Είναι το “Welcome to the Twilight Zone” κατάλληλη έκφραση για να ανοίξεις ένα κείμενο; Αν δεν ήταν μέχρι τώρα, πες πως έγινε!
Σε περίπτωση που δεν έγινε κατανοητό, το Twilight Zone ξαναγύρισε και μπορούμε πια άφοβα – σχεδόν – να μπούμε σε αυτή τη νέα διάσταση. Οδηγός φυσικά θα είναι ο Jordan Peele που εκτός από παραγωγός της σειράς συμμετέχει και ως βασικός αφηγητής των ιστοριών που θα παρακολουθήσουμε. Την 1η Απριλίου κυκλοφόρησαν τα δύο πρώτα επεισόδια της σειράς βασισμένα στις ιστορίες που είχε πει παλαιότερα ο Rod Serling, o πρώτος δημιουργός της σειράς. Κάποιες ιστορίες μοιράζονται το ίδιο background, άλλες είναι εντελώς καινούριες, όλες όμως είναι προσαρμοσμένες στις τωρινές συνθήκες.
Κι όταν λέμε τωρινές συνθήκες εννοούμε ένα δυστοπικό παρόν που κάθε άλλο παρά φιλόξενο φαίνεται. Έτσι πολλοί ήταν αυτοί που από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας της σειράς βιάστηκαν να την παρομοιάσουν με το Black Mirror. Ναι, και το Black Mirror έχει να κάνει με ένα δυστοπικό παρόν γεμάτο από τεχνολογία που εγκλωβίζει ουσιαστικά τους χρήστες του. Και το Black Mirror σε αυτό είναι αριστούργημα και κανείς δεν προσπάθησε να το αντιγράψει. Αυτό προσπάθησε να ξεκαθαρίσει και ο ίδιος ο Jordan Peele σε συνέντευξή του στο Entertainment Weekly.
Ο Peele πιστεύει πως το Black Mirror με το δικό του μοναδικό τρόπο επαναπροσδιόρισε αυτό που αποκαλούμε σήμερα “επιστημονική φαντασία” μέσω της άριστης χρήσης της τεχνολογίας. Κι αυτό δεν μπορεί κανείς να το αρνηθεί μέχρι σήμερα. Το Twilight Zone, όμως, δεν ήρθε για να μας πει κάτι νέο όσον αφορά την τεχνολογία. Πολύ περισσότερο καλύπτει όλα εκείνα που μπορεί να περάσουν από τη φαντασία ενός ανθρώπου. Όσο απλό ή σύνθετο κι αν φαίνεται αυτό.
Μπορεί αυτή να είναι η βασική διαφορά ανάμεσα στις δύο σειρές, πρέπει να σκεφτούμε όμως και τις αντιδράσεις του κοινού.
Κάθε φορά που τελείωνε ένα επεισόδιο του Black Mirror ήθελες είτε να σβήσεις όλα τα social media σου, να πετάξεις το λάπτοπ σου ή να ξηλώσεις κάθε κάμερα που βλέπεις στο δρόμο. Κάθε φορά ακόμα και το πιο παραμικρό φαινόταν ύποπτο και η ιδέα ότι η τεχνολογία τα κάνει όλα χειρότερα επικρατούσε. Το Twilight Zone δεν είναι έτσι. Όσο περίεργο ή σκοτεινό κι αν είναι ένα επεισόδιο, o Peele πιστεύει, πως πάντα στο τέλος σε αφήνει με μια αισιοδοξία για το μέλλον της ανθρωπότητας.
Πενήντα πέντε χρόνια μετά ο Peele θέλει να μας φέρει με τους μεγαλύτερους φόβους μας. Οι φόβοι αυτοί μπορεί να αλλάζουν συνεχώς, αλλά κυρίως μεγαλώνουν. Ο μεγαλύτερος από αυτούς ίσως έρχεται όταν πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. Έτσι όπως εμείς τη φτιάξαμε. Το Twilight Zone είναι ένα μεγάλο σχόλιο για την ανθρωπότητα με δέκα επεισόδια στην πρώτη του σεζόν. Μένει να δούμε αν τελικά θα μας φοβίσει περισσότερο ή θα μας παρακινήσει να αλλάξουμε.