Το pilates, όπως και η γιόγκα, μεσουρανούν σε πολλές συζητήσεις σχετικά με τη σωματική άσκηση, αποτελώντας δύο από τις δημοφιλέστερες προπονήσεις, που συνιστώνται για όλους.
Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν θερμά το pilates, ιδιαίτερα ως μέθοδο αντιμετώπισης του πόνου στον αυχένα, την πλάτη και τη μέση, καθώς εμπεριέχει ασκήσεις, που αναγκάζουν το σώμα να τεντωθεί, αντιμετωπίζοντας το «σφίξιμο» που προκαλούν στο σώμα οι κινήσεις της καθημερινότητας και ενισχύοντας την καλύτερη στήριξη του κορμού.
Παρ’ όλα αυτά, δε σημαίνει ότι πρόκειται για μια απλή σειρά ασκήσεων. Είναι αρκετοί εκείνοι που ξεκινούν τη δημοφιλή προπόνηση πιστεύοντας πως είναι κάτι εύκολο, μόνο για να δουν έκπληκτοι τους εαυτούς τους να εξαντλούνται από τα πρώτα κιόλας λεπτά.
Πριν, λοιπόν, αποπειραθείς να δοκιμάσεις αυτή την τόσο ωφέλιμη, αλλά και απαιτητική προπόνηση, διάβασε παρακάτω τι λένε ειδικοί στο Well and Good σχετικά με δημοφιλείς απόψεις για το pilates και γιατί αυτές είναι λανθασμένες:
Μύθος Νο.1: Πρέπει να έχεις ευελιξία για να κάνεις Pilates
Όταν ο Joseph Pilates παρουσίασε για πρώτη φορά την πρακτική του στις ΗΠΑ την περίοδο 1920-1930, μερικοί από τους πρώτους πελάτες του ήταν επαγγελματίες χορευτές, όπως ο George Balanchine και η Martha Graham. Ακόμη και σήμερα, πολλοί χορευτές κάνουν φανατικά Pilates. Είναι, επομένως, αρκετά πιθανό να συναντήσεις στην αίθουσα κάποιον που σηκώνει το πόδι του πίσω από το αυτί του και το κάνει να μοιάζει τόσο απλό. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι πρέπει να μπορείς να κάνεις κι εσύ το ίδιο για να συμμετέχεις σε ένα μάθημα pilates.
«Το Pilates είναι κατάλληλο για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως ηλικίας ή σωματοτύπου», λέει η Bianca Melas, προπονήτρια Pilates. «Μέσα από το Pilates, άλλωστε, μπορείς να βελτιώσεις την ευελιξία, τη δύναμη και τη στάση σου».
Πρόκειται, όμως, για παράπλευρα οφέλη, καθώς το pilates στην πραγματικότητα «δεν είναι μια προπόνηση διατάσεων, αλλά ενδυνάμωσης, που επικεντρώνεται κυρίως στον πυρήνα», λέει η Heather Andersen, ιδιοκτήτρια του New York Pilates.
Μύθος Νο. 2: Το Pilates είναι μόνο για αδύνατες γυναίκες
Εδώ οι ειδικοί απαντούν με ένα fun fact: Όταν ο Joseph Pilates και η σύζυγός του, Clara άνοιξαν για πρώτη φορά το στούντιο τους στη Νέα Υόρκη, το 60% της πελατείας ήταν άνδρες, σύμφωνα με το Pilates Foundation. Ωστόσο, και πάλι εξαιτίας της απήχησης που είχε αυτό το είδος προπόνησης στους χορευτές, επικράτησε η εντύπωση ότι πρόκειται για μια μέθοδο γυμναστικής κατάλληλη για λεπτεπίλεπτες γυναίκες. Ο μύθος αυτός λειτουργεί σήμερα αποτρεπτικά για πολλούς άντρες, αλλά και ανθρώπους που έχουν παραπάνω κιλά, υποστηρίζει η Melas.
Η αλήθεια, όμως, είναι ότι το Pilates μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε σωματότυπο, σε οποιοδήποτε επίπεδο δεξιοτήτων και ικανότητας. «Στην πραγματικότητα, αποτελεί μια από τις πιο προσιτές πρακτικές», λέει η Andersen. «Μπορούμε να τροποποιήσουμε την προπόνηση για κάποιον που είναι άρρωστος, έχει τραυματισμούς, είναι μεγαλύτερος σε ηλικία, αλλά και για κάποιον που είναι πολύ δυνατός».
Μύθος Νο. 3: Τα όργανα pilates είναι υπερβολικά δύσκολα
Με όλους τους ιμάντες και τα ελατήρια που χρησιμοποιούνται σε ένα μάθημα Pilates, δε θα σε αδικούσε κανείς αν το πρώτο πράγμα που θα σκεφτόσουν ήταν ότι έχουν σχεδιαστεί περισσότερο για να προκαλούν πόνο παρά για να χτίζουν δύναμη. Σύμφωνα με την Andersen, πολλοί, όταν ξεκινούν pilates, βρίσκουν τα όργανα της προπόνησης τρομακτικά.
«Όταν τελικά ανεβαίνεις στο reformer, συνειδητοποιείς ότι είναι πολύ πιο απλό απ’ όσο έμοιαζε», λέει η Andersen. Από πολλές απόψεις, ο εξοπλισμός του Pilates έχει σχεδιαστεί ώστε να προσφέρει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις ασκήσεις.
Μύθος Νο. 4: Pilates και γιόγκα είναι παρόμοια
Οι άνθρωποι που δεν είναι εξοικειωμένοι με το Pilates και τη γιόγκα μερικές φορές συγχέουν τα δύο. «Και τα δύο εκτελούνται σε στρώμα, χαρακτηρίζονται από χαμηλή πρόσκρουση, δίνουν έμφαση στην αναπνοή και αποτελούν κυρίως ασκήσεις με βάση το σωματικό βάρος», εξηγεί η Melas. Η Andersen προσθέτει ότι και οι δύο προπονήσεις έχουν μια βασική συνιστώσα μυαλού – σώματος.
Έχουν, όμως, και μια σημαντική διαφορά: Η γιόγκα βασίζεται σε αρχαίες ινδικές πνευματικές πρακτικές. «Πρωταρχικός της σκοπός είναι ο διαλογισμός», διευκρινίζει η Andersen. Το Pilates, από την άλλη, σχετίζεται περισσότερο με τη σωματική πειθαρχία. Σύμφωνα με την Melas, πρόκειται για «στοχευμένες ασκήσεις, που εστιάζουν στον πυρήνα, τη στάση, την ευθυγράμμιση του σώματος και τη συνολική δύναμη».
Και τα δύο μπορούν να έχουν θέση στο πρόγραμμα γυμναστικής σου, αλλά θα εξασφαλίσεις διαφορετικά οφέλη από το καθένα. Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβεις τις διαφορές είναι να δοκιμάσεις.
Το pilates βασίστηκε στη αρχαία πρακτική άσκηση της yog. Το αφήγημα περί διαλογισμού (που χρησιμοποιείται και από αυτούς που την πολεμούν) υφίσταται μόνο εκ του πονηρού, για να δώσει αβανταζ στο pilates. Υπάρχουν αμέτρητα είδη yoga πλέον, δεν ασχολούνται όλα με το πνευματικό κομμάτι και το διαλογισμό! Πόσο μάλλον αυτά που υπάρχουν στα γυμναστήρια (κακώς)
Yoga, pilates αλλά και οποιοδήποτε άλλη άσκηση χρειάζεται την πειθαρχία για να υπάρξει αποτέλεσμα.
RYT500
Vinyasa/Yogalates/Yin Yoga Teacher