κρέας, κοτόπουλο, αυγό, ψάρι ή κάποιο τυρί κατά προτίμηση με χαμηλά λιπαρά (δε θέλουμε κάτι δύσπεπτο).
Για να μη νυστάξουμε θα πρέπει να διατηρούμε το σάκχαρό μας σταθερό, καθώς όταν αυτό ανεβαίνει μας πιάνει υπνηλία, αλλά και όταν πέφτει δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε. Η σωστή επιλογή είναι οι σύνθετοι υδατάνθρακες που περιέχονται στα τρόφιμα ολικής άλεσης, αλλά και στην πατάτα, το καλαμπόκι, το πλιγούρι και τα όσπρια.
Η πνευματική διαύγεια αλλά και η μνήμη που είναι απαραίτητες στις περισσότερες δουλειές, εξασφαλίζονται αρχικά από την επαρκή πρόσληψη σιδήρου. Ο σίδηρος βρίσκεται στο κόκκινο κρέας, στο συκώτι, αλλά και στο ψάρι, το κοτόπουλο, το αυγό και τα όσπρια. Τα τρόφιμα αυτά, όπως και τα γαλακτοκομικά είναι πλούσια σε ψευδάργυρο ο οποίος βοηθά και στην αυτοσυγκέντρωση. Το ψάρι και ιδιαίτερα τα λιπαρά ψάρια (σολομός, πέστροφα, τόνος) αποτελούν εξαιρετικές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων, που ενισχύουν τη μνήμη. Τέλος, το φυλικό οξύ ενισχύει τη σκέψη και μπορεί να προσληφθεί από τα δημητριακά ολικής αλέσεως, από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και από το συκώτι.
sos ποσότητες:
σαλάτες: όσο ένα κεσεδάκι από γιαούρτι ή αν μιλάμε για χορταρικά, να πιάνουν στο πιάτο επιφάνεια όσο μια φέτα ψωμί του τοστ
πρωτεΐνες: όσο μια παλάμη χωρίς τα δάχτυλα για τις γυναίκες, όσο μια φέτα ψωμί του τοστ για τους άντρες
μακαρόνια, ρύζι, όσπρια, λαδερά κλπ: όσο μια γροθιά ή ένα ποτίκι υπολογιστή
ψωμί: 2 φέτες του τοστ, ή 2 φέτες σε μέγεθος όσο ένα μεγάλο κινητό ή μια μεγάλη αραβική πίτα ή τορτίγια.
Από τη θεωρία στην πράξη, προτεινόμενα ταπεράκια:
– Κρέας ή κοτόπουλο ή ψάρι ή 2 αυγά μακαρόνια ολικής άλεσης ή ρύζι μπασμάτι ή καστανό ή καλαμπόκι ή αρακάς ή 1 πατάτα
σαλάτα κατά προτίμηση πράσινη
– Κρέας ή κοτόπουλο ή ψάρι ή 2 αυγά σαλάτα 1-2 φρούτα
– Όσπρια Ρύζι ή ψωμί σαλάτα
– Σαλάτα
– Σολωμός ή τόνος ή κοτόπουλο ή αυγό ή τυρί Παξιμάδι ή καλαμπόκι
– Ψωμί ή τορτίγια ή αραβική πίτα Σολωμός ή τόνος ή κοτόπουλο ή αυγό ή τυρί λαχανικά
– Κρέας ή κοτόπουλο ή ψάρι ή 2 αυγά Μπάμιες ή φασολάκια ή αγκινάρες κλπ.
tips: Βάλτε όπου μπορείτε σαφράν το οποίο ενισχύει τη διανοητική λειτουργία, τη μνήμη και την πνευματική διαύγεια, αλλά και δενδρολίβανο που ενεργοποιεί τη μνήμη.
Φροντίστε να είσαστε ενυδατωμένοι, διότι η αφυδάτωση συνδέεται με έλλειψη συγκέντρωσης, αδύναμη μνήμη και μειωμένη απόδοση.
Πιείτε πράσινο τσάι που συμβάλει στην προστασία του εγκεφάλου και τη διαδικασία της μάθησης.
Μην ξεχνάτε το πρωινό και το κολατσιό και μετά διαμαρτύρεστε ότι οι προτεινόμενες ποσότητες σας φαίνονται λίγες (να τα λέμε κι αυτά…)
Κλειώ Δημητριάδου |Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
τρομερο!