Η σύγχρονη μεταφρασμένη λογοτεχνία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ειδικά όταν την παρακολουθεί κάποιος συστηματικά ώστε να έχει την δυνατότητα να εντοπίζει τον τρόπο που εξελίσσεται θεματικά. Η επιλογή για τον αναγνώστη αποδεικνύεται συχνά δύσκολη αφού το εύρος των προτάσεων από το εξωτερικό αλλά και ο αριθμός των εκδοτικών οίκων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας οι οποίοι αναλαμβάνουν το δύσκολο έργο της επιλογής όσων από αυτά θα κυκλοφορήσουν στην εγχώρια αγορά είναι διογκωμένος. Τα μυθιστορήματα που επέλεξα να παρουσιάσω αυτή τη φορά ανήκουν σε τρεις εκδοτικούς με συστηματική βιβλιοπαραγωγή που ξεπερνάει κατά πολύ τον λεγόμενο μέσο όρο της αριθμητικής κυκλοφορίας βιβλίων ανά μήνα στην Ελλάδα. Οι συγγραφικές αυτές φωνές έρχονται από τη Νέα Καρολίνα, τη Σουηδία και τη Ρώμη και θεματικά πραγματεύονται τις σχέσεις και την χαρά της ζωής με τις δυσκολίες αλλά και με την παραμυθένια της όψη:
Οι πολύγλωττοι εραστές, Lina Wolff, Εκδόσεις Ψυχογιός
“Ποτέ μου δεν είχα σκεφτεί πως θα κατέφευγα στο Διαδίκτυο για να βρω τον σωστό άντρα. Νόμιζα πως ίσχυε κι εκεί κάτι σχετικό με τους νόμους της αγοράς και, εκτός αυτού, δεν είχα φτιάξει ποτέ κάποιο προσωπικό προφίλ, δεν είχα ασχοληθεί με αυτό το θέμα και δεν ήξερα πως να πλασάρει κανείς γραπτώς τον εαυτό του.“
H συγγραφέας Lina Wolff στο μυθιστόρημα αυτό μιλάει για τρεις διαφορετικούς ανθρώπους που αναζητούν τον έρωτα, τη συντροφικότητα και την πραγματική αγάπη. Αποτυπώνει με τον πλέον ρεαλιστικό τρόπο τη σύγχρονη πραγματικότητα που επικρατεί συχνά στις σχέσεις και καταγράφει τις ανατροπές στους ρόλους που αναλαμβάνουν πλέον τα φύλα μέσα σε αυτές. Αυτό που ξεχώρισα στην πένα της Wolff είναι ότι προσεγγίζει την περίπλοκη αυτή θεματική αρκετά διεισδυτικά στο ψυχολογικό επίπεδο, με αρκετό χιούμορ και διατηρώντας το στοιχείο της έκπληξης μέχρι το τέλος. Δεν είναι τυχαίο ότι από τα πρώτα της συγγραφικά δείγματα η Lina Wolff απολαμβάνει τις λογοτεχνικές βραβεύσεις. Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα τιμήθηκε με το August Prize 2016.
Εκατό μέρες ευτυχίας, Fausto Brizzi, Εκδόσεις Πατάκη
“Λατρεύω την λέξη “compilation”, συλλογή δηλαδή, ανακαλεί αυτόματα τους πρώτους έρωτες στο λύκειο και τα καλοκαίρια στη θάλασσα. Η γενιά μου ήταν η τελευταία που μπόρεσε να γράψει compilation σε κασέτα, για να μας χαλάσει βέβαια την πρώτη φορά που θα την ξεχνούσαμε στο αυτοκίνητο, πάνω στο παρμπρίζ.”
O συγγραφέας Fausto Brizzi επιλέγει με το μυθιστόρημά του να υμνήσει τη ζωή με τον πιο ανορθόδοξο ίσως τρόπο. Ο πρωταγωνιστής του μαθαίνει ότι είναι βαριά άρρωστος και του απομένουν μόνο 100 μέρες πριν το τέλος. Είναι αλήθεια ότι δεν έχουμε όλοι το προνόμιο να γνωρίζουμε προκαταβολικά πότε αυτό το τέλος θα σημάνει για να διαλέξουμε και το πως θα ζήσουμε. Γιατί ως προνόμιο αντιμετωπίζει την είδηση του επερχόμενου θανάτου του ο Λούτσιο Μπατιστίνι και αντί να διαλέξει τον δρόμο της μοιρολατρίας, αποφασίζει να χαρεί κάθε δευτερόλεπτο της ζωής που του απομένει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο διώχνοντας μακριά κάθε δυσάρεστη σκέψη. Ο συγγραφέας με αυτό το απολαυστικό κείμενο μας θυμίζει ότι κάθε στιγμή της ζωής μας πρέπει να την χαιρόμαστε και να την ζούμε έντονα. Αυτό που ξεχώρισα μεταξύ άλλων στο πρώτο μυθιστόρημα του Brizzi είναι το απίστευτο χιούμορ του.
H πρώτη παγωνιά, Sarah Addison Allen, Εκδόσεις Κλειδάριθμος
“…πήρε πολύ χρόνο μέχρι να συνειδητοποιήσει ότι η φυλακή μερικές φορές δεν είναι φυλακή. Μερικές φορές είναι μόνο μια πόρτα που υποθέτουμε ότι είναι κλειδωμένη επειδή ποτέ δεν επιχειρήσαμε να την ανοίξουμε.”
Στη συγγραφέα Sarah Addison Allen έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία που με ακολουθεί από ένα παλιότερο μυθιστόρημά της το “Ο μαγικός κήπος”. Η πρώτη παγωνιά, είναι μια ιστορία για την δύναμη της αγάπης και την ομορφιά που κρύβεται στα μικρά πράγματα. Έχει ένα υπέροχο χάρισμα η γραφή της. Καταφέρνει να βγάζει τον αναγνώστη από την σφαίρα της πραγματικότητας και να τον μεταφέρει σε ένα κάπως ψηλότερο επίπεδο. Του δίνει μια απόσταση ασφαλείας ώστε να παρακολουθεί όσα διαδραματίζονται στη γη αλλά σε ένα πιο ονειρικό φάσμα. Η Sarah Addison Allen δημιουργεί ολόκληρα σκηνικά μέσα στα μυθιστορήματά της που φροντίζει να πασπαλίζει έντεχνα με ελαφριές δόσεις μαγείας. Οι ήρωές της δεν είναι συμβατικοί, βιώνουν δύσκολες καταστάσεις και καταφέρνουν να επιβιώνουν μέσα σε σκληρές συνθήκες ζωής. Αυτό που σου αφήνει η ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου είναι μια μπαταρία γεμάτη από θετική ενέργεια.