Δεν υπάρχει μέρος σαν το πατρικό σου για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές… ή τουλάχιστον έτσι θέλουμε να λέμε. Στην πραγματικότητα, οι οικογενειακές συγκεντρώσεις στις διακοπές συνήθως περιλαμβάνουν εκτός από νόστιμο φαγητό και πολλά γλυκά, υψηλά επίπεδα άγχους και ακόμη μεγαλύτερες προσδοκίες.
Οι πιο συνηθισμένοι καβγάδες που έχουν οι οικογένειες στις γιορτές συνήθως ξεκινούν για κάτι που είναι φαινομενικά απλό, όπως το αν θα ανταλλάξουν δώρα ή για το ποιος φέρνει τα γλυκά, αλλά τις περισσότερες φορές οι καβγάδες αυτοί εξελίσσονται σε επικούς.
Η αποφυγή οικογενειακών τσακωμών στις γιορτές μπορεί να ακούγεται σαν ανυπέρβλητο καθήκον, αλλά ευτυχώς, οι ειδικοί έχουν συμβουλές για το πώς να αποφύγεις το δράμα όταν πρόκειται τουλάχιστον για απλές διαφωνίες.
Οι βασικοί λόγοι για τους καβγάδες στα οικογενειακά τραπέζια και πώς να αποκλιμακώσεις την κατάστασηΑναφέρονται προηγούμενα ζητήματα (ξανά)
Οι γιορτινές συγκεντρώσεις μπορούν να δημιουργήσουν το τέλειο έδαφος για να ξανανοίξουν παλιές πληγές, αλλά είναι δυνατό να αποκλιμακωθεί η κατάσταση.
Το σημαντικό είναι να έχεις καλές προθέσεις εξαρχής και να έχεις εν μέρει προετοιμαστεί για κάποια σενάρια. Όπως συμβαίνει με κάθε σύγκρουση, είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις τη δυσαρέσκεια του ατόμου λέγοντας κάτι σαν, «φαίνεται ότι αυτό το θέμα εξακολουθεί να σας ενοχλεί».
Φυσικά θα πρέπει να θέσεις και τα δικά σου όρια με ήρεμο τρόπο λέγοντας κάτι σαν: «Σήμερα, ανυπομονώ να μοιραστώ θετικές εμπειρίες με την οικογένεια. Δεν θέλω να εμπλακώ σε κάποια σύγκρουση», κόβοντας τις περαιτέρω συζητήσεις.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Τα παιδιά και η διαπαιδαγώγησή τους
Σε κάθε οικογενειακό τραπέζι, κάποιος κάπως θα θεωρήσει πως μπορεί να έχει γνώμη για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών κάποιου μέλους της οικογένειας.
Αν για παράδειγμα ένα μέλος της οικογένειας προσπαθήσει να πειθαρχήσει το παιδί σου με τρόπο που δεν συμφωνείς, απομάκρυνέ τον και κάνε μαζί του μία ειλικρινή συζήτηση. Κυρίως τόνισε πως πριν κάποιος εκφέρει άποψη πρέπει πρώτα να μιλήσει μαζί σου.
Μεγάλες προσδοκίες
Οι οικογενειακές παραδόσεις αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της εορταστικής περιόδου, αλλά οι υψηλές προσδοκίες που φέρνουν μαζί τους μπορούν σίγουρα να πυροδοτήσουν διαμάχες.
Καθένας συγγενής φαίνεται πως έχει τη δική του άποψη και συνήθως δεν φοβάται να την εκφράσει, για το ποιος κάνει τι, τι έχει καταφέρει, τι θα έπρεπε να έχει καταφέρει. Και φυσικά μην ξεχνάμε τα πιο συνηθισμένα “πότε θα πάρεις πτυχίο”, “πότε θα παντρευτείς”, “πότε θα κάνεις παιδιά” ή “πότε θα κάνεις δεύτερο παιδί” κ.λπ.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Οι προσδοκίες αυτές δεν είναι δικό σου πρόβλημα, ούτε και θα πρέπει να σε απασχολήσουν ιδιαίτερα. Μπορείς πάντα να χαμογελάσεις και να μην απαντήσεις καθόλου σε τόσο προσωπικές ερωτήσεις. Ή μπορείς πάντα να απαντήσεις ειλικρινά και με ευγενικό τρόπο πως αυτά τα θέματα δεν αφορούν κανέναν από τους παρευρισκόμενους.
Σε κάθε διαφωνία, που μπορεί εύκολα να εξελιχθεί σε καβγά, ο καθορισμός ορίων εκ των προτέρων (εάν είναι δυνατόν) μπορεί να σε βοηθήσει να διασφαλίσεις ότι το γιορτινό τραπέζι θα κυλήσει όσο το δυνατόν πιο “αναίμακτα”.
Εάν όμως ακόμη και η ιδέα κάθε είδους συνομιλίας σε κάνει να αισθάνεσαι άγχος ή νευρικότητα, μπορεί να είναι καλή ιδέα να ζητήσεις τη βοήθεια ενός ειδικού για να αντιμετωπίσεις αυτά τα συναισθήματα.