Η διάλυση μιας φιλίας αποτελεί συνήθως ένα γεγονός σοκαριστικό και εξοντωτικό γι’ αυτόν που το βιώνει. Δυστυχώς, όμως, αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο. Η σχετική έρευνα αποκαλύπτει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν έως και το 70% των κολλητών τους φίλων μετά από επτά χρόνια.
«Μια φιλία που διαλύεται είναι σαν μια πληγή που δεν κλείνει ποτέ. Πονάει περισσότερο από κάθε ερωτική ιστορία που τελειώνει», σχολιάζει η influencer Jade Brandt στο TikTok
Για πολλούς, το τέλος μιας φιλίας ισοδυναμεί με έναν μικρό θάνατο. Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεκινούν μια ερωτική σχέση, έχοντας στο μυαλό τους ότι μπορεί κάποια στιγμή να τελειώσει. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για τις φιλίες, με την πλειονότητα των ανθρώπων να πιστεύει ότι αυτές οι σχέσεις θα κρατήσουν για πάντα. Έτσι, το να μάθεις να ζεις χωρίς τους ανθρώπους με τους οποίους οραματιζόσουν όλη σου τη ζωή δεν είναι καθόλου απλό. Τόσα έχουν ειπωθεί και γραφτεί για το πώς να αντιμετωπίσεις έναν χωρισμό, αλλά σχεδόν τίποτα για το πώς να χειριστείς το τέλος μιας φιλίας.
Πολλοί, μάλιστα, είναι εκείνοι που θα σκεφτούν να πλησιάσουν και πάλι τον παλιό τους κολλητό και να προσπαθήσουν να αναθερμάνουν τη σχέση μαζί του.
Πριν κάνεις κάτι τέτοιο πρέπει να σκεφτείς τρία βασικά πράγματα:
1. Γιατί απομακρυνθήκατε;
Για να κάνετε ένα επιτυχημένο βήμα επανασύνδεσης, θα πρέπει και οι δύο να έχετε κατανοήσει πλήρως τους λόγους που σας απομάκρυναν. Αν υπάρχουν βαθιά ριζωμένα ζητήματα, που οδήγησαν στη διάλυση της μεταξύ σας σχέσης, θα πρέπει να πάρεις χρόνο, ώστε να σκεφτείς τι μπορείς να συγχωρήσεις, τι πρέπει να δουλέψεις και τι χρειάζεσαι από το άλλο άτομο, ώστε να έρθετε ξανά κοντά.
Έπειτα, θα πρέπει να εξετάσεις το ζήτημα της συμβατότητας. Αν διαφωνείτε διαρκώς, αυτό σημαίνει ότι η σχέση σας μπορεί να είναι περισσότερο τοξική παρά ωφέλιμη και να είναι καλύτερο να μείνετε χώρια.
2. Γιατί θέλεις να επανασυνδεθείτε;
«Πολλές φορές, μας λείπει η ιδέα του άλλου, ο ρόλος που εξυπηρετούσε στη ζωή μας και όχι η ουσία του», εξηγεί σε ένα TikTok ο δρ. Joy Harden Bradford, ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου Sisterhood Heals. «Ίσως, αν το σκεφτούμε περισσότερο, να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν θέλουμε και τόσο τελικά να τα ξαναβρούμε μαζί του».
Πώς μπορείς, λοιπόν, να καταλάβεις αν η νοσταλγία σου είναι πραγματική; «Η πρώτη ερώτηση που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου είναι: Τι έχει αλλάξει; Άλλαξε η συμπεριφορά; Καταρρίφθηκαν τα εμπόδια; Τι διαφορετικό έχει αυτή τη φορά η φιλία σας;», συμβουλεύει ο ειδικός. «Η δεύτερη ερώτηση είναι: Με ενδιαφέρει πραγματικά να επενδύσω στην ανοικοδόμηση αυτής της φιλίας ή απλώς νιώθω μοναξιά;», συμπληρώνει.
Εάν, απαντώντας σε αυτές τις ερωτήσεις, εξακολουθείς να θέλεις να πλησιάσεις την πρώην κολλητή, τότε είσαι σε καλό δρόμο.
3. Είσαι έτοιμ@ για μια πιθανή απόρριψη;
Μπορεί εσύ να θέλεις να επανασυνδεθείς με την πρώην κολλητή, όμως κανείς δε σου εγγυάται ότι θέλει κι εκείνη το ίδιο. Έτσι, πριν κάνεις οποιαδήποτε προσπάθεια επανένωσης, θα πρέπει να έχεις λάβει και αυτό το σενάριο υπόψη σου. Μια πιθανή απόρριψη μπορεί να σε βάλει εκ νέου στον κύκλο του πόνου. Αντέχεις; Εάν ναι, τότε προχώρα. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, η προσπάθειά σου θα σε οδηγήσει σε μια εσωτερική ισορροπία, αφού, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα κλείσεις μέσα σου αυτή την υπόθεση.
Τι γίνεται αν ξέρεις πως το τέλος αυτής της φιλίας ήταν μια σωστή απόφαση;
Mερικές φορές το παρελθόν είναι καλύτερα να μένει εκεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να στενοχωριέσαι ή να σκέφτεσαι τι έφταιξε για το υπόλοιπο της ζωής σου. Πρέπει να ολοκληρώσεις αυτό τον κύκλο, τόσο με το άλλο άτομο, όσο και μέσα σου και να προχωρήσεις μπροστά.
Μια τελευταία επικοινωνία
Ζήτα συγνώμη για όπου μπορεί να έφταιξες. Αυτό θα βοηθήσει τις ψυχές και των δύο να γιατρευτούν. Οι δια ζώσεις συνομιλίες είναι πάντοτε καλύτερες. Αν, όμως, για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορείτε να συναντηθείτε, τότε ακόμη κι ένα μήνυμα είναι καλό. Πατώντας «αποστολή» θα έχεις ήδη αρχίσει να νιώθεις καλύτερα.
Επεξεργάσου τα συναισθήματά σου
Όπως συμβαίνει με κάθε συναισθηματικό γεγονός που αλλάζει τη ζωή, κάθε τέλος ακολουθεί μια περίοδος αυτοθεραπείας. Στο πλαίσιο αυτής, θα πρέπει να επιτρέψεις στον εαυτό σου να εκφράσει τα συναισθήματά του και να του δώσεις χώρο να συνηθίσει τη νέα κατάσταση. Αν νιώθεις ότι δυσκολεύεσαι να αντιμετωπίσεις μον@ σου αυτή τη φάση, απευθύνσου σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, που θα σε βοηθήσει με τα σωστά εργαλεία να ξεπεράσεις την απώλεια της φιλίας.
Επίτρεψε στον εαυτό σου να θρηνήσει
Η άρνηση των δύσκολων συναισθημάτων δεν πρόκειται να σε οδηγήσει πουθενά. Αντίθετα, άφησε τον εαυτό σου να νιώσει, θλίψη, προδοσία, θυμό, όλα αυτά που συνοδεύουν το βάναυσο τέλος μιας «παντοτινής» σχέσης. Στη συνέχεια, κάνε πράγματα που σε ευχαριστούν, για να ανακάμψεις ψυχολογικά: Αφοσιώσου στο αγαπημένο σου χόμπι, δημιούργησε ρουτίνες αυτοφροντίδας και πέρνα χρόνο με τους ανθρώπους που εξακολουθούν να βρίσκονται στο πλάι σου και να σου προσφέρουν χαρά.
Καθώς εργάζεσαι για να ξεπεράσεις το τέλος αυτής της φιλίας, θα συνειδητοποιήσεις ότι, σιγά σιγά, καταλαμβάνει όλο και λιγότερο χώρο στο μυαλό σου. Κι έπειτα, θα έρθει μια μέρα που το άτομο αυτό δε θα είναι τίποτα περισσότερο από μια ανάμνηση.
Η πλέον συνήθης καταστροφή μιας φιλίας, η άρνηση συμπαράστασης στην πλέον οδυνηρή στιγμή, αυτή της ολοσχερούς οικονομικής καταστροφής, που απειλεί μέχρι και την βιολογική ύπαρξη! Καταστροφή ολοσχερής και ανεπανόρθωτη, καθότι η πλέον σοβαρή κρίση στις σχέσεις φιλίας! Μπορεί, να μην συμβαίνει συχνά, πλέον, αλλά αν σου τύχει, σε καταρρακώνει σε βάθος