Τα οικογενειακά τραπέζια είναι σχολείο. Τα χριστουγεννιάτικα, όμως, είναι από εκείνα που θα πρέπει να βγάλεις μπλοκάκι και να κρατάς σημειώσεις. Τι να γίνεις, τι να μη γίνεις και ποιον να προσπαθήσεις να αποφύγεις την επόμενη φορά. Στο μεταξύ, οι ρόλοι σε αυτά τα οικογενειακά gatherings είναι κάπως δεδομένοι. Οι ίδιοι κάθε χρονιά με κάποιες νέες προσθήκες πού και πού.

Εγώ σήμερα είχα την όρεξη να ασχοληθώ με πέντε σταθερούς τύπους ανθρώπων που συναντάμε κάθε χρόνο στα χριστουγεννιάτικα τραπέζια. Και που -κακά τα ψέμματα- τίποτα δε θα ήταν το ίδιο χωρίς αυτούς.

Ο μεθυσμένος θείος

Συνήθως, είναι εκείνος που όταν κάθεται στο τραπέζι προκαλεί έναν σεβασμό. Έχει καταφέρει πολλά, είναι έξυπνος, έχει γνώσεις. Ναι, αλλά μετά αρχίζει να πίνει. Και μάντεψε: δε σταματάει. Είναι αυτός που αγκαλιάζει τους πάντες κάνοντάς τους να νιώθουν άβολα. Από ένα σημείο και μετά, το φαγητό για εκείνον γίνεται “μεζές”. Επίσης, για να σου λύσω την απορία του πώς κατέληξαν να τραγουδάνε όλοι μαζί ακαπέλα παραδοσιακά ηπειρώτικα, ναι, αυτός ο θείος το ξεκίνησε.

Ο single ξάδερφος που όλοι προσπαθούν να παντρέψουν

Είναι κρίμα, ισχύει. Όχι το θέμα του γάμου, στο 2019 μπαίνουμε. Αλλά, είναι μια χαρά παιδί, γυμνασμένο, μορφωμένο και ετοιμόλογο. Κι όμως, κάθε χρόνο είναι single. Ή χωρίζει στις 24 Δεκεμβρίου κάθε χρονιά. Πέφτουν πάνω του όλες οι θείες/μανάδες/ξαδέρφες και του αραδιάζουν ονόματα υποψήφιων συντρόφων. Η Μαρία του Αποστόλη που κάνει καλές σπανακόπιτες. Η Αλίκη από το δίπλα χωριό που είναι δασκάλα και έχει σταθερό μισθό. Ας μη μιλήσουμε και για τη Γιάννα που δεν έχει βρει ένα καλό παιδί να της αξίζει. Στο μεταξύ, ο ξάδερφος δεν ψάχνεται. Έχει έρθει απλά να φάει και να πιει το κρασί του. Ωστόσο κάθεται και βλέπει τις φωτογραφίες των “νυφών” με υπομονή.

Η relationship-police

Είναι η τύπισσα που αν σε ρωτήσει “τι παίζει στη ζωή σου αυτή την περίοδο” ΔΕΝ πρέπει να πέσεις στην παγίδα να απαντήσεις. Αλλά θα πέσεις. Αφού ό,τι και να της πεις θα γίνει θέμα. Είσαι single; Θα το αναλύσει. Έχεις σχέση; “Τι περιμένετε και δεν παντρεύεστε; Θα φτάσεις τριάντα και ούτε που θα καταλάβεις πώς πέρασαν τα χρόνια”. Είσαι στην αρχή μιας σχέσης; Πάρε μαζί σου μια φωτοτυπία της ταυτότητάς του, τη φορολογική του δήλωση και τον αστρολογικό του χάρτη. Πώς θα την αποφύγεις; Μόλις σε ρωτήσει, γύρισε το θέμα στον ξάδερφο που ακόμα είναι single. Αφού θα κλέψει το spotlight ούτως ή άλλως.

Η οικοδέσποινα που δεν κάθεται ποτέ στο τραπέζι

Το τραπέζι κάποιος το οργανώνει σωστά; Σωστά. Ε αυτή η γυναίκα ή μάλλον αυτή η ηρωίδα, δεν προλαβαίνει να κάτσει. Το περίεργο είναι ότι δε δείχνει και να θέλει. Συνεχώς κάτι λείπει (αλάτι, φέτα, ελιές, η λίστα είναι ατελείωτη. Σταματάω εδώ). Είναι μονίμως κάπου ανάμεσα στην κουζίνα και την αποθήκη. Φεύγοντας από το σπίτι της σε αφήνει να αναρωτιέσαι αν έφαγε τίποτα. Επίσης, είναι πολύ πιθανό η μαμά σου να πετάξει ένα “ρε συ την τάδε δεν είδαμε φέτος” και να της απαντήσεις “μαμά, στο σπίτι της ήμασταν”. True story.

Ο πολιτικοποιημένος συγγενής

Στο μυαλό του το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μεταφράζεται σε “ένα ακόμα debate για τον εμφύλιο”. Η στιγμή που όλοι έχετε επικεντρωθεί στο dressing της σαλάτας ή το τρίτο παιδάκι της Γεωργίας και του Κώστα, για εκείνον είναι μια καλή ευκαιρία να υπενθυμίσει πόσα παιδιά σκοτώθηκαν στον εμφύλιο. Αλλά και το γιατί τελικά, ο Ζαχαριάδης πούλησε τον Βελουχιώτη. Στο μεταξύ, εσείς μετά από τόσα χρόνια έχετε μάθει απ’έξω τα επιχειρήματά του. Αλλά πάντα κάποιος τσατίζεται, τα τραγούδια σταματάνε και γίνεται show. Όχι τίποτα άλλο, αλλά στεναχωριέται και ο μεθυσμένος θείος που ήθελε να συνεχίσει να τραγουδάει.

Δες ακόμα:

Βούτυρα με γεύσεις για τα γιορτινά σας τραπέζια

Με το ζόρι χαρούμενοι τις γιορτές

Το indie video που έγινε viral μιλώντας για την πραγματική σημασία των Χριστουγέννων


featured image: Yousense.info