Από την τηλεργασία και την τηλεκπαίδευση έως τον ατελείωτο χρόνο που περνάς κάθε μέρα στα social, θα έχεις διαπιστώσει ότι η τεχνολογία είναι πανταχού παρούσα. Ίσως μάλιστα να έχεις ακούσει ότι πολλά επαγγέλματα αναμένεται να εκλείψουν, αφού πολλές διαδικασίες θα αυτοματοποιηθούν με αποτέλεσμα η θέση του ανθρώπινου παράγοντα να καταληφθεί από μηχανές. Είτε βλέπεις με καλό μάτι όλη αυτή την εξέλιξη είτε με ένα κάποιο σκεπτικισμό, το μόνο σίγουρο είναι ότι ήρθε για να μείνει. Και ότι είμαστε ακόμη στην αρχή.
Η τεχνολογία έχει πλέον εισβάλει σε κάθε πτυχή του ανθρώπινου βίου. Και το πιάτο μας δεν αποτελεί εξαίρεση.
Η τεχνολογία έχει επάγει πολλές αλλαγές στον τρόπο ζωής και σκέψης μας. Οι αποστάσεις εκμηδενίστηκαν, το να τραβάς φωτογραφίες απέκτησε άλλο νόημα (και φέρει την επιγραφή “Instagram”), νέοι όροι εισήχθησαν στην ανθρώπινη επικοινωνία και νέες αξίες διαπότισαν τις ανθρώπινες σχέσεις. Παλιές συνήθειες άλλαξαν, νέες εμφανίστηκαν και σήμερα μπορούμε πλέον να μιλάμε για μια εισβολή της τεχνολογίας σε κάθε πτυχή του ανθρώπινου βίου. Και το πιάτο μας δεν αποτελεί εξαίρεση.
Γεωργία και καλλιέργεια τροφίμων
Οι τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο τα διατροφικά προϊόντα καλλιεργούνται, συλλέγονται, συσκευάζονται και διανέμονται. Οι περισσότερες διαδικασίες είναι πλέον αυτοματοποιημένες ενώ πολλά γεωργικά προϊόντα δεν χρειάζονται καν ένα χωράφι για να καλλιεργηθούν. Και φυσικά ας μην μιλήσουμε για τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα και τις νέας γενιάς χημικές ουσίες (ζιζανιοκτόνα, αυξητικοί παράγοντες, λιπάσματα κτλ) που προστίθενται στις καλλιέργειες.
Το φαγητό βρίσκεται πλέον παντού (και είναι πιο όμορφο από ποτέ)
Δεν ξέρω αν το έχεις διαπιστώσει, αλλά ανάμεσα στο feed σου στο Instagram βρίσκονται πολλές (μήπως πάρα πολλές;) φωτογραφίες από λαχταριστά πιάτα που ακόμη κι αν είσαι χορτάτος, ε, σε κάνουν να θες να δημιουργήσεις λίγο ακόμη χώρο στο στομάχι σου. Και δεν έχει καμία σημασία το αν μιλάμε για υγιεινές και “απενοχοποιημένες” τροφές ή για “ένοχες” απολαύσεις. Στην πραγματικότητα, είτε πρόκειται για burgers, γλυκά, ζυμαρικά κτλ., είτε για πχ. smoothies, fruit bowls ή avocado toasts, η επαγόμενη επιθυμία για πρόσληψη τροφής απουσία βιολογικής πείνας, μπορεί να είναι εξίσου έντονη. Και επειδή οι παραπανίσιες θερμίδες από όπου και αν προέρχονται, καταλήγουν να αποθηκεύονται ως λίπος, καλά θα κάνεις να προσέξεις το πόσο obesogenic είναι το περιβάλλον των social σου.
Οι μερίδες που καταναλώνουμε δεν είναι πλέον οι ίδιες
Και ίσως για αυτό να ευθύνεται εν μέρει το γεγονός ότι τρώμε πάντα μπροστά από μία οθόνη. Και αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι μάλλον δεν τρώμε και τόσο mindfully. Πράγμα το οποίο δεν είναι καν περίεργο μιας και όταν η προσοχή σου είναι στραμμένη σε μια οθόνη, είναι τόσο εύκολο να παρασυρθείς και να φας παραπάνω ή να μην αναγνωρίσεις το σημείο έλευσης του κορεσμού.
Online παραγγελία φαγητού
Το ντελίβερυ το ήξερες, και σίγουρα σε είχε βολέψει σε περιόδους που δεν προλάβαινες να μαγειρέψεις. Πλέον όμως, οι παραγγελίες φαγητού δεν αφορούν μόνο έτοιμα, μαγειρεμένα γεύματα αλλά ακόμη και τα ψώνια του super market. Πρόκειται για μια συνθήκη που μπορεί σαφώς να σου γλιτώσει χρόνο και να σε απαλλάξει από περιττές μετακινήσεις, ιδίως αν το πρόγραμμά σου δεν σου επιτρέπει μεγάλη ευελιξία.
Εφαρμογές για meal planning
Για όσους ενδιαφέρονται να έχουν τον πλήρη έλεγχο των θερμίδων και γενικώς των θρεπτικών συστατικών που καταναλώνουν μέσα στην ημέρα, ένα πλήθος εφαρμογών είναι σε θέση να παράσχει ένα ενδελεχές ημερήσιο διατροφικό report. Έχεις ξεκινήσει κετογονική δίαιτα και θέλεις να σιγουρευτείς ότι δεν ξέφυγες στην ποσότητα υδατανθράκων σου; Θέλεις να σιγουρευτείς ότι έκαψες περισσότερες θερμίδες από όσες κατανάλωσες; Θέλεις να αναζητήσεις τις θερμίδες που περιέχονται σε κάποιο πιάτο προτού το παραγγείλεις; Όλα αυτά μπορείς πλέον να τα κάνεις μέσω του κατάλληλου app.
Διατροφικά Υποκατάστατα
Και δεν μιλάμε πλέον μόνο για τα συμπληρώματα διατροφής. Πλέον, μπορούμε να βρούμε στην αγορά εξειδικευμένα προϊόντα όπως ζυμαρικά χωρίς θερμίδες, μπάρες και shakes πρωτεΐνης, φυστικοβούτυρο σε σκόνη και πρωτεΐνες από ορό γάλακτος ή μπιζέλι ή κάνναβη. Επιπλέον, υπάρχει πλήθος προϊόντων που προορίζονται αποκλειστικά για vegans, όπως vegan γιαούρτι, γάλα, τυρί και κρέας, αλλά και προϊόντα χωρίς γλουτένη ή φαινυλαλανίνη. Και φυσικά, πριν μερικά χρόνια κανείς δεν γνώριζε τη στέβια και τα άλλα υποκατάστατα ζάχαρης.
Είναι κακό όλο αυτό;
Και ναι και όχι. Εξαρτάται πώς θα τοποθετηθείς εσύ απέναντι στα πράγματα. Αν φροντίσεις να τρως mindfully και μακριά από οθόνες, επιλέγεις αγνά και θρεπτικά τρόφιμα, περιορίσεις τις μερίδες σου και πεισθείς ότι δεν χρειάζεσαι διατροφικά υποκατάστατα και apps καταμέτρησης θερμίδων για να είσαι υγιής, τότε δεν έχεις κάτι να φοβάσαι. Αν πάλι παραδοθείς στη σφαίρα επιρροής της τεχνολογίας, ενδεχομένως να έρθεις αντιμέτωπος με κάποιες αισθητές αλλαγές.
Και ας βάλουμε ένα disclaimer εδώ. Μπορεί η τεχνολογία να μην επηρεάσει το βάρος σου ή τη σωματική σου υγεία. Ίσως όχι άμεσα τουλάχιστον. Ωστόσο, η επίδρασή της μπορεί να γίνει άκρως αισθητή στη διατροφική σου συμπεριφορά, την αυτοεκτίμηση και τελικά την ψυχική σου υγεία.