Τρεις ειδικοί επιστήμονες που έχουν μελετήσει την «τέχνη» του ψέματος μίλησαν στο Allure για όλα αυτά που σχετίζονται με αυτό. Ο Robert Feldman, καθηγητής ψυχολογίας και επιστήμης του εγκεφάλου, ο Michael Slepian, κοινωνικός ψυχολόγος και καθηγητής και τέλος ο Yudhijit Bhattacharjee, δημοσιογράφος που έχει γράψει για το ψέμα, την αλήθεια και την απόσταση μεταξύ τους.
Γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι καλύτεροι ψεύτες σε σχέση με άλλους;
Σύμφωνα με έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί βρέθηκε ότι οι επιρρεπείς στα ψέματα έχουν μεγαλύτερα ποσοστά λευκής ύλης στον εγκέφαλό τους, πράγμα που τους έκανε καλύτερους στη σύνδεση διαφορετικών ιδεών, με άλλα λόγια στα ψέματα. Ενδεχομένως να μπορούσαμε να πούμε ότι οι ψεύτες είναι πιο έξυπνοι από τους υπόλοιπους ανθρώπους, αλλά και πάλι όχι με μεγάλη σιγουριά.
Όλοι οι άνθρωποι λένε ψέματα;
Το ψέμα είναι μέρος της καθημερινότητας και πολλές φορές το κάνουμε χωρίς καν να το σκεφτούμε. Μέσα σε μια δεκάλεπτη συζήτηση μπορεί να πούμε κατά μέσο όρο 3 ψέματα, ειδικά αν συζητάμε με κάποιον που δεν γνωρίζουμε καλά. Επίσης, το ίδιο εύκολα δεχόμαστε και το ψέμα ειδικά όταν αυτό μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα, δεν θα είχαμε εξελιχθεί σαν είδος άλλωστε, αν καθετί που ακούγαμε, σταματούσαμε για να το φιλτράρουμε πρώτα. Επιπλέον, εμπιστευόμαστε περισσότερο έναν άνθρωπο ακόμα και όταν γνωρίζουμε ότι λέει ψέματα, όταν ο λόγος είναι να κάνει κάποιον άλλο να νιώσει καλά.
Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς πάντα;
Η ειλικρίνεια είναι αρετή και πάνω σε αυτή μπορεί να χτιστεί εμπιστοσύνη. Αλλά είναι γεγονός ότι δεν μπορούμε να είμαστε πάντα 100% ειλικρινείς, εκτός αν δεν έχουμε πρόβλημα η κοινωνική μας ζωή να είναι ανύπαρκτη. Κάποιες φορές π.χ. μπορεί να χρειαστεί να κρατήσουμε ένα μυστικό και προκειμένου να το πετύχουμε θα πρέπει να πούμε ψέματα, κάτι που είναι αναγκαίο. Νιώθουμε άσχημα στη σκέψη, ειδικά αν πρόκειται για περιπτώσεις που πρέπει να μην είμαστε ειλικρινείς με άτομα κοντινά σε εμάς. Και ενώ η ειλικρίνεια έχει χαρακτηριστεί περισσότερες φορές ως ελάττωμα παρά ως προτέρημα, είναι σημαντικό να περιορίσουμε το ψέμα όσο γίνεται μιας και η αλήθεια είναι η απόλυτη ελευθερία.
Τι προκαλεί τελικά το ψέμα στη ζωή μας;
Οι πολιτικοί, για παράδειγμα, περνάνε την περισσότερη από τη ζωή τους λέγοντας ψέματα, αλλά οι ζωές τους είναι αξιοζήλευτες και οι περισσότεροι από αυτούς μένουν και στην ιστορία. Αυτό βέβαια μας έχει κάνει στο πέρασμα των χρόνων να καταλάβουμε ότι αυτό που έχει σημασία είναι οι πράξεις και όχι τα λόγια. Κάποιοι βέβαια έχουν συνηθίσει τόσο πολύ στο ψέμα και στην ωραιοποιημένη εικόνα που παρουσιάζεται από τους πολιτικούς, που αρνούνται να δεχθούν την αλήθεια. Κάπως έτσι συμβαίνει και στις προσωπικές και κοινωνικές μας σχέσεις. Το πολύ ψέμα κάνει κακό. Η αλήθεια είναι ανεκτίμητη.
Δες ακόμα: Σταμάτα επιτέλους να λες ψέμματα στον εαυτό σου