Ο πιο γρήγορος τρόπος να βάλεις λίγο χρώμα στη ρουτίνα σου είναι τα ταξίδια. Ανοίγεις τη βαλίτσα, τη γεμίζεις με τα απολύτως απαραίτητα και φεύγεις. Συχνά δεν έχει καν σημασία ο προορισμός. Όμως όλος αυτός ο ενθουσιασμός για τα ταξίδια μας κάνει να μην υπολογίζουμε τις μικρές λεπτομέρειες που θα έκαναν ένα ταξίδι ξεκούραστο και λιγότερο δαπανηρό. Αυτά είναι όλα τα tips που ξέρουν μόνο οι έμπειροι ταξιδιώτες.
1. Ψηφιοποίησε ένα αντίγραφο του διαβατηρίου σου
Είσαι σε έναν καινούργιο προορισμό. Μπορεί να περπατάς όλη μέρα και να μη βρεις την ευκαιρία να αφήσεις τα πράγματά σου σε ένα ασφαλές μέρος. Το διαβατήριο είναι ένα από τα πράγματα που σίγουρα δεν θα ήθελες να χάσεις. Σου είναι απαραίτητο τόσο για να πετάξεις, όσο και για να κάνεις check-in και check-out σε ξενοδοχεία. Οπότε είναι σημαντικό όταν ταξιδεύεις να έχεις ένα ψηφιακό αντίγραφο του διαβατηρίου σου στο e-mail σου. Έτσι ακόμα κι αν χάσεις/σου κλέψουν το διαβατήριο, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία που θα περάσεις στην πρεσβεία, μπορείς να αποδεικνύεις την ταυτότητά σου με ένα ψηφιακό αντίγραφό του.
2. Κάνε αίτηση για μια κάρτα Curve
Η πρώτη σκέψη που περνάει από το μυαλό μας όταν ταξιδεύουμε σε μια χώρα με διαφορετικό νόμισμα από τη δική μας είναι το να πάρουμε συνάλλαγμα. Συνήθως είναι πολύ φθηνότερο να βγάλεις χρήματα από ένα ΑΤΜ στη χώρα που επισκέπτεσαι. Όμως αν θες να κάνεις ανάληψη μόνο 20-30 ευρώ, το να πληρώσεις 3-4 ευρώ προμήθεια είναι ενοχλητικό. Κατέβασε λοιπόν την εφαρμογή curve και κάνε αίτηση για να σου έρθει η κάρτα σου. Με αυτή την εφαρμογή μπορείς να έχεις όλες τις κάρτες σου σε μια και να επιλέγεις ποια θα χρησιμοποιήσεις κάθε φορά. Αλλά τα πλεονεκτήματά της δεν τελειώνουν εκεί. Οι αναλήψεις με την curve κάρτα σου δεν επιβαρύνονται από προμήθεια αν κάνεις ανάληψη μέχρι 230 ευρώ. Σε υψηλότερα ποσά επιβαρύνεσαι με 2% προμήθεια. Επίσης δεν υπάρχει καμία προμήθεια αν χρησιμοποιείς την κάρτα σου για να πληρώσεις κατευθείαν το λογαριασμό σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ κτλ.
3. Προμήθεια σε διαμονή
Πριν κλείσεις τη διαμονή, φρόντισε να συγκρίνεις τις τιμές που βρίσκεις στις διάφορες πλατφόρμες με τις τιμές που έχουν στον ιστότοπο του ίδιου του ξενοδοχείου. Αρκετές φορές θα παρατηρήσεις ότι το ίδιο δωμάτιο είναι πιο ακριβό αν το κλείσεις μέσω booking.com ή hostel world, απ’ ό,τι αν το κλείσεις από τον ιστότοπο του ίδιου του ξενοδοχείου.
4. Βρες φίλους στη χώρα που πας
Αν ταξιδεύεις μόνη σου, μπορείς να δικτυωθείς με άλλους ταξιδιώτες ή και ντόπιους μέσω διάφορων site, όπως το Travel Buddies ή το Backpackr. Συνδέσου στις πλατφόρμες αυτές και επικοινώνησε με άτομα που πρόκειται να κάνουν το ίδιο ταξίδι. Ακόμα και αν δεν συναντηθείτε ποτέ, μπορείτε να ανταλλάξετε απόψεις για μέρη και εστιατόρια που θες να επισκεφτείς.
5. Που να αφήσεις με ασφάλεια τη βαλίτσα σου
Αν η πτήση σου φτάνει στον προορισμό που επισκέπτεσαι αρκετές ώρες πριν μπορέσεις να πας στο ξενοδοχείο, είτε επικοινώνησε εκ των προτέρων με το ξενοδοχείο και ρώτα αν μπορούν να σου τη φυλάξουν, είτε δοκίμασε να βρεις ένα μέρος αποθήκευσης βαλιτσών μέσω αντίστοιχων εφαρμογών. Τέτοιες εφαρμογές είναι: Stasher, Nannybag, και LuggageHero. Η δεύτερη είναι η καλύτερη επιλογή γιατί μπορείς να είσαι σίγουρη ότι η βαλίτσα σου θα είναι ασφαλής.
6. Έχε μια σακούλα για τα άπλυτα
Ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο είναι το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ταξιδεύεις, το να βάλεις μια σακούλα για τα άπλυτα σου θα κρατήσει τα υπόλοιπά σου ρούχα καθαρά και θα κάνει το πλύσιμο όταν γυρίσεις πολύ πιο γρήγορο.
7. Κατέβασε το Google Maps για χρήση χωρίς σύνδεση
Δεν ξέρεις ποτέ πώς θα είναι το internet και το σήμα στη χώρα που θα πας. Οπότε για να βρίσκεις πάντα τουλάχιστον το ξενοδοχείο σου… κατέβασε την εφαρμογή google maps offline.