Αν είσαι από εκείνους που χρειάζονται οπωσδήποτε 8 ώρες ύπνου για να πουν πως τότε τους πάει καλά η ημέρα, είσαι στο σωστό άρθρο. Αυτή η ανάγκη σου ωστόσο μπορεί να μην καλύπτεται πάντα, για διάφορους λόγους.
Μπορεί να έχεις άγχος, να σκέφτεσαι κάτι που σε απασχολεί, να ξυπνάς ενδιάμεσα διακόπτοντας έτσι τη ροή του ύπνου σου. Όπως και να έχει, μπορεί τελευταία να περνάς δύσκολα στο θέμα του ύπνου αλλά αυτό πρόκειται να αλλάξει, αν δοκιμάσεις τα παρακάτω tips.
1. Απόφυγε οποιαδήποτε digital συσκευή
Ίσως το έχεις ακούσει ή ίσως απλά το ζεις καθημερινά. Το μπλε φως τόσο της τηλεόρασης/laptop όσο (και ίσως περισσότερο) του κινητού, σε εμποδίζουν στο να κοιμηθείς σχετικά γρήγορα. Εκτός από αυτό όμως, σου δημιουργούν υπερένταση που σίγουρα δεν σε βοηθά σε έναν αποτελεσματικό ύπνο. Η πρόταση μας είναι να έχεις απομακρυνθεί από τις συσκευές σου μισή/μία ώρα πριν κοιμηθείς.
“Δοκίμασα να αφήνω τις συσκευές σχεδόν δύο ώρες πριν την ώρα που θα πήγαινα για ύπνο. Τον χρόνο που κανονικά θα έβλεπα μία σειρά στην τηλεόραση τον αντικατέστησα από διάβασμα, τηλεφωνικά catch up με φίλες (όχι κινητό), διαλογισμό, ζωγραφική και journaling. Η αλήθεια είναι πως η προσαρμογή μου στο ”τώρα είναι ώρα για ύπνο” ήταν πιο ομαλή και κοιμόμουν πιο εύκολα και πιο γρήγορα. Το μυαλό μου ήταν πιο καθαρό και πιο ήρεμο και νομίζω ότι αυτό ήταν τελικά το μυστικό.” εξηγεί η Χλόη.
2. Συμπληρώματα μαγνησίου
Το μαγνήσιο είναι σύμμαχος του οργανισμού σου, καθώς –μεταξύ άλλων- ρυθμίζει το νευρικό και μυϊκό σύστημα. Αυτή είναι και η λειτουργία του σχετικά με τις αϋπνίες σου ή ακόμα και τους πονοκεφάλους ή τους μυϊκούς πόνους. Λίγη δόση μαγνησίου μία ώρα πριν τον ύπνο σου, θα βοηθήσει τους μύες σου να χαλαρώσουν και το σώμα σου να ηρεμήσει. “
“Ανακάλυψα τα συμπληρώματα μαγνησίου μετά από έναν μυικό τραυματισμό που είχα τον χειμώνα. Η γιατρός μου μού πρότεινε να τα παίρνω πριν τον ύπνο μιας και βοηθούν στη χαλάρωση των μυών άρα και την αποκατάσταση. Η αλήθεια είναι πως η ποιότητα και η διάρκεια του ύπνου μου είχαν διαφορά το διάστημα που έπαιρνα ένα συμπλήρωμα μαγνησίου μία ώρα πριν τον ύπνο. Μαζί με αυτό μειώθηκαν και οι πονοκέφαλοι από την ένταση στον αυχένα και στους γύρω μυς αλλά και από την κακή ποιότητα του ύπνου.” εξηγεί η Χλόη.
3. Γυμναστική
Το κλειδί είναι να γυμναστείς τη σωστή ώρα αν θέλεις να κοιμηθείς γρήγορα το βράδυ. Για παράδειγμα, οι βραδινές προπονήσεις ενδέχεται να σε γεμίσουν ενέργεια, το οποίο θα ήταν πολύ θετικό αν σκόπευες να δουλέψεις ως αργά. Αν αντίθετα, θέλεις να κοιμηθείς σχετικά νωρίς, καλύτερα να γυμναστείς πρωινές ή μεσημεριανές ώρες, πριν το γεύμα σου.
Η Γεωργία δοκίμασε να τρέχει τρία με τέσσερα χιλιόμετρα κάθε βράδυ, ειδικά τις μέρες της καραντίνας. “Ήταν αναζωογονητικό, καθαρός αέρας, χρόνος με τον εαυτό μου, με τα ακουστικά στα αυτιά. Θα μπορούσε να είναι χαλαρωτικό αλλά δεν λειτούργησε έτσι. Μετά το ντους ήμουν έτοιμη να αρχίσω τη μέρα ξανά. Ενώ η δοκιμή να τρέχω το πρωί ή νωρίς το απόγευμα έφτιαχνε τη διάθεσή μου για τους ίδιους λόγους με τη βραδινή προπόνηση αλλά η υπερένταση δεν με κρατούσε ξύπνια μέχρι αργά το βράδυ.”
4. Περιόρισε το αλκοόλ
Πιθανόν να έχεις παρατηρήσει πως κάθε φορά που πίνεις παραπάνω από ένα ποτό, να έχεις ταραχώδη ύπνο. Να ξυπνάς ενδιάμεσα για να πιεις νερό ή να διακόπτεις τον ύπνο σου χωρίς, βασικά, κάποιο λόγο. Δοκίμασε να περιορίσεις το αλκοόλ και για κάποιο διάστημα και θα δεις αμέσως διαφορά στον ύπνο σου.
“Είναι γνωστή η επίδραση του αλκοόλ στον ύπνο. Τα βράδια που έτυχε να βγω και να πιω ένα ή δύο ποτήρια κρασί ξύπνησα περισσότερες φορές από ότι άλλα βράδια που δεν είχα πιει καθόλου αλκοόλ.” περιγράφει η Χλόη.
5. Βρες τη σωστή θερμοκρασία δωματίου
Κι όμως. Αν το δωμάτιο είναι πολύ ζεστό ή πολύ κρύο, δεν θα καταφέρεις να κοιμηθείς σωστά. Προτίμησε να έχεις μια χλιαρή, μέτρια θερμοκρασία για έναν ήσυχο, χωρίς διακοπές ύπνο. Άνοιξε το παράθυρο ή βάλε το air condition για λίγη ώρα μέχρι να πάρει τη σωστή θερμοκρασία το δωμάτιο.
Η Φανή δοκίμασε πολλά διαφορετικά με τη θερμοκρασία του δωματίου αφού κάθε βράδυ και κάθε εποχή είναι διαφορετική. “Στο τέλος αποφάσισα πως η ιδανική θερμοκρασία για το φθινόπωρο και την άνοιξη είναι να αφήνω ανοιχτό το παράθυρο, να είμαι ελαφριά ντυμένη και να έχω πάντα δίπλα μου ένα σκέπασμα. Τον χειμώνα θα δοκιμάσω να μην είναι πολύ ζεστό το δωμάτιο, να είμαι πιο ζεστά ντυμένη και τα σκεπάσματα να είναι ελαφριά. Το καλοκαίρι από την άλλη τα πράγματα αποδεικνύονται αρκετά απρόβλεπτα με τις ζεστές και υγρές νύχτες ή τα πιο δροσερά βράδια. Μένει να ψάξεις κι εσύ τη δική σου προτιμότερη θερμοκρασία. Αυτή που σε βοηθάει να μην σε ενοχλεί η ζέστη ή το κρύο μέσα στο δωμάτιο.”
Παρόλα αυτά, οι παραπάνω συμβουλές αποφυγής της αϋπνίας, μπορεί να μην λειτουργήσουν σε εσένα. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τις δοκιμάσεις για να δεις αν σου ταιριάζουν. Από εκεί και πέρα, εξαρτάται και από το τι ζητά ο δικός σου οργανισμός.
Το πόρισμα
Δοκιμάζοντας όλα τα παραπάνω συμφωνήσαμε ότι το σώμα και το πνεύμα έχουν ανάγκη ένα υγιεινό ύπνο. Καταλήξαμε ότι για τον καθένα μας τα tricks λειτούργησαν διαφορετικά. Η γυμναστική είναι προτιμότερη νωρίς το απόγευμα, εκτός αν πρόκειται για ένα μάθημα yoga ή πιλάτες. Το αλκοόλ σε κάποιες περιστάσεις όπως μία πολύ δύσκολη μέρα μπορεί να είναι βοηθητικό για να χαλαρώσεις αλλά σε καθημερινή βάση ή σε μεγάλες ποσότητες είναι αποτρεπτικό για να έχεις σωστό ύπνο και βλαβερό για τη συνολική υγεία. Σ αυτό που συμφωνήσαμε όλοι είναι η σημασία της σωστής θερμοκρασίας στον χώρο που κοιμάσαι. Ο διαλογισμός, οι αναπνοές, ένα ζεστό ρόφημα μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Κάθε βράδυ μπορεί να είναι διαφορετικό και οι ανάγκες σου άλλες. Κατά βάθος εσύ ξέρεις καλύτερα τι θα σε βοηθήσει να βάλεις στο πλάνο σου για καλύτερο και πιο ποιοτικό ύπνο.