Ο τρόπος που προσεγγίζουμε ή που αντιλαμβανόμαστε τις ερωτικές σχέσεις, έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια. Ενώ καυχιόμαστε πως βιώνουμε τη φάση «ή όλα ή τίποτα», τις περισσότερες φορές η ανάγκη μας για αγάπη και συντροφικότητα, καταλήγει να μας «πνίγει» και να μας κάνει να συμβιβαζόμαστε με κάτι πιο μέτριο. Στην ουσία, έχουμε ταυτίσει την ελευθερία με τη μοναξιά κι όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα που τη συνοδεύουν. Φοβόμαστε να μείνουμε μόνοι μας και κυρίως φοβόμαστε να αντιμετωπίσουμε κατάματα τα πραγματικά μας «θέλω» σε μία σχέση, όσο υψηλά ή άπιαστα κι αν είναι.
Εμείς, λοιπόν, σου παρουσιάζουμε μερικούς τρόπους που θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς αυτόν τον φόβο και γιατί όχι; Να τον εξαφανίσεις από τη ζωή σου.
1. Ανακάλυψε το αίτιο του φόβου σου
Έρευνες αποδεικνύουν πως υπάρχουν τρεις βασικές αιτίες που προκαλούν αυτόν τον φόβο προς την ελευθερία. Η πρώτη αφορά την παιδική ηλικία και κάποιο τραύμα που μπορεί να έχει δημιουργηθεί από την απώλεια ενός συγγενικού ή ενός φιλικού προσώπου. Η δεύτερη αναφέρεται στις προσδοκίες που έχει η εκάστοτε κοινωνία από το άτομο κι ιδιαίτερα από τις γυναίκες, όπου οι παντρεμένες ή οι δεσμευμένες ενδέχεται να χαίρουν μεγαλύτερου σεβασμού από τον περίγυρο τους. Τέλος, η τρίτη σχετίζεται, φυσικά, με τους βιολογικούς παράγοντες και το άγχος της μητρότητας που καταδιώκει τη γυναίκα από τη στιγμή που ενηλικιώνεται. Ανακαλύπτοντας ποιος από αυτούς τους λόγους σε επηρεάζει περισσότερο μπορείς να λύσεις πιο εύκολα το πρόβλημά σου.
2. Κάνε ένα πλάνο για την επόμενη σχέση σου
Οι περισσότερες από εμάς κάθε φορά που χωρίζουμε με κάποιον, έχουμε την τάση να συνομιλούμε με γνωστούς κι αγνώστους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μελέτες, όμως, τονίζουν πως οι τόσες πολλές επιλογές που ανοίγονται μπροστά σου κάνοντας ένα scroll down στο Facebook ή στο Instagram, το μόνο που σου προσφέρουν είναι ένα αιώνιο μπέρδεμα. «Κι αν αυτός είναι καλύτερος από τον άλλον;» αυτό είναι το ερώτημα που ταλανίζει διαρκώς τις σκέψεις σου και δε σε αφήνει να αποφασίσεις με καθαρό μυαλό. Αυτό που έχεις να κάνεις, λοιπόν, είναι κάπου ανάμεσα στα επαγγελματικά ή τα ακαδημαϊκά σου πλάνα, να χωρέσεις και τα ερωτικά. Δες τι χαρακτηριστικά θέλεις να έχει ο επόμενος σύντροφός σου και κυρίως τι ζητάς εσύ από εκείνον και τη σχέση σας. Όταν είσαι πραγματικά διαθέσιμος για κάτι καινούργιο, θα βρεθεί το πιο ιδανικό ταίρι.
3. Βάλε σε πρώτο πλάνο τον εαυτό σου
Για να μπορέσεις να είσαι θελκτική στους άλλους, πρέπει πρώτα να κοιτάς εσύ η ίδια τον εαυτό σου στον καθρέφτη και να χαίρεσαι με αυτό που βλέπεις. Ασχολήσου με τα χόμπι που έχεις παραμελήσει τόσο καιρό, φρόντισε την εξωτερική σου εμφάνιση και προσπάθησε να βελτιώσεις τα ελαττώματα του χαρακτήρα σου. Όλα αυτά είναι ένα κράμα παραγόντων που θα σε κάνουν να νιώσεις χαρούμενη κι ευτυχισμένη ακόμη κι αν δεν έχεις κάποιον ερωτικό σύντροφο δίπλα σου. Θα απολαμβάνεις την κάθε μέρα και θα εκπέμπεις αυτή την αισιοδοξία σε όποιον σε κοιτά. Πίστεψέ με, αν δει κάποιος στο βλέμμα σου την αυτοπεποίθηση και τη χαρά είναι σχεδόν αδύνατο να σου αντισταθεί! Απόλαυσε τις στιγμές της ελευθερίας σου και στάσου στα πόδια σου χωρίς να κάποιον ερωτικό σύντροφο για να είσαι εντάξει με τη ζωή σου.