Συχνά ακούς για το overthinking, τις υπερβολικές σκέψεις, τα σενάρια που φτιάχνεις για το τι θα γίνει στο μέλλον. Και όχι μόνο. Η υπεράναλυση του καθετί, το πώς θα ήταν τα πράγματα διαφορετικά αν δεν ίσχυαν οι τωρινές συνθήκες. Όλα αυτά μπορεί να μοιάζουν σενάριο επιστημονικής φαντασίας για κάποιον που υιοθετεί το underthinking.
Η έννοια αυτή, έχει να κάνει με το άκρως αντίθετο από την υπερανάλυση. Ένα είδος υπό-ανάλυσης. Ένας underthinker, δεν εμβαθύνει τόσο, δεν δίνει τόση έμφαση σε σενάρια που μπορεί να γίνουν ή όχι. Δεν θα αναλύσει την ψυχοσύνθεση κάθε ανθρώπου που συναντά. Ούτε και θα έχει άγχος για το αν έγινε αρεστός σε κάποιον ή όχι. Η υπερβολική ανάλυση πραγμάτων, καταστάσεων, ανθρώπων αποτελεί μακρινό τοπίο για τον όρο του underthinking.
Μάλιστα, για τους γνωστούς overthinkers, αυτή η συνήθεια μοιάζει αρετή, δώρο ή και ευτυχία. Πράγματι, το underthinking μπορεί να αποτελέσει δώρο για κάποιον που δεν σταματά να αναλύει. Αλλά μπορεί επίσης, να γίνει λόγος παρεξήγησης.
Ποια είναι τα θετικά του underthinking
Τα πλεονεκτήματα του underthinking έχουν σχέση με το ότι ουσιαστικά, το μειωμένο άγχος. Η υπερανάλυση αποτελεί ένα σύμπτωμα άγχους και μπορεί να λάβει καταστροφική μορφή αν το αφήσει κανείς ανεξέλεγκτο. Το underthinking, αντίθετα, σε σώζει από αυτή την κατάσταση. Σου επιτρέπει να νιώθεις ελεύθερος, χωρίς το βάρος των σκέψεων και των υποθετικών σεναρίων. Πολλές φορές μάλιστα, μπορείς να δράσεις πιο αυθόρμητα, αφού δεν ζυγίζεις για άπειρο χρόνο τις επιλογές σου.
Ποια τα μειονεκτήματα του underthinking
Τα μειονεκτήματα από την άλλη, μπορεί να γίνουν η αιτία συγκρούσεων με έναν underthinker. Φαντάσου να έχεις συνεργάτη/φίλο/σύντροφο κάποιον που δεν υπολογίζει το πώς νιώθει κάποιος άλλος. Ή δεν βάζει πολλή σκέψη στον αντίκτυπο που θα έχουν οι επιλογές του στον περίγυρό του. Ο αυθορμητισμός, όσο καλός, τόσο και επικίνδυνος. Ένας underthinker ενδεχομένως, να δράσει πιο βιαστικά, απερίσκεπτα, με αποτέλεσμα να χάνει τον πραγματικό του στόχο/ επιθυμία.
Όπως καταλαβαίνεις, σίγουρα υπάρχουν συν και πλην των συνηθειών αυτών. Η ισορροπία βέβαια, αποτελεί το καλύτερο, καθώς η δόση του αυθορμήτου underthinking με τη δεύτερη σκέψη του overthinking μπορεί να βοηθήσει σε πολλές καταστάσεις.