Όσο ο καιρός γίνεται όλο και πιο ζεστός η ανάγκη μας για ελαφριά γεύματα αυξάνεται. Ο τόνος σε κονσέρβα είναι μία πολύ καλή λύση που αφού μπορεί να προστεθεί εύκολα στις σαλάτες. Για αυτό επιλέξαμε τρεις συνταγές για σαλάτα με υλικά που σίγουρα θα υπάρχουν το επόμενο διάστημα στην κουζίνα σου.
Η κλασική τονοσαλάτα
Η διαχρονική και αγαπημένη βασική συνταγή τονοσαλάτας που είναι τόσο νόστιμη ώστε να μην χρειάζεται αλλαγές. Μία από αυτές είναι η κλασική τονοσαλάτα που όλοι αγαπάμε να τρώμε είτε σκέτη είτε σε σάντουιτς. Είναι εύκολη, γρήγορη και απαιτεί λίγα υλικά τα οποία για δύο μερίδες είναι:
- 2 κονσέρβες τόνο σε νερό
- 2-4 κ.σ. μαγιονέζα
- 1 κλαράκι σέλερυ
- 1 κ.σ. χυμό λεμόνι
- 1 κ.σ. αγγουράκι τουρσί ψιλοκομμένο
- αλάτι και πιπέρι
Αφού ανακατέψεις τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ μπορείς να προσθέσεις το μαρούλι. Σε άλλη περίπτωση ψήσε 2 ψωμάκια του τοστ και φτιάξε ένα πολύ νόστιμο σάντουιτς.
Σαλάτα Nicoise
Είναι μία σαλάτα που στην παραδοσιακή της μορφή αναδεικνύει τα λαχανικά εποχής στη Νίκαια της Γαλλίας. Μπορεί να φαίνεται ιδιαίτερη, ωστόσο μόλις την φτιάξεις θα δεις ότι θα γίνει ένα εύκολο γεύμα της καλοκαιρινής καθημερινότητάς σου. Απαραίτητα συστατικά για 2 μερίδες είναι:
- 2 βραστά αυγά
- 12 ελιές
- 2 βραστές πατάτες
- 100 γρ. πράσινα φασολάκια
- 2 ντομάτες
- 2 κονσέρβες τόνο σε λάδι
- ένα μιξ πράσινης σαλάτας που μπορεί να περιέχει από μαρούλι και σπανάκι μέχρι ρόκα και βαλεριάνα
- φιλέτα ατζούγιας (προαιρετικά)
- Φυσικά μπορείς να προσθέσεις οτιδήποτε θέλεις όπως ένα αγγούρι ή μία πιπεριά που ξέμειναν στο ψυγείο σου.
Για την βινεγκρέτ:
- 1/4 του φλιτζανιού ξύδι από λευκό κρασί
- 1 σκελίδα σκόρδου
- 1 κ.γ. μουστάρδα Dijon
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- αλάτι και πιπέρι
Το ιδιαίτερο με αυτή τη σαλάτα είναι ότι δεν ανακατεύεις τα υλικά σε ένα μπολ για να είναι έτοιμη. Θα πρέπει το κάθε υλικό να ανακατευτεί ξεχωριστά με την βινεγκρέτ και να αποκτήσει τη δική του θέση στο πιάτο. Πρώτα μπαίνει η πράσινη σαλάτα κι από πάνω τοποθετούνται ένα ένα τα υλικά με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ξεχωριστά μεταξύ τους.
Το πλεονέκτημα αυτής της σαλάτας είναι ότι μπορείς να έχει έτοιμα από πριν τα υλικά σου. Για παράδειγμα, μπορείς να βράσεις τα φασολάκια, τα αυγά και τις πατάτες και να τα έχεις σε ένα τάπερ. Ακόμα μπορείς να έχεις έτοιμη και την βινεγκρέτ και έτσι δεν θα σου πάρει πάνω από πέντε λεπτά να την ετοιμάσεις .
Ελληνική τονοσαλάτα
Εμπνευσμένη από τα υλικά που παράγει η χώρα μας το καλοκαίρι, έχουμε για σένα μία τονοσαλάτα γεμάτη αρώματα. Χρησιμοποίησέ τη ως ένα ελαφρύ γεύμα ή ένα ολοκληρωμένο δείπνο. Είναι γρήγορη και πανεύκολη με υλικά που σίγουρα έχεις στο ψυγείο σου. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τα κόψεις και να τα ανακατέψεις όλα μαζί σε ένα μπολ. Για δύο μερίδες θα χρειαστείς:
- 2 κονσέρβες τόνο σε λάδι
- 1/2 φλιτζάνι ντοματίνια
- 1/2 φλιτζάνι καθαρισμένα αγγούρια σε κύβους
- 1/4 του φλιτζανιού ελιές καλαμών κομμένες
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένη φρέσκια ρίγανη
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένο βασιλικό
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
- αλάτι και πιπέρι